Barça
Esports03/01/2025

El miracle que Laporta espera amb Dani Olmo

El Barça considera que els documents necessaris per inscriure el futbolista de Terrassa i Pau Víctor no van arribar a temps a causa dels festius

BarcelonaUna interpretació de la normativa favorable als interessos del Barça per part de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) és l'únic que pot salvar la junta de Joan Laporta en el sainet de Dani Olmo i Pau Víctor. La Lliga de Javier Tebas ja ha donat per tancada la carpeta fent desaparèixer de la seva pàgina web els dos futbolistes de l'apartat de blaugranes inscrits. Però tot i que la patronal és l'encarregada de validar les llicències, la RFEF és la responsable de ratificar-les i donar el visat definitiu. Aquesta circumstància permet al club una última pilota penjada a l'olla per buscar l'heroica després de no haver fet els deures durant els últims mesos.

L'article clau del reglament de la RFEF en l'assumpte és el 130.2, que diu que "un/a futbolista podrà estar inscrit/a en un sol equip d'un club, sense la possibilitat de ser donat de baixa i d'alta per aquest en el transcurs de la mateixa temporada, excepte cas de força major o disposició reglamentària". Tant Olmo com Víctor ja han estat inscrits aquest curs amb el Barça i el 31 de desembre a la mitjanit la seva llicència va caducar. Per tant, el Barça només podria tornar-los a inscriure si la RFEF considera que la junta de Laporta no va poder trobar una solució abans que s'acabés el 2024 a causa d'una "força major". És a dir, que la documentació necessària de les operacions per vendre seients vip a inversors àrabs no va arribar a temps a la patronal que presideix Tebas per causes que no tenen res a veure amb el Barça.

La postura de les fonts oficials del club blaugrana continua sent positiva. Expliquen que "hi ha optimisme" respecte a la decisió de la Lliga i que s'hi comuniquen constantment. "El principal problema que hem tingut són els horaris dels mercats financers [a causa dels festius]", exposen des d'Aristides Maillol, apuntant implícitament a la "causa de força major" que podria salvar la situació. A més, es considera que diversos clubs de la Lliga estarien pressionant a la patronal per "fer mal" al club blaugrana evitant les inscripcions d'Olmo i Víctor.

Cargando
No hay anuncios

Però fonts jurídiques consultades per l'ARA no hi veuen una resolució tan senzilla. "No és fàcil acreditar la força major. Ha de ser un fet imprevisible i inevitable", diu a aquest diari Antonio Aguiar, director del mitjà IuSport, especialitzat en dret esportiu. En aquest sentit, apunta a l'article 1105 del Codi Civil espanyol, que sentencia que "ningú respondrà d'aquells fets que no s'haurien pogut preveure, o que, previstos, van ser inevitables".

Demanar per tercera vegada una cautelar

L'altre article del reglament de la RFEF que pot ser rellevant en aquest cas és el 141.5: "Els/les futbolistes que se'ls cancel·li la llicència no podran, en el transcurs de la mateixa temporada, obtenir la llicència en el mateix equip del club al qual ja van estar vinculats". Malgrat que reforci la tesi de l'article 130.2, hi ha advocats experts en dret esportiu que consideren que aquesta normativa no està pensada per a un cas com el de Dani Olmo i Pau Víctor.

Cargando
No hay anuncios

"Doncs ja podem demanar una mesura cautelar inaudita parte", va publicar a X Toni Freixa, portaveu de la junta de Sandro Rosell i candidat en les últimes eleccions. "L'article 141.5 del reglament general de la RFEF no és aplicable al cas de Dani Olmo i Pau Víctor, sinó al jugador a qui se li ha cancel·lat la llicència per haver finalitzat el seu vincle contractual", va afegir l'advocat. Freixa es refereix a l'article 141.1, que diu que "els/les futbolistes, en la mateixa temporada, podran obtenir llicència i alinear-se en un altre equip diferent del d'origen sempre que el seu contracte s'hagi resolt o el seu compromís cancel·lat".

Cargando
No hay anuncios

En resum, Freixa proposa recórrer a la justícia ordinària per tercera vegada en qüestió de pocs dies. El jutjat mercantil número 10 de Barcelona va desestimar les cautelars per Dani Olmo i Pau Víctor el 27 de desembre, i el jutjat de primera instància número 47 de Barcelona va fer el mateix el 30 de desembre. "El Barça podria tornar al jutjat, però ja hi ha dos jutges que li han denegat la cautelar. El club ho té molt difícil, per no dir impossible", considera, per la seva banda, Aguiar.

La millora en la relació entre la RFEF i la Lliga

"Rafael Louzán era el millor candidat", va dir Javier Tebas, el president de la Lliga, després que el gallec guanyés les eleccions a la RFEF aquest mes de desembre, malgrat que el Tribunal Suprem pot sentenciar el 5 de febrer la seva inhabilitació de set anys per prevaricació. Les relacions entre la Lliga i la RFEF han millorat considerablement des de l'escàndol Rubiales, que mantenia una guerra oberta permanent amb Tebas. Les tensions van minvar amb Pedro Rocha a la presidència i la predisposició de Tebas i Louzán per entendre's en aquest nou mandat sembla màxima. De fet, Tebas és un dels seus vicepresidents de Louzán a la RFEF. Així, la situació política actual comporta que sigui més difícil pensar que la RFEF prengui la decisió de contradir la Lliga perquè el Barça pugui inscriure Olmo i Víctor.

Cargando
No hay anuncios

Precedents que recorden al cas Olmo-Víctor

Un altre problema que se li suma al Barça és que els precedents d'un cas com el de Dani Olmo i Pau Víctor van acabar amb els futbolistes desinscrits. El més conegut pel club blaugrana és el d'Álex Collado. El futbolista català no va ser a temps de ser inscrit en el primer equip del Barça l'estiu del 2021 després d'una cessió frustrada al Sheffield United en els últims instants del mercat i no va poder tornar a jugar a futbol fins que se'l va cedir al Granada en el mercat d'hivern.

També hi ha el cas de Shinji Okazaki, a qui el Màlaga va fitxar l'estiu del 2019 procedent del Leicester de la Premier League. El japonès va jugar diversos amistosos amb el Màlaga, però el club de la Costa del Sol no va ser capaç d'inscriure'l a la Lliga abans que tanqués el mercat perquè sobrepassava el seu límit salarial i Okazaki va marxar lliure a l'Osca. Tot i que el cas més mediàtic és el fitxatge frustrat de David de Gea pel Reial Madrid del 2015 a causa d'un burofax que va arribar fora d'horari per només uns minuts. La Lliga no va permetre una excepció a Florentino Pérez i el porter va seguir al Manchester United.

Cargando
No hay anuncios