Nazis al futbol de casa nostra
Eren pocs. Es podien comptar amb els dits d’una mà. Però hi eren. Quan l’Espanyol B va marcar l’empat contra l’Europa en un enfrontament de Segona RFEF, un grupuscle d’aficionats pericos van alçar-se i van començar a fer salutacions nazis en direcció als Eskapulats, l’afició europeista, mentre aquests van respondre amb càntics de “Puta Espanya”. El vídeo mostra la part final d’aquesta seqüència i facilita la feina a l’Espanyol per prohibir l’entrada a aquests nostàlgics del passat més funest i vergonyós d'Europa.
Que quedi clar que aquests individus no representen l'afició blanc-i-blava. Que quedi clar també que no eren els únics que anaven amb aquesta actitud. No gaire lluny hi havia un altre grupuscle d'espècimens idèntics atents a qualsevol espurna per saltar a marcar territori. Malauradament, aquests no són episodis esporàdics, es veuen massa sovint en partits de futbol. El Barça també ho ha patit, sobretot als desplaçaments.
La part positiva és que són quatre eixelebrats. Ara bé, que siguin pocs no ha de servir per llevar importància als fets: s'ha de denunciar i els implicats s'han d'expulsar dels estadis. De fet, diumenge a l'estadi perico hi havia centenars de nens petits, molt d'ells de l'Europa, que van aprofitar que el partit es jugava a Cornellà-El Prat per animar el seu equip. En les imatges fins i tot es pot observar com un dels aplegapilotes es queda mirant embadalit els seguidors que realitzaven les salutacions nazis.
Però més enllà de la polèmica de diumenge, que l'Espanyol va condemnar en un comunicat, el que em preocupa realment d'aquest episodi és el debat posterior que s'ha generat. A partir del vídeo hi ha molta gent que no dimensiona correctament el que signifiquen aquestes salutacions feixistes. Molts usuaris, i ja no són dos o tres, justifiquen els gestos. I moltíssims més posen al mateix nivell els crits de l'afició de l'Europa, els "Puta Espanya", amb els gestos nazis que es van veure a la zona de tribuna.
No, no és el mateix per molt que les proclames dels visitants també puguin ser ofensives. Posar-ho al mateix sac és no entendre el que va significar el feixisme arreu d'Europa durant el segle XX. Els milions de morts causats pel nazisme. Prou de justificacions. Prou de banalitzar un problema que durant els últims anys ha tornat a agafar força arreu del Vell Continent, amb partits d'ultradreta que han basat part de la seva ideologia en les tesis dels règims totalitaris que van destruir Europa durant els anys 30 i 40.