Parelles de ‘paraigüers’ mixtes i millores en el vestuari al Godó
Un any després, l’organització intenta girar full a la polèmica amb les hostesses
BarcelonaTemperatures primaverals, gorres del revés als caps dels tenistes i ulleres de sol entre els assistents al públic de la 66a edició de l’Open Banc Sabadell (el Trofeu Comte de Godó), que es disputa aquests dies al Reial Club de Tenis de Barcelona. Una imatge que contrasta amb les temperatures baixes que es van viure en l’edició de l’any passat i que van desembocar en una polèmica d’acusacions creuades entre Raquel Muñoz, una hostessa que hi va treballar fent de paraigüera i la marca de begudes Schweppes (que va subcontractar l’agència Toté Vignau). Muñoz es va queixar que no els van facilitar prou roba d’abric, tot i que les temperatures van baixar, i -tal com va explicar als micròfons d’El matí de Catalunya Ràdio- algunes de les hostesses “van caure malaltes”, ja que no els van canviar el vestuari estiuenc “tot i el fred”.
“Després de queixar-nos, només vam aconseguir unes jaquetes que ens podíem posar per sobre les espatlles quan estàvem assegudes al banc i no sortíem al tir de càmera i que tampoc ens podíem posar entre partit i partit. El públic anava abrigat i nosaltres havíem d’anar amb faldilla i màniga curta”, relatava Muñoz en un testimoni valent. Tota la polèmica va prendre un nou gir quan al gener Inspecció de Treball va sancionar amb 25.000 euros Schweppes i l’agència Toté Vignau per “assetjament discriminatori per raó de sexe” arran d’una denúncia que va presentar el sindicat UGT després del testimoni de Muñoz. L’exhostessa i periodista va celebrar la sentència i espera que “serveixi per canviar mentalitats”, tot i que lamenta que ni Schweppes ni Toté Vignau s’hagin disculpat. Enguany ja no hi ha una parella femenina de paraigüeres, sinó que són mixtes i s’ha millorat el vestuari.
Des de l’organització del Godó s’ha volgut girar full i es va demanar “no només a Schweppes sinó a totes les marques” el compromís de “tenir cura” dels seus treballadors i treballadores i es mostren “satisfets” pels canvis que hi ha hagut respecte a l’any passat. Des de l’organització no es va voler entrar en el creuament d’acusacions entre Muñoz -que va denunciar la falta de roba d’abric- i Schweppes -que va ho va negar-, però celebren que s’hagi garantit “roba de treball per a totes les condicions atmosfèriques” en la present edició. Aquesta va ser la principal reivindicació de Muñoz, que no va tolerar haver d’anar “vestida amb un polo primet de màniga curta i una faldilleta també curta” quan estava “passant fred, tremolant i marxant a casa amb migranya”.
Del testimoni valent d'una hostessa a les millores actuals
En l’actual edició del Godó, l’organització explica que els paraigüers i paraigüeres disposen “d’un vestuari d’estiu i d’un altre més abrigat per si el temps canvia, tot i que de moment les temperatures estan sent agradables i no hi ha previsió que canviï”. Una altra de les principals reivindicacions de Muñoz també ha esdevingut una realitat en l’actual Godó, ja que els paraigüers i paraigüeres tenen “roba de recanvi en cas de pluja”. Des de l’organització també s’ha dut a terme “una ampliació de l’espai on els hostes i les hostesses que treballen per a les diferents marques guarden la seva roba de carrer o els cascos de les seves motos en cas que ho necessitin”. També tenen a disposició una zona on poden “escalfar-se els tapers per dinar en cas que en portin”. Aquests són alguns dels principals canvis pel que fa al vestuari i a les condicions de treball dels hostes i hostesses que se sumen a un dels canvis més destacats respecte a les últimes edicions: les parelles de dues noies paraigüeres de Schweppes han deixat pas a parelles mixtes.
Sembla contradictori haver de celebrar com una millora tenir un vestuari laboral acord a les condicions climatòlogiques, per una banda, i que s’aposti per una parella mixta de paraigüers en lloc de per una parella femenina, per l’altra, quan sembla que haurien de ser condicions indispensables. En qualsevol cas, queda pal·lès que l’acte de valentia de Raquel Muñoz fa un any ha acabat donant resultat.