Cristiano Ronaldo: un imperi de baixa tributació

La declaració de patrimoni del futbolista oculta els diners de les illes Verges, però revela que té el 66% dels diners en països de fiscalitat laxa

Cristiano Ronaldo: un imperi de baixa tributació
Albert Vidal / àlex Font Manté
11/12/2016
5 min

BarcelonaAcorralats per les informacions que indiquen que Cristiano Ronaldo va amagar 150 milions a les illes Verges britàniques, Gestifute, l’empresa que representa el futbolista i molts altres implicats en l’escàndol Football Leaks, va publicar divendres un comunicat en què deia: “Cristiano Ronaldo va comunicar el 30 de març a l’Agència Tributària espanyola totes les dades sobre el seu patrimoni, tal com es pot comprovar en el document annex”. L’empresa afirmava que el document, denominat model 720, era “una prova irrefutable” que el jugador està col·laborant “de bona fe” amb les autoritats. El model 720 és un document en el qual el contribuent està obligat a despullar-se fiscalment i a mostrar tot el que es té fora d’Espanya. Gestifute rematava el comunicat dient que el futbolista “no té ni ha tingut mai cap problema amb les autoritats fiscals de cap país”. A l’afirmació, qüestionada per la investigació que li ha obert l’Agència Tributària, se li pot fer una objecció òbvia: Cristiano i els seus assessors han triat dipositar la major part del patrimoni del futbolista en països de baixa tributació i sospitosos habituals de les autoritats fiscals.

L’ARA ha pogut accedir a aquesta declaració patrimonial de Cristiano Ronaldo, i els documents deixen clara una conclusió: dels 203 milions d’euros que el portuguès declara que té fora d’Espanya, dues terceres parts (fins a 133 milions) són a Suïssa, Luxemburg, Irlanda, Holanda i les illes Caiman, tots ells països de baixa tributació o directament paradisos fiscals. I això sense incloure-hi països amb regions fiscalment controvertides, com són el Regne Unit o els Estats Units.

Els diferents experts consultats per aquest diari insisteixen, però, que més que el que Ronaldo declara és més important el que no diu. Així, a les 220 pàgines de declaració que Cristiano va fer arribar a Hisenda, no es fa cap esment a les illes Verges britàniques ni a cap de les empreses amb les quals hauria amagat 150 milions d’euros dels seus drets d’imatge -Tollin, Adifore Finance i Arnel Services-, segons la investigació del consorci de periodistes European Investigative Collaborations publicada a Espanya per El Mundo.

Aquesta és la radiografia del patrimoni que Ronaldo declara a l’estranger.

Països de fiscalitat laxa

Un paradís fiscal i quatre ovelles negres europees

El model 720 remès per Cristiano Ronaldo a Hisenda permet fer-se una idea exacta d’on inverteix el portuguès. Al seu país d’origen hi té una part important del patrimoni (43 milions d’euros, un 21% del total) però no és allà on té el gruix de les seves propietats. Dos països superen Portugal: són Suïssa (60 milions) i Luxemburg (54 milions). Tots dos s’han vist recentment involucrats en escàndols per la seva fiscalitat. Suïssa, que històricament ha protegit el secret bancari i que encara el manté per a les empreses, va abandonar la condició de paradís fiscal el 2009. Tot i així, el país i els seus bancs continuen estant en el punt de mira de les autoritats fiscals de mig món, especialment de les nord-americanes, per la seva laxitud. Pel que fa a Luxemburg, l’escàndol recent Luxleaks (empreses que hi tributaven tipus mínims gràcies a acords bilaterals amb el govern) ha tornat a posar en el punt de mira la seva fiscalitat en ple cor d’Europa.

El mateix es pot dir d’Holanda i Irlanda, imants de multinacionals pels seus ínfims tipus de tributació. Tots dos països han sigut sancionats per la Comissió Europea pels seus acords amb empreses perquè tributessin menys.

L’únic país que apareix als documents i és un paradís fiscal segons l’OCDE i Espanya són les illes Caiman. Allà, Cristiano admet que hi té 1,5 milions en el fons d’inversió Value Partners.

