RCD Espanyol
Esports21/11/2022

Les palanques immobiliàries que poden reactivar l’Espanyol

Estudia construir un hotel, vendre part de la CE Dani Jarque i començar a activar comercialment l’anella de l’RCDE Stadium

BarcelonaUn quart de segle després de la venda i demolició de l’estadi de Sarrià i gairebé dues dècades després de la venda dels terrenys on hi ha el centre comercial Splau, l’Espanyol treballa en noves operacions immobiliàries que podrien ajudar a reactivar la seva economia, que ha quedat malmesa per la pandèmia, el descens i les restriccions del govern xinès. Els 40 milions de pèrdues acumulades en els últims tres exercicis, la impossibilitat d’executar noves ampliacions de capital i la dificultat per vendre jugadors obliguen l’entitat blanc-i-blava a activar palanques que podrien aportar una sèrie d’ingressos ordinaris i extraordinaris els anys vinents. 

L’ARA ha tingut accés a alguns dels projectes que l’Espanyol, aprofitant part dels diners que rebrà del Pla Impuls, l’acord entre la Lliga i CVC (56 del total de 80 milions), està estudiant impulsar tant a Espanya com a l’estranger. Una de les principals operacions que l’entitat té damunt la taula és la construcció d’un hotel a la Ciutat Esportiva Dani Jarque. Un cop es tanqui la requalificació de prop de 20.000 dels 60.000 metres quadrats que l’Espanyol posseeix en aquest espai (estan descrits com a equipaments privats i, ara per ara, només s’hi podrien construir edificacions vinculades amb l’ús esportiu), el club vol construir-hi un hotel que mantindria en propietat i llogaria a una cadena hotelera. Un dels principals dinamitzadors d’aquest espai serien equips de futbol que aprofitarien per fer estades a Barcelona entrenant-se a la Ciutat Esportiva Dani Jarque. 

Cargando
No hay anuncios

Aquesta seria una de les vies per augmentar els ingressos recurrents i reduir la dependència econòmica de les vendes de jugadors i d’ampliacions de capital. La part sobrant d’aquests terrenys, un cop es tanqui el projecte de requalificació, es podria vendre a altres promotors de la zona. Aquest moviment, que en cap cas serà immediat, podria suposar un ingrés extraordinari de desenes de milions d’euros. La idea de vendre part dels terrenys de la CE Dani Jarque ja es preveia al 2006, quan el club va negociar amb l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs una requalificació semblant que hauria acabat amb la construcció de 800 pisos. Més endavant, al 2009, també es va preveure afegir-hi un complex comercial. 

La relació estratègica amb Cornellà

Els terrenys de Sant Adrià de Besòs no són l’única palanca immobiliària que l’Espanyol vol activar pròximament. N’hi ha una altra, de fet, que podria arribar molt abans. I és que el conveni de col·laboració que la setmana passada va firmar el club amb l’Ajuntament de Cornellà obre les portes a desbloquejar un dels grans projectes que l’Espanyol té entre mans des de fa un bon grapat d’anys: aconseguir la llicència d’activitat per desenvolupar, per tota l’anella de l’estadi, negocis que puguin funcionar cada dia de l’any i no només els dies de partit, com passa actualment. 

Cargando
No hay anuncios

La cessió de l’RCDE Stadium al Cornellà ha contribuït a ressuscitar unes relacions gairebé congelades amb un ajuntament que, ara, ha decidit tornar el favor al club i permetre-li activar espais que, fins ara, estaven bloquejats. Un cop el consistori tramiti els permisos corresponents, l’Espanyol podrà començar a buscar negocis i escoltar projectes (principalment vinculats als mons de l’oci i l’esport, com ara restaurants, gimnasos i botigues de roba esportiva) amb els quals crear una cadena d’activitats ludicoesportives que se situarien a l’anella de sota la grada de l’estadi. En total, el club disposa d’uns 16.000 m² repartits per tot el camp, i també a la part superior del túnel del vent, pendents de ser explotats comercialment.

Cargando
No hay anuncios

El nou conveni també donarà més marge al club blanc-i-blau a l’hora d’acollir esdeveniments (l’Espanyol ha de demanar permís a l’Ajuntament si vol celebrar qualsevol activitat extraesportiva a l’estadi). Fins ara, l’entitat treballava amb una promotora de grans concerts, però des de fa poc ha començat a col·laborar amb una empresa perquè comercialitzi petits esdeveniments empresarials. El tancament del palau 2 de l’espai firal de Montjuïc, sumat al fet que el Camp Nou tancarà per obres al llarg de la temporada 2023-24, suposarà una reducció de l’oferta de recintes aptes per acollir determinats esdeveniments, una bona oportunitat comercial per a l’Espanyol. 

I la nova ciutat esportiva?

L’Ajuntament de Cornellà també s’ha compromès a acostar l’Espanyol al veïnat del municipi -una mesura que també s’ha treballat amb altres consistoris del Baix Llobregat- i a millorar els accessos a l’estadi els dies de partit en tot el que depengui de l’administració local, bàsicament en els aparcaments i freqüències de pas de transport públic i privat. Una altra iniciativa que treballen les dues parts, però que ha quedat ajornada fins després de les eleccions municipals del maig, són les converses per emplaçar una nova ciutat esportiva per als equips professionals de l’Espanyol a Cornellà. 

Cargando
No hay anuncios

Com ja va avançar l’ARA el novembre del 2021, l’opció preferida del club -no és l’única, perquè també s’han sondejat altres espais a l’àrea metropolitana- són uns terrenys que se situen a un quilòmetre i mig de l’RCDE Stadium, a tocar de l’enllaç que uneix Cornellà amb Sant Boi de Llobregat. L’equip de govern actual de l’Ajuntament de Cornellà, dirigit pel PSC, està obert a explorar aquest projecte, que implicaria crear entre quatre i cinc nous camps de futbol. Amb aquest nou recinte es vol oxigenar la Ciutat Esportiva Dani Jarque, que es limitaria al futbol base i a l’explotació comercial. És l’hora d’activar palanques blanc-i-blaves.