Futbol

La nova joia del futbol català neix a les faldes de Montjuïc

El CF Damm estrena una flamant ciutat esportiva al costat del CN Montjuïc amb dos camps de futbol per seguir formant els jugadors del futur

BarcelonaLa muntanya de Montjuïc és un dels grans pulmons de l'esport català. En poc espai s'apleguen un munt d'instal·lacions icòniques de l'esport local, tant les que van ser olímpiques el 1992 com les que no. Atletisme, natació, hoquei, bàsquet, rugbi i esports menys coneguts, com l'aeromodelisme, tenen la seva llar en una muntanya que aquest 7 d'octubre inaugurarà una nova flamant instal·lació: la ciutat esportiva del CF Damm. Una instal·lació moderna que ja acull des de fa dies els jugadors i jugadores d'un club clau en el futbol formatiu català, amb més de 70 anys d'història.

Cargando
No hay anuncios

La nova ciutat esportiva de la Damm ocupa un total de 30.000m2 a la muntanya de Montjuïc, al barri de la Marina de Port, allà on va existir fa molt de temps un camp de rugbi que es va convertir després en una instal·lació de golf, el conegut Tiraboles, amb un edifici de dues plantes des d'on es podia entrenar el golf. El terreny era propietari del Club Natació Montjuïc, que va acabar empipat amb l'empresa que gestionava el golf per impagaments, fet que va portar a tancar les instal·lacions durant uns anys, en què la zona va quedar abandonada. Per a la Damm, era una oportunitat, ja que l'entitat feia temps que buscava un terreny prou gran dins del terme municipal de Barcelona, gairebé una utopia.

"Calia fer aquest pas. L'any 1982 vam comprar el camp històric de la Damm, el del carrer de la Selva de Nou Barris. Llavors la idea era fer-lo créixer. Era un camp petit molt estimat, que ajudava a guanyar partits, però com que estàvem al costat del cementiri no es van donar les condicions per ampliar les instal·lacions. Ni una tribuna, podíem fer. Al final, es va decidir que allà no hi podien jugar els juvenils i vam marxar al camp de l'Horta. Un bon camp de barri, tal com Déu mana, però estàvem de lloguer. Si miraves el quadre complet, teníem els petits jugant a la Teixonera, alguns anys al Bon Pastor, altres a Sant Genís... Amb el nivell de jugadors i la mida de club, ens calia tenir unes instal·lacions pròpies", explica Ramon Agenjo, president del club. "Llavors, ja fa uns quatre anys, va sortir aquesta oportunitat de comprar els terrenys. Òbviament, era ideal, ja que teníem la prioritat de trobar uns terrenys a Barcelona, no volíem deixar la ciutat. I costa molt trobar-hi terrenys. Doncs, mira, es van ajuntar els astres i ha passat", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Dos camps i una biblioteca

El 2021, la Damm va acordar amb el CN Montjuïc comprar els terrenys i ràpidament van iniciar unes obres que han complert el calendari previst. La nova ciutat esportiva disposa de dos camps de futbol 11, un dels quals es pot dividir en dos camps de futbol 7, i dos edificis. L’edifici principal és des d'on es practicava golf, i s'ha mantingut l'estructura. Aquí es poden trobar ara les oficines del CF Damm, a més dels serveis mèdics, un gimnàs, els vestidors i una sala d’estudis, per donar continuïtat a la formació acadèmica dels jugadors i les jugadores. Al segon edifici, situat entre els dos camps de futbol, hi ha més vestidors i les graderies.

Cargando
No hay anuncios

Agenjo es mostra especialment orgullós del fet que la Ciutat Esportiva tingui una sala d'estudis amb una biblioteca que, de mica en mica, volen anar omplint de llibres, especialment de temàtica esportiva. "Volem que els nois i les noies no deixin d'estudiar. I com que passen moltes hores aquí, volíem tenir aquest espai. Volíem potenciar la lectura. Som conscients que és un repte molt complicat, però també sabem que hi ha molta literatura esportiva i futbolística. Si tens els llibres, potser en una estona morta els agafen i els llegeixen", explica Agenjo, ja que la prioritat de la Damm sempre és "la formació". D'esportistes i persones, és clar. "La funció és formativa. Tenim un lema que diu que ens agrada guanyar però no de qualsevol manera. És que ens agrada molt més que els nanos siguin feliços i s'ho passin bé. Sabem quin estil de joc agrada a Catalunya, volem jugar bé, però perdre partits pot passar. Això sí, no hem de perdre mai aquest ideari que és formar els nanos", raona.

Cargando
No hay anuncios

Marc Casadó, l'última perla en consolidar-se a l'elit

A finals de juliol, els primers jugadors de la Damm, els del Juvenil A entrenats per l'exjugador de l'Espanyol i el Barça Sergio García, ja van començar a entrenar a les instal·lacions, on van debutar amb un empat contra el Girona a la Divisió d'honor. A la nova ciutat esportiva hi treballen els 13 equips de la Damm, amb un total de 240 jugadors i jugadores. Els actes oficials, però, estan previstos per a aquest 7 d'octubre, amb autoritats, un partidet de mitja part entre el juvenil masculí i el del Barça, i un altre entre el juvenil femení i el de l'Espanyol.

Cargando
No hay anuncios

També s'hi esperen cares conegudes i exjugadors de la Damm, entitat per on han passat noms com Gerard Moreno, David López, Víctor Vázquez, Sergio García, Aleix Vidal, Cristóbal Parralo, Keita Balde, Jaume Creixell, Toni Velamazán, Cristian Tello, Carles Pérez o Marc Casadó. Serà una jornada especial per a aquest club, que forma part de l'acció social de la Fundació Privada Damm, de la famosa empresa de cervesa. De fet, Agenjo és besnet dels fundadors i la seva mare, la Josefina Bosch Damm, va ser l'última membre de la nissaga que portava aquest cognom alsacià. La Josefina, per cert, va ser l'encarregada de fer el servei d'honor en el primer partit de la història de la Damm, el 1954. En els actes del pròxim 7 d'octubre serà la neta de Ramon Agenjo qui el faci.