Alta diversificació

Ous en diferents cistells i aversió al risc

Els experts consultats apunten que les inversions de Ronaldo són de tipus conservador (vegeu l’article adjunt), i això es reflecteix en la manera com ha repartit el seu patrimoni. Així, més d’un 38% dels diners els té en renda fixa (en bons d’empreses i, en un cas, el de Mèxic, en deute públic), més del 28% en accions i un 17% en tota mena de fons i sicavs. Menys del 10% els té en comptes corrents. Les inversions immobiliàries es queden en un 6% dels 203 milions declarats fora d’Espanya.

Garbuix bancari

Entitats suïsses i profusió de comptes corrents

Cristiano té més comptes corrents que anys com a professional. Actualment acumula 21 comptes, amb destacada presència suïssa. En efecte, la major part de comptes del futbolista són d’entitats d’aquest país, tot i que en el cas del St. Galler Kantonalbank Ronaldo va optar per la filial portuguesa de l’entitat suïssa. L’entitat on el futbolista té més diners és Mirabaud, una prestigiosa banca privada suïssa, amb dos comptes per valor de 17 milions d’euros en total.

Entre els comptes corrents a nom seu apareix el d’una empresa, CRS Holding, de la qual és l’únic propietari, i que amb 197.000 euros està dipositat al Banque Internationale de Luxembourg.

En total, Cristiano té set comptes sense saldo, i dos aparentment oblidats, on té poc més de 300 euros. Entre les entitats amb què treballa hi ha Novo Banco (rescatada per l’estat portuguès), Banif (adquirit pel Santander) i BPI (el banc portuguès participat pel català CaixaBank).

Un empresari del totxo

Cristiano és accionista de referència en vuit empreses

Al marge del que Ronaldo té en accions i deute corporatiu, el futbolista és accionista de referència o únic en set negocis en total. Quatre d’ells (Ponta de Lança, Edemi Gardens, Plazza Prestige i Terrapequena) estan dedicats al món immobiliari. Totes aquestes empreses tenen seu a Portugal. Al mateix país Ronaldo té dues empreses més, l’activitat de les quals no és clara: Mussara (que gestiona espais i esdeveniments) i Octopus (dedicada a la inversió).

S’aporta menys informació de dues empreses més: Cristiano és el propietari únic de CRS Holding, que té seu a Luxemburg, i al mateix temps aquesta empresa és propietària d’un 24% de Catapult Therapeutics, de la qual a internet apareix poca informació. Se’n sap només que és una societat de cartera radicada a Holanda.

Lideratge nord-americà

Cristiano, accionista dels grans gegants de l’economia mundial

Crida l’atenció que Cristiano és accionista d’Under Armour i Adidas, rivals de Nike, un dels seus grans patrocinadors. Amb tot, el perfil conservador de les inversions es demostra també en la mena d’empreses que té en la seva vasta cartera d’accions i bons. Hi apareixen algunes de les companyies més conegudes del món (com Apple o Volkswagen), amb un destacat lideratge de les empreses nord-americanes. Ronaldo té participacions en fins a 17 empreses dels EUA, amb forta presència dels bancs i gestores: Morgan Stanley, Goldman Sachs, J.P. Morgan, BlackRock, Legg Mason, Van Eck, T. Rowe Price o Franklin Templeton. També hi apareixen Coca-Cola, Apple, McDonald’s o Mondelez.

L’immobiliari, a casa

Inversions centrades a Portugal, amb una sola excepció

Amb l’excepció de la mansió que té a Manchester, valorada en 5,5 milions, Cristiano ha bolcat les seves inversions immobiliàries al seu país. Només a la seva ciutat natal, Funchal, a Madeira, hi té set propietats. En té dues més a Lisboa, i també ha comprat immobles a Vale do Zende, Quinta da Beloura, Santo Estêvão, Quarteira, Bobadela i Alcochete.

Un model amb fissures

Ni art, ni joies, ni cotxes, ni antiguitats, ni vaixells

Els 203 milions declarats per Cristiano en el model 720 no equivalen a tot el seu patrimoni a l’estranger. Al marge de les acusacions de Football Leaks, aquest model no obliga a declarar ni obres d’art, ni lingots d’or, ni cotxes o vaixells, ni diners en efectiu, ni préstecs concedits a un tercer. Així doncs, els actius totals que té Cristiano Ronaldo fora d’Espanya podrien ser més elevats del que formalment ha declarat a Hisenda.

stats