Els nous models de Copa del Rei i Supercopa, a debat amb el 'no' de la Lliga
Javier Tebas, president de la Lliga, no té previst assistir a l'assemblea de la Federació Espanyola
MadridLuis Rubiales espera aquest dilluns la ratificació dels canvis que pretén fer a la Copa del Rei, la Supercopa i la competició femenina durant l'assemblea de la Federació Espanyola, en què es votarà el calendari de la temporada que ve i s'informarà de la renovació del conveni de competències amb LaLiga. Els 141 assembleistes, entre els quals hi ha 20 clubs i 13 jugadors professionals i 29 equips i 19 futbolistes que representen el futbol modest, estan citats a la Ciutat del Futbol (12 h) per pronunciar-se sobre uns projectes que la Federació defensa però la Lliga rebutja.
La cita d'aquest dilluns serà una mostra més del ja 'històric' pols que mantenen les dues parts i que, lluny de suavitzar-se, s'ha complicat més aquesta última setmana, especialment entre els seus presidents, Javier Tebas i Luis Rubiales. El primer no té previst anar a l'assemblea. El segon celebra d'aquí 18 dies el seu primer any en el càrrec.
Després que tots dos acordessin que l'última Supercopa es jugués a Tànger, Rubiales va anunciar la seva intenció que aquesta competició canviï de format per ser una final a quatre, i al mes de gener i no a l'agost com fins ara, prèvia a l'inici de Lliga, a partir de la propera temporada.
També va presentar una modificació per a la Copa del Rei perquè es disputi a partit únic fins a les semifinals i que des de la primera eliminatòria hi hagi equips de regional, Tercera, Segona B, Segona i Primera.
Amb tot plegat i amb l'anunci d'una revolució en la competició femenina que ha despertat el recel dels clubs, més la represa del diàleg amb la Lliga per intentar renovar el conveni que reparteix les competències de l'una i de l'altra, la Federació ha convocat l'assemblea extraordinària d'aquest dilluns per votar aquests punts. Dies després va afegir a l'agenda, i "donat el caràcter urgent de la temàtica", l'aprovació del calendari 2019-2020.
La Lliga i l'Associació de Futbolistes (AFE) han acordat dates com el 18 d'agost per a l'inici de la competició; el 24 de maig per al final de Primera i el 18 d'abril per a la final de la Copa del Rei. Però aquest acord no reserva dates al gener per la nova Supercopa, que apunta a l'Aràbia Saudita com a possible escenari. Aquest s'ha convertit en un altre dels punts de discòrdia. Fa quatre dies els clubs de la Lliga el van rebutjar en la seva assemblea, igual com van fer amb el nou model de Copa.
El 'no' del futbol professional va sortir d'una votació secreta, resolta amb 39,7 dels vots a favor, 2,2 en contra i 1,1 abstenció –el vot dels clubs de Primera val 1,1 perquè la seva suma sigui igual a la dels de Segona (22) i, com que no hi ha el Reus, el total arriba a la xifra de 43.
Per a la Lliga aquests canvis han de ser acordats per les dues parts. En el cas de la Copa perquè afecta els seus clubs i societats anònimes esportives afiliades i implica una variació important en el calendari de la competició professional, i en el de la Supercopa perquè suposa a una alteració dels drets adquirits. De fet, el València, que es podria veure afectat com a finalista de la Copa, ha avisat d'una possible alegalitat al respecte.
Entre les votacions d'aquest dilluns es colarà l'explicació sobre com evoluciona la negociació per renovar el conveni de coordinació de competències amb la Lliga –el vigent expira el 30 de juny– després d'asseure's dues vegades amb la mediació del Consell Superior d'Esports (CSD), al cap de vuit reunions prèvies sense mediador i sense acord.
La RFEF vol un nou pacte en la cessió de drets d'explotació, del nom de la competició, de la pilota i de l'aplicació dels horaris del torneig de la Lliga. Rubiales ja ha anunciat que la temporada vinent que no hi haurà partits els dilluns. La Lliga entén que la fixació dels horaris, l'elecció i/o comercialització de la pilota i la denominació de les dues competicions professionals són competències seves.
El CSD els ha demanat a tots dos un esborrany i d'aquí uns dies tornarà a fer seure a la mateixa taula dues parts condemnades a entendre's però massa enfrontades ara mateix, fins al punt que cal esperar que el que aprovi l'una serà impugnat per l'altra.