París aconsegueix que Nadal torni a sentir-se com un jove uns dies

Després de portar la flama olímpica, debuta amb triomf fent parella amb Carlos Alcaraz al seu estimat Roland Garros

3 min
Rafael Nadal i Carlos Alcaraz

Enviat especial a ParísAnabel Medina, la capitana de l’equip espanyol de tenis, encara es frega els ulls quan veu la cua d’esportistes que fan cua per fer-se fotografies amb Rafa Nadal i Carlos Alcaraz. "Ser aquí és una manera de recordar moltes coses que emocionen, de quan vaig començar", explicava fa uns dies el jugador de Manacor, que amb 38 anys s’acomiada d’uns Jocs Olímpics amb una rialla d’orella a orella. Acompanyat del jove murcià, amb qui participa en el torneig de dobles masculí, ha decidit passar aquests dies a la Vila, en lloc d'estar-se amb la seva família en un hotel de cinc estrelles al centre. "Inspira molt a tothom tenir un home com Nadal a prop, als joves els impressiona", explica Medina.

Ben cert és que el cos li recorda al manacorí cada dos per tres que ja no és aquell marrec de pantalons moderns i cabells llargs que va irrompre com un huracà a la pista central Philippe-Chatrier de Roland Garros ara fa 20 anys. Ja fa molt que Nadal parla del comiat i admet que, a vegades, es pregunta si té sentit suportar tant dolor per allargar la seva carrera. Els dies previs als Jocs, el mateix Nadal va renunciar a un entrenament previst per no forçar i va encendre les alarmes dins de la delegació espanyola, que confia en guanyar unes quantes medalles sobre la terra batuda de Roland Garros.

Però en el seu debut en una pista que coneix més que algunes de les habitacions de la seva casa de Manacor, a Nadal se’l va veure en forma, rialler, content. El debut arribava en la primera ronda del torneig de dobles, fent parella amb Carlos Alcaraz. El millor jugador del moment amb el millor jugador de tots els temps, es podria dir. Nadal i el seu deixeble, plegats. Contra els argentins Máximo González i Andrés Molteni, dos homes amb certa experiència en els dobles, es va fer evident que Nadal i Alcaraz no són especialistes en jugar en parelles, i van patir prou per imposar-se. Però el talent els cau de les butxaques i, quan va arribar el tie-break del primer set, no els van tremolar les cames. En el segon, tres quarts del mateix. 7-6 i 6-4 i cap a segona ronda. Les cames no els poden tremolar a dos homes que ja hi han guanyat tants cops, a París. I això que Alcaraz ja havia debutat en el quadre individual unes hores abans, sense despentinar-se contra el libanès Hady Habib (6-3 i 6-1).

Djokovic, sense patir

Nadal s’estrenarà en el quadre individual contra l’hongarès Márton Fucsovics aquest diumenge, conscient que, en cas de guanyar, se citaria a la segona ronda amb el serbi Novak Djokovic. L’home amb qui s’ha vist les cares tants cops en finals, en un duel de segona ronda difícil de millorar. "Jo ja he fet la meva feina, ara li toca al Rafa", va dir el tenista de Belgrad, que només va cedir un sol joc contra l’australià Matthew Ebden en un duel estany, ja que Ebden va entrar en el quadre individual després d’una lesió, quan ell és especialista en dobles. El serbi, doncs, arribaria menys cansat a un duel que podria ser clau per determinar si Nadal pot arribar a guanyar una nova medalla olímpica.

Rafa Nadal ha participat en quatre Jocs Olímpics; el primer d’ells, a Atenes el 2004. Després va ser a Pequín el 2008 i a Rio de Janeiro el 2016. Tant a Londres 2012 com a Tòquio 2020 va ser baixa per lesió. De moment ha guanyat dues medalles d’or: la primera a Pequín a la final individual, quan va imposar-se al xilè Fernando González, i la segona fent dobles amb Marc López.

Incansable, Nadal encara no en té prou. Saber que els Jocs del 2024 es farien a la seva pista preferida va ser clau per motivar-lo quan, no fa gaire, meditava deixar-ho, tip de les lesions. Ara a l’esquena, ara al turmell, ara en un bessó. "Si no m’aturo, potser no podré caminar bé de gran", va arribar a explicar el 2023. Però el que ha fet és renunciar a tornejos, com Wimbledon, per no perdre’s la cita de París, on tenia una sorpresa guardada, la de participar en la cerimònia d’inauguració, portant la torxa. "Pocs esportistes estrangers s’han fet respectar tant", va dir l’extenista francesa Amélie Mauresmo.

Aquests dies Nadal es mou per París per ser ara amb la família, en un hotel, ara a la vila, fent-la petar amb altres esportistes i dirigents. Però on se’l veu més feliç és en una pista de Roland Garros on es podria veure de nou les cares amb Djokovic. "L’impacte que el tenis genera en els altres esportistes el podem veure a la Vila Olímpica amb el Rafa i amb el Carlos. Tots els atletes volen una foto amb ells... La gent realment els mira amb admiració", explica Medina. Un dels que sembla admirar-los és Alcaraz, tot i que seria ben diferent si es trobessin en el quadre individual, esclar.

stats