El misteri dels seients 'vip' del futur Camp Nou
El Barça no desvelarà la identitat dels inversors àrabs que explotaran una part d'aquest actiu
BarcelonaDesprés de dues negatives als tribunals, el Barça va intentar que la Lliga validés una doble operació de 100 milions d'euros per aixecar el límit salarial i registrar Dani Olmo i Pau Víctor abans de Cap d'Any, però no ho va aconseguir. Les garanties de pagament que va exigir la patronal per donar el vistiplau als acords no van arribar fins al 3 de gener, amb les llicències dels futbolistes expirades d'acord amb la normativa vigent. La solució provisional a aquest litigi va arribar amb la cautelaríssima concedida pel Consell Superior d'Esports, que creu que Olmo i Víctor s'exposen a conseqüències irreparables si no poden jugar. Aquest estament polític també posa en dubte la competència de la comissió de seguiment de la Lliga-RFEF en aquest tema i la naturalesa del reglament. Per tant, a falta de més capítols, el serial està congelat com a màxim fins al 9 d'abril més enllà que el Barça hagi tornat a la cèlebre 1:1 amb el fair play financer –gastar pel mateix valor que s'allibera– gràcies a la citada venda per 100 milions de part dels seients vip del futur Camp Nou.
En la seva volcànica compareixença d'aquest dimarts, Joan Laporta no va donar massa detalls sobre una operació que el club no ha comunicat per escrit encara que la Lliga ja l'hagi reconegut. "És un producte que no hem inventat nosaltres. Un fons qatarià ha pagat 30 milions i un altre dels Emirats Àrabs el 40% de 70 milions (28)", va afirmar el dirigent culer, que va insistir que el Barça va enviar els documents de l'acord abans de Cap d'Any, però que per culpa dels horaris i dels festius no es van acreditar els pagaments fins al 3 de gener. De la identitat dels inversors, cap dada concreta a part del país de procedència dels diners: Qatar i Emirats Àrabs Units. Del primer fons, fonts no oficials asseguren a l'ARA que es tracta de FORTA Advisors, amb seu a Londres, mentre que el segon està radicat a Dubai, un emirat en què el mateix Laporta i algun dels seus col·laboradors han realitzat últimament negocis privats. A Qatar, el president del Barça també s'hi va desplaçar fa unes setmanes amb Manel del Río, el director corporatiu de la institució, tal com va explicar aquest diari. Un dels motius de la visita va ser parlar d'aquesta operació.
'Personal seat license'
Precisament Del Río va intervenir breument en la compareixença de Laporta per explicar de què es tracta l'acord. L'executiu blaugrana, substitut de Maribel Meléndez, va parlar d'una operació de venda de 475 seients vip durant 30 anys a canvi de 100 milions. Aquesta quantitat no va, segons la versió oficial, a compte d'ingressos futurs del club, sinó que és el fee que els inversors paguen per revendre aquestes localitats de luxe a canvi d'un marge. El Barça creu que aquest quasi mig miler de seients, valorats en 22.000 euros cadascun, li pot reportar 300 milions en 30 anys a banda dels 100 que cobra ara per arranjar el límit salarial de la Lliga. Personal seat license és l'anglicisme que s'utilitza per definir aquest producte d'un futur Camp Nou pensat per esprémer les butxaques més privilegiades. La previsió del club no és passar l'acord per l'assemblea, sinó explicar-lo als socis i sòcies amb un informe de la comissió econòmica en què no hi haurà, per temes de confidencialitat, la identitat dels inversors.
El que no pot amagar Laporta és que els seients vip seran explotats per capitals l'origen dels quals fa uns anys donava motius per criticar l'obra de govern de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Els patrocinis de Qatar Foundation i Qatar Airways "tacaven", segons el seu criteri del 2010 o el 2015, la samarreta del Barça. Ara, però, el president blaugrana observa "una certa obertura" d'aquests règims que l'anima a fer-hi negocis per a l'entitat.