Poliesportiu

Trans i esport: "La universitat volia que calléssim"

Una nedadora que va compartir vestidor amb Lia Thomas, esportista trans, celebra que no pugui competir als JJOO de París

3 min
Lia Thomas

BarcelonaLia Thomas, nedadora transgènere, no participarà en els Jocs Olímpics de París després que el Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) desestimés fa uns dies la seva apel·lació per sentir-se "exclosa" de les competicions femenines. Després que la World Aquatics anunciés una sèrie de restriccions per a les atletes transgènere en competicions femenines d'elit, la nord-americana va presentar un recurs que ha sigut desestimat.

Thomas es va convertir en la primera nedadora transgènere de la Divisió I de la NCAA, però poc després la World Aquatics (aleshores encara coneguda amb el nom de FINA) va restringir la participació d'atletes transgènere en competicions femenines d'elit. La nord-americana de 25 anys va portar el seu cas al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) en un intent per revocar la prohibició i tornar a competir en curses femenines, argumentant que les disposicions no només eren "invàlides i il·legals", sinó que també la discriminaven.

Un panell de tres membres del TAS va desestimar el cas en concloure que, com que Thomas no pot participar en els esdeveniments d'elit d'USA Swimming, "simplement no té dret a participar amb l'elegibilitat per competir" a les competicions de World Aquatics. L'organisme va celebrar la decisió i la va qualificar de "gran pas endavant" en els seus esforços per protegir l'esport femení: "Seguim compromesos a treballar en col·laboració amb totes les parts interessades per defensar els principis d'inclusió als esports aquàtics i confiem que la nostra política d'inclusió de gènere representi un enfocament just".

World Aquatics, l'organisme que regula les regles de les competicions d'elit, inclosos els Jocs Olímpics, va introduir una nova política de gènere el juny del 2022, que permetia que les dones transgènere competissin en esdeveniments femenins només si van fer la transició abans dels 12 anys o abans d'una de les primeres etapes de la pubertat. La sentència exclou les dones transgènere que han superat una pubertat masculina, com és el cas de Thomas.

La nedadora va començar a fer la transició ingerint estrògens i bloquejadors de testosterona el maig del 2019. Abans va nedar per a l'equip masculí de la Universitat de Pensilvània entre el 2017 i el 2020. L'any 2021, Thomas va complir els requisits de la teràpia hormonal de la NCAA per competir amb l'equip femení durant dues temporades, del 2020 al 2022. Durant aquell període es va convertir en la primera atleta transgènere en guanyar un títol de la Divisió I de la NCAA.

"La universitat volia que calléssim"

Algunes nedadores han celebrat aquests dies la decisió que prohibeix que Thomas disputi els Jocs Olímpics de París. "Molt bé, però algú es disculparà per obligar-nos a desvestir-nos davant seu 18 cops per setmana?", va dir Paula Scanlan, que va compartir equip amb Thomas a la Universitat de Pensilvània.

"A les meves companyes i a mi ens obligaven a despullar-nos en presència de la Lia, un home biològic, totalment intacte de genitals masculins, 18 cops per setmana", va alertar Scanlan, que l'any 2023 va fer públiques les seves queixes en diferents entrevistes a mitjans de comunicació nord-americans. "Ens van dir que les nostres opinions eren errònies i que, si ens suposava algun problema, nosaltres érem el problema. És aterridor perquè la nostra futura feina estava en joc", va explicar

"La universitat volia que calléssim i ho van fer d'una manera molt efectiva. Alguna cosa passava en aquest departament atlètic que volia evitar que parléssim", va assegurar Scanlan, que va alertar que algunes nedadores s'amagaven als banys per evitar haver de canviar-se davant de Thomas.

Llei trans espanyola

El Butlletí Oficial de l'Estat de l'1 de març del 2023 va publicar la Llei 4/2023 per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. La disposició final vuitena modifica la legislació contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport i afegeix un nou paràgraf per introduir entre els objectius de la norma eliminar la LGTB-fòbia, la discriminació per raó d'orientació i identitat sexual, expressió de gènere o característiques sexuals, així com garantir el principi d'igualtat de tracte de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals a l'esport.

  • Mogut per les sospites de joc brut durant la Guerra Freda, el Comitè Olímpic Internacional va introduir durant els anys 60 les "desfilades de nus", en què un grup de metges examinava les esportistes despullades. Uns anys després, el COI va substituir els exàmens físics per una prova genètica per veure els cromosomes sexuals, perquè, segons afirmaven, l’obtenció d’una mostra bucal seria una manera "més senzilla, objectiva i digna" de comprovar el sexe. Les proves basades en la testosterona van començar a aplicar-se fa aproximadament una dècada, quan la sud-africana Caster Semenya va irrompre en escena.
stats