Pilota d'or

Una nova Pilota d’Or per premiar la revolució del futbol femení català

Aitana Bonmatí, favorita per guanyar per segon cop la Pilota d’Or a la gala de París

Aitana Bonmatí amb la Pilota d'Or
28/10/2024
2 min

BarcelonaTothom dona per fet que la dinastia blaugrana s’allargarà una temporada més. Aitana Bonmatí és la gran favorita per guanyar la seva segona Pilota d’Or consecutiva, amb Alexia Putellas també entre les favorites, en la gala d’aquesta nit a París (20.45 h). En categoria masculina el Reial Madrid es podrà llepar una mica les ferides després de ser golejat en el clàssic si la guanya Vinícius Júnior. Els altres aspirants també són jugadors del club blanc, com el britànic Jude Bellingham o Dani Carvajal. Rodri, del Manchester City, també és un dels aspirants. Carlo Ancelotti aspira al títol de millor entrenador, mentre que l’exentrenador del Barça Jonathan Giráldez podria guanyar-lo en categoria femenina.

Al Barça, la gala al teatre de Chatelet de la capital francesa haurà de servir per deixar clar qui mana en el futbol femení. Entre Aitana Bonmatí i Alexia Putellas ja porten tres edicions consecutives guanyant la Pilota d’Or. Les dues primeres, el 2021 i el 2022, les va guanyar Alexia, i fa un any va guanyar-la per primer cop Aitana. L’estil de joc blaugrana no té rival, tant pel que fa als títols com a les condecoracions individuals. Però més enllà dels títols, aquestes jugadores deixen un llegat. A Catalunya, en els últims cinc anys s’ha multiplicat per dos la xifra de fitxes federatives de dones. A la Federació catalana, el creixement ha estat espectacular: no deixen de donar-se d’alta nous equips, nous entrenadors, àrbitres i, especialment, jugadores en categories formatives. El 2017 la Federació va iniciar la campanya “Orgullosa” per potenciar el futbol jugat per dones. Llavors es tenien 11.171 fitxes. El 2018 gairebé no va pujar la xifra, però el 2019 ja eren 12.500 i el 2020 14.000. L’augment ja no es va aturar, fins a superar les 19.000 fitxes aquest any, més del 25% de totes les fitxes de dones a l’estat espanyol. 

Una bona prova és el que ha passat al poble natal de l’Aitana Bonmatí, a Sant Pere de Ribes, on s’ha passat de “tenir tot just un equip femení a tenir-ne més de 10 al club. Tenim moltes nenes que venen a jugar, ja que l’Aitana va començar aquí”, diu Tino Herrera, president del club, en declaracions al The New York Times. Els mitjans de comunicació de tot el planeta miren cap a Catalunya per intentar entendre aquesta revolució del futbol jugat per dones. Segons dades del club, la secció del primer equip femení genera beneficis gràcies a patrocinadors i les dades de vendes de samarretes creixen cada any. Cada títol del Barça o cada premi a una jugadora del club ajuda a fer créixer la base. El retorn de l’Espanyol a primera i tenir un tercer equip a l’elit, el Llevant Badalona, també hi ajuden.

Lamine Yamal, amb moltes opcions de premi

El Barça, però, no només traurà pit amb el seu futbol femení. En el masculí, Lamine Yamal segurament guanyarà el premi Kopa, que s’entrega al millor jugador jove. I entre els aspirants també hi ha Pau Cubarsí. Els protagonistes del clàssic d’aquest dissabte estaran presents en una gala en què el Madrid podrà sentir-se feliç. Però entre l'últim partit i veure els jugadors joves del Barça presents a la sala potser notaran una mica de suor freda: el Barça amenaça amb dominar en un futur pròxim els premis masculins tal com ja domina els femenins.

stats