Fita a fita

Na Pontons per Ullaró, a través de vells camins de llegenda

Passejada llarga i pausada entre Campanet i Búger seguint l’empremta de la història per antigues camades farcides de curiositats

La ruta.
Fita a fita
Joan Carles Palos
28/03/2025
5 min
Regala aquest article

PalmaEn aquesta ruta recorrem els voltants de Campanet i Búger, dues localitats aturonades que compartiren poder municipal fins a la independència bugerrona, l’any 1812. Ara, aquests dos municipis, en l’actualitat separats per l’autopista central, lluiten per mantenir vives les seves connexions a través d’antigues i belles camades farcides d’història i curiositats. La proposta cerca resseguir un tram del camí de na Pontons per Ullaró, llogaret campaneter situat sobre el camí Reial de Palma a Alcúdia, i reconstruir el trànsit de persones i mercaderies entre el Pla i el Raiguer, entre el Migjorn i la Tramuntana. L’inici de la caminada és a Campanet, localitat connectada per bus amb Inca (L-314) i sa Pobla. La parada es troba just darrere l’església parroquial, bastida el segle XVIII sota l’advocació de la Immaculada Concepció per iniciativa del rector Miquel Martí Tamorer per substituir la llunyana església de Sant Miquel del pla de Tel.

La ruta

[00 min] Ens posam a caminar des de la mateixa parada del bus TIB cap a mestral pel carrer de Sant Victorià, primer, i tot seguit pel de Sant Miquel. Deixam a l’esquerra l’església parroquial i la plaça Major, i avançam cap al foravila campaneter amb la Tramuntana de cara. Abans de sortir del poble, voltam a la dreta pel camí de Son Cabot [10 min]. Ràpidament, assolim una important cruïlla [15 min], travessada d’esquerra a dreta pel camí Vell d’Alcúdia; tot dret, la baixada al camí Blanc per la costa del Sant Crist. Nosaltres giram a la dreta, cap a gregal, en direcció al cementeri municipal i So n’Estrany.

La creu de Son Massanet (1629) es troba des dels anys 70 als afores de Campanet, sobre el camí Vell de Búger.

A punt d’abandonar l’asfalt, deixam a l’esquerra el cementeri de Son Roig [20 min]; des de la inauguració, en el primer quart del segle XX, totes les inhumacions que fins aleshores es feien al petit cementeri de Sant Miquel del pla de Tel passaren a fer-se aquí. El camí gira a la dreta i es bifurca, prenem el camí de terra de l’esquerra. [30 min] Ens acostam a les cases de So n’Estrany, que prenen nom de la família propietària d’aquestes terres durant el segle XV i part del XVI. Abans d’arribar-hi, topam amb unes curioses, originals i ben conservades construccions destinades als animals, situades a la dreta del camí. Són els sestadors, fets de cantons i amb dos espais comunicats i diferenciats: el pati, de forma el·líptica, i l’aixopluc, una construcció de dos aiguavessos aguantada per dos grans pilars de marès i bigues de fusta. En el frontó hi duu inscrita la data de 26 de setembre de 1896. Davant els sestadors, hi ha un pou, tot de marès, amb la forma ovalada i una piqueta al costat.

El camí volta les cases pel costat dret i continua baixant fins a la carretera, on trobam l’accés a la possessió pel camí de na Pontons. [40 min] Giram a la dreta, ara per asfalt i adreçam les nostres passes cap a Ullaró, acompanyats d’una llarga filera de xiprers, tot al llarg del camí. Foren plantats a finals del segle XIX per protegir de la tramuntana els ametllerars que substituïren les vinyes. Una acció que fou conseqüència, en part, de la crisi de la fil·loxera. [50 min] Prenem el primer camí de terra que trobam a la nostra dreta, és la continuació natural del camí de na Pontons en direcció al llogaret campaneter. Un tram suau i agradable que acaba a l’entrada d’Ullaró [1 h 05 min], poc després de passar per davant del pou de na Pontons.

Ullaró és un llogaret situat a pocs quilòmetres de Campanet, ubicat sobre el camí Reial que unia Palma i Alcúdia. A l’entrada, pel camí de na Pontons, tenim les cases de Cas Sastre, a l’esquerra. Entre el portal allindat i el finestró de dalt hi ha inscrita la data de 1687. Inicialment, aquí s’ubicava l’oratori en el qual es feien els oficis religiosos per a la gent del llogaret, fins que el cardenal Despuig, propietari de la possessió, ordenà entre finals del segle XVIII i principis del XIX la transformació i ampliació del casal de Son Garreta, a la dreta del camí, just davant les cases anteriorment descrites. Aquí es custodiaven les despulles de sant Victorià, fins al seu trasllat a l’església parroquial de Campanet el 1823.

Cas Sastre (1687), a l’entrada d’Ullaró pel camí de na Pontons, acollí fins al segle XIX el vell oratori del llogaret campaneter.

Sortim d’Ullaró cap a llevant pel camí de la Mata Grossa, nom que rep aquest tram del camí de na Pontons, entre Campanet i Búger. Travessam l’autopista central (Ma-13) per un pas elevat que desemboca sobre una rotonda de la via de servei [1 h 10 min]. Continuam tot dret per continuar la nostra caminada per aquest històric i llegendari camí. Deixam a la dreta la seu de la Fundació Vida Silvestre de la Mediterrània i, tot seguit, penetram un màgic i encisador alzinar, que no ens deixarà fins a la continuació del camí de na Pontons per terres bugerrones. [1 h 30 min] Sortim al camí del Rafal, on el camí de na Pontons gira a l’esquerra cap a sa Pobla. Nosaltres voltam en sentit contrari, cap a llebeig, en direcció a Búger, mentre deixam a la dreta les terres de la Mata Grossa. Tot i que no hi arribam, perquè a mitjan costa d’entrada a la vila, hem de prendre a la dreta pel camí de Son Pere Genet [1 h 45 min].

Creu de Son Massanet

El camí travessa ara un comellar, als peus dels molins i cases del Pujol, a la nostra esquerra. Recuperam altura i ens acostam a les cases de Son Puput, fregant el pinar de So n’Alemany. Allà on acaba l’asfalt, el camí es bifurca. Qualsevol de les dues opcions és bona, els dos camins conflueixen sobre la carretera vella de Palma a Alcúdia (Ma-13A). [2 h 05 min] Giram en direcció a Ciutat, tot i que en arribar a la rotonda de l’autopista amb Búger, [2 h 15 min] giram a la dreta cap a Campanet. No abandonam la carretera principal (Ma-2132) fins que aquesta gira bruscament a la dreta per enfilar pujada a la vila; aquí, giram a l’esquerra per anar a visitar la creu de Son Massanet [2 h 25 min], de 1629, també anomenada creu Nova. Originalment situada a la cantonada dels carrers Llorenç Riber i de Son Massanet, fou trasllada els anys 70 a aquest nou emplaçament, sobre el camí vell de Búger. En el seu lloc, s’hi col·locà una escultura del beat Ramon Llull. Ara, tornam enrere uns metres i voltam a l’esquerra per un carreró que ens menarà directes cap al centre de Campanent, on acabam la passejada [2 h 35 min].

Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 10,81 km

Desnivell 156 m

Durada 2 h 35 min

Altitud màxima 134 m

Ruta circular

@Fita_a_Fita

stats