Bàsquet - NBA
Esports08/04/2023

La gran incògnita de la NBA: per què defensar és de covards?

La competició accentua el seu joc ofensiu en una temporada carregada de rècords anotadors

BarcelonaL'àvia de Kobe Bryant va anar al mateix institut que Wilt Chamberlain, l'Overbrook High School de Filadèlfia. Quan va arribar el ball de graduació, l'esportista va demanar-li que hi anés amb ell, però la dona va declinar la invitació i hi va anar acompanyada del que amb el pas dels anys es convertiria en l'avi d'una de les icones més importants dels Lakers. La coincidència és curiosa, ja que Chamberlain (100 punts) i Kobe Bryant (81) són els dos únics jugadors de la història que han aconseguit anotar més de 80 punts en un partit de la NBA.

Els seus rècords han semblat inabastables durant anys, però la tendència ofensiva actual de la competició està trencant motlles. Els equips de la NBA cada vegada anoten més punts i les defenses pateixen per controlar els partits. Una quinzena de jugadors han superat els 50 punts anotats en un partit aquesta temporada. Què passa? "Els equips estan defensant, però el nivell de talent és incomparable. S'estan veient coses a la pista que mai no havíem vist des del punt de vista de les habilitats. El nivell d'encert en el tir, les posicions des d'on tiren i els tipus de tirs que poden fer de manera consistent són simplement d'un altre món. Els jugadors estan llançant i jugant en llocs on no s'havia fet mai", explica Greg Anthony, analista de NBA TV.

Cargando
No hay anuncios

"A mi sempre m'agrada lluitar contra la idea que al bàsquet està tot inventat, que és una frase que es diu molt i que no és veritat. Per començar, perquè la definició del que és el bàsquet ha canviat molt en els últims anys. Com guanyar, com preparar l'equip, com organitzar la franquícia… No es feia igual fa quinze anys que ara. Els nous reptes de la NBA que es plantegen requereixen respostes diferents. L'objectiu no és viure el present sinó intentar imaginar com seran les coses d'aquí cinc anys. Si realment hi anirem, per què no podem començar a fer les coses així ara mateix? Quan els Warriors van començar a jugar com juguen, o, anant més enrere, els Spurs, és perquè van ser capaços d'anticipar-se. Aquesta anticipació et dona un avantatge competitiu", assegura a l'ARA Sergi Oliva, adjunt del mànager general dels Portland Trail Blazers.

Cargando
No hay anuncios

The Athletic, un dels mitjans de comunicació de referència del món NBA, va incloure fa uns mesos el català a 40 under 40, una prestigiosa llista en què apareixen les 40 persones de menys de 40 anys que més influiran en l'evolució de la competició. "El tema dels triples és curiós perquè cada any segueix creixent i encara no ha arribat al seu límit. Si cada any segueix creixent, no sé quan tocarà sostre. Els sistemes defensius que els equips estan introduint per contrarestar això s'estan comportant de manera molt dispar, però s'estan tornant més extrems. Hi ha diferents maneres de defensar i cada cop són menys neutrals i més decidides. Un altre aspecte inevitable és el següent: la lliga sempre intenta que els partits siguin més curts i que el producte sigui més viu. Si cada cop hi ha menys temps morts i els descansos són més curts, la capacitat d'adaptar-s'hi serà molt important, tant tàcticament com físicament", adverteix.

"El joc ha canviat"

El canvi de criteri arbitral és un altre dels factors que estan potenciant el creixement anotador de la NBA. "L’evolució antropològica ens porta a trobar físics d’esportistes cada vegada més forts, alts i ràpids. Això és inevitable i porta el bàsquet a ser més ràpid i dinàmic. El problema és que el bàsquet de contacte ho limitava. Els criteris arbitrals han anat variant molt. A la NBA quan ha canviat el criteri de contacte per protegir els jugadors, el joc ha canviat molt", opina Julián Felipo, periodista especialitzat de Mundo Deportivo.

Cargando
No hay anuncios

La mitjana anotadora se situa en els 114,6 punts per equip, però els Sacramento Kings, on hi ha el badaloní Jordi Fernández com a entrenador adjunt, asseguren 121 punts per nit. Els Atlanta Hawks (118,5) o els Golden State Warriors (118,4) també tenen registres inversemblants des de fa uns anys. Fa 20 anys, per exemple, la mitjana era de 93,4 punts per enfrontament. Els registres d'assistències i percentatges d'encert també s'han disparat. El partit entre els Clippers i els Kings jugat el febrer passat (176-175) va ser el segon amb més punts de tota la història de la competició.

Cargando
No hay anuncios

Pau Gasol considera que s'ha perdut l'essència. “Hi ha anotacions altes, joc dinàmic, triples… això es promociona molt. És el que es premia ara. Fins i tot els comentaristes de la NBA que han jugat en algun moment o que fa molts anys que estan a la televisió diuen que la defensa ha desaparegut. No m'acaba d'agradar que es perdi l'essència del joc, que és jugar en equip, moure la pilota, que hi hagi equilibri entre el joc interior i exterior. Abans llançaves dins els primers vuit segons d'una possessió o tiraves un triple en un contraatac sense rebot ofensiu i t'enviaven a la banqueta perquè t'ho pensessis una mica”, analitza.