Barça
Esports08/08/2022

La nit en què Bartomeu es va gastar 311 milions

El club veu indicis de criminalitat en les renovacions de Ter Stegen, De Jong, Lenglet i Piqué de l'octubre del 2020

BarcelonaÉs un dimecres de Champions. El Barça acaba de golejar el Ferencváros (5-1) en un partit sense públic al Camp Nou. Enmig de la pandèmia i d'una crisi econòmica sense precedents, Josep Maria Bartomeu reuneix quatre jugadors al seu despatx. El president del Barça convenç Ter Stegen, De Jong, Lenglet i Piqué perquè s'abaixin el sou i donin una mica d'oxigen a les arques del club. Com a contrapartida, allargaran el seu contracte. Els jugadors accepten encantats i firmen gairebé sense pensar-s'ho. Per què? Perquè Ter Stegen, De Jong i Lenglet fan un petit esforç econòmic el primer any però després acaben multiplicant gairebé per dos el que haurien de cobrar. Tan sols Piqué allarga el seu contracte mantenint unes condicions econòmiques similars. En només una nit, la del 20 d'octubre, Bartomeu va comprometre el Barça a gastar-se 311 milions d'euros. Una setmana després, el president i la seva junta dimitien en bloc.

Els contractes dels jugadors són un dels cavalls de batalla de l'actual directiva, encapçalada per Joan Laporta. La massa salarial continua disparada i el club està fent mans i mànigues per aconseguir estalviar diners. Però no els és gens fàcil, bàsicament per l'oposició dels futbolistes. La gran majoria dels contractes heretats són a llarg termini i amb unes condicions extremadament bones per als jugadors. Des del Camp Nou es calcula que en una dotzena de casos el que cobren els futbolistes està un 200% per sobre del que ingressarien en alguna altra entitat.

Cargando
No hay anuncios

30 milions d'estalvi a canvi de 311 milions addicionals de despesa

Aquella nit d'octubre, però, es va viure una situació que ha deixat perplexos els nous gestors, que qualifiquen d'"al·lucinant" aquella renovació en bloc. A més, es va produir només unes hores abans que es constituís la taula de negociació, que precisament havia de servir perquè tots els jugadors del primer equip –a més dels empleats del club– pactessin una rebaixa salarial per fer viable l'entitat, que havia patit una sotragada per la pandèmia i la davallada d'ingressos. Bartomeu ja havia tancat els comptes de la temporada 2019/20 amb unes pèrdues de gairebé 100 milions i les projeccions no eren gens optimistes. Aquella rebaixa salarial pactada amb els quatre futbolistes van suposar un estalvi que rondava els 30 milions, entre la part salarial (entre 16 i 18) i les amortitzacions (15).

Cargando
No hay anuncios

El que va fer la directiva va ser passar la pilota als nous gestors del club. A nivell salarial, hi havia un estalvi en els comptes de la temporada 2020/21, que aleshores estava en curs, tant al balanç de resultat com a la tresoreria. Ara bé, de cara a les següents, els jugadors no només recuperaven el que havien perdut sinó que passaven a ingressar molt més. Per postres, augmentaven la durada dels contractes (Piqué fins al 2024, Ter Stegen fins al 2025 i Lenglet i Frenkie de Jong fins al 2026). Els 311 milions, segons fonts del Barça, són els diners addicionals a què es va comprometre la directiva aquella nit. En el seu dia el Barça va aplaudir aquelles renovacions contractuals perquè suposaven un estalvi econòmic. Vist amb perspectiva, l'estalvi no apareix per enlloc.

Ara bé, ¿era correcta aquella renovació a correcuita, feta just el dia abans que s'iniciés la taula de negociació, una setmana abans de dimitir, i que suposava que els contractes de quatre futbolistes es multipliquessin? Aquest és el dubte que té el Barça, que ha traslladat la qüestió als seus serveis jurídics. Externament també ho ha consultat a dos bufets d'advocats, i en tots dos casos els especialistes consideren que hi ha indicis de criminalitat. Així, el club està estudiant presentar una demanda contra l'anterior directiva per administració deslleial. Una demanda que s'afegiria a la del forensic, que segueix el seu curs a la Fiscalia.

Cargando
No hay anuncios

Sobre aquest cas, Josep Maria Bartomeu es defensa i assegura que els contractes va ser validats per advocats del club, auditors i la Lliga. La versió de la junta, però, és que els contractes suposaven una despesa inassumible, feta durant la pandèmia –en què havien baixat els ingressos– i que hauria d'assumir el proper president, ja que Bartomeu –encara que no hagués dimitit– acabava el seu mandat el 2021.

El Barça vol que els jugadors tornin a les condicions salarials antigues

En paral·lel, el club, ara en mans de Laporta, s'ha posat en contacte amb els jugadors afectats. Gerard Piqué és l'únic que s'ha mostrat receptiu i ha accedit a una rebaixa salarial, tornant a les condicions que tenia pactades anteriorment. Aquesta novació –la mateixa durada però amb diferents condicions salarials–, que encara no està tancada, implicarà que el jugador mantingui el contracte fins al 2024 però cobrant molts menys diners. En el cas de Lenglet, De Jong i Ter Stegen, els futbolistes han deixat el cas en mans dels seus agents i, segons asseguren al Barça, per ara no hi ha cap indici que vulguin arribar a cap acord.

Cargando
No hay anuncios

El club està convençut que aquests contractes no s'haurien d'haver signat, i si finalment no arriben a un acord amb els jugadors, estan disposats a iniciar un procés judicial contra ells. L'objectiu que persegueix el Barça és que aquests contractes es considerin nuls, per la qual cosa els jugadors tornarien a les condicions anteriors. Això, però, només passarà si finament no es pot pactar amb els implicats (amb Piqué ja està en camí de fer-se) una sortida amistosa.

L'entitat va començar a sospitar d'aquests contractes fa uns mesos i va iniciar el procés amb els bufets d'advocats, que està en standby a l'espera de saber si hi ha pacte amb els implicats. El club ja ha fet saber als futbolistes quines són les seves intencions i els ha assegurat que serà inflexible. El Barça els proposa que facin com Piqué i acceptin negociar per tornar a les condicions econòmiques del 2020, amb la possibilitat de mantenir els anys de contracte. Això, però, dependrà de cada cas. El club ja els ha advertit que si no hi ha entesa s'obrirà el procés judicial. Si finalment la demanda prospera i la justícia dona la raó al club, anul·lant les renovacions del 20 d'octubre, els contractes dels futbolistes passarien a tenir exactament les mateixes condicions que tenien aleshores (Lenglet i Ter Stegen acabarien contracte el 2023 i De Jong el 2024). Addicionalment, haurien de tornar al club els diners que hagin rebut de més.