Futbol - Barça

Pep Guardiola, el salvavides de Gündogan després de les pressions del Barça per fer-lo fora

El Manchester City accepta el retorn del migcampista sempre que arribi amb la carta de llibertat

Pep Guardiola i Ilkay Gündogan
4 min
Regala aquest article

BarcelonaNomés una temporada després de la seva arribada al Barça, Ilkay Gündogan abandonarà la disciplina blaugrana i posarà rumb al Manchester City de Pep Guardiola, club al qual va jugar durant set anys abans d’aterrar l’estiu passat a Barcelona. És una operació que s’explica estrictament per criteris econòmics i que deixa en evidència la canviant planificació esportiva del club blaugrana.

En termes esportius, el migcampista va ser un pilar fonamental per a Xavi Hernández el curs passat. Va ser l’únic futbolista amb fitxa de la primera plantilla que no es va lesionar. Imprescindible per a Xavi des del primer dia, va fer tots els papers de l’auca per estabilitzar la zona de mitjos: des del pivot, fins als interiors i la mitjapunta. Va compensar les mancances a la base –derivades del rendiment pobre d’Oriol Romeu i Frenkie de Jong– com també va acostar-se a les proximitats de l’àrea rival –on més li agrada jugar– per compensar les absències de Pedri i Gavi. 

Va repartir 14 assistències, una xifra que va completar amb 5 gols anotats en un total de 51 participacions. Però només una temporada després, la direcció esportiva blaugrana, encapçalada per Deco, fa setmanes que el pressiona per abandonar el club. Gündogan no s’esperava que se’l convidés a marxar (per dir-ho de forma subtil) només un any més tard de la seva arribada i no volia fer cas d’aquest soroll, però els darrers dies, fruit de la necessitat del Barça per generar fair play (i, així, poder inscriure Dani Olmo), els fets s’han accelerat. 

Dijous, Hans-Dieter Flick va tenir una conversa amb el futbolista i li va exposar que les intencions del club, bàsicament per criteris econòmics (té un salari d’uns 20 milions bruts), era que es busqués una sortida. L’aposta de Deco, condicionada pels problemes amb el fair play, passa per apostar més pels joves i per les cares noves, com la de Dani Olmo. De fet, el nou fitxatge de Terrassa, que ocupa una zona similar a la de Gündogan a la mitjapunta, també ha sigut una forma de pressionar l’alemany. Dani Olmo és un fitxatge de Deco. Gündogan ho era de Xavi Hernández i Mateu Alemany. 

Davant d’aquest escenari i de la conversa amb Hansi Flick, el migcampista va decidir trucar personalment a Pep Guardiola, tal com va avançar la Cadena SER i va poder confirmar aquest diari. Gündogan, que també té ofertes del Fenerbahçe i del Galatasaray turcs, així com propostes del Qatar i de l’Aràbia Saudita, vol seguir competint al màxim nivell i, per això, va trucar al tècnic de Santpedor, amb qui havia sigut capità la darrera temporada a Manchester abans de fer una aposta personal per venir a Barcelona que ara es veu forçat a esquinçar. 

L’entrenador del City veu amb bons ulls el retorn del migcampista, però amb una condició: el conjunt mancunià no vol pagar ni un sol euro de traspàs per un futbolista que va marxar lliure fa només un any. Per tant, Gündogan, ja que se’l pressiona a sortir del Barça, espera que l’entitat blaugrana accepti aquesta condició. Alhora, el jugador alemany renuncia a l’any de contracte que té firmat amb el Barça (i a un altre d’opcional).

Sense marge salarial per inscriure Dani Olmo

La raó de pes per la qual els responsables de la canviant planificació esportiva del Barça vegin amb bons ulls que Gündogan marxi té a veure amb el fair play financer. Encara lluny de la norma 1:1, que li permetria operar amb la normalitat –només la va obtenir activant palanques per valor de 800 milions l'estiu del 2022–, el club necessita alleugerir encara més massa salarial –o tancar traspassos que generin beneficis– per poder inscriure nous jugadors. Això és el que va frustrar que Olmo entrés a la convocatòria de Mestalla. De fet, si Iñigo Martínez va ser registrat a temps va ser perquè ocupa l'espai alliberat a causa de la lesió de llarga durada d'Araujo, no perquè el Barça en generés de nou.

L'alemany té el tercer contracte més alt de la plantilla, només per darrere de Lewandowski i De Jong. Com que és un jugador dels que la Lliga considera franquícia, quan acabi sortint el Barça podrà utilitzar fins al 70% de l'import estalviat per inscriure Olmo o altres incorporacions. D'aquesta manera, a només 10 dies per al tancament del mercat, els números començarien a quadrar. L'alternativa seria tornar a avalar.

En la lluita per alleugerir la plantilla a canvi de poder-la reforçar, el Barça s'ha trobat molts impediments. Encara amb Xavi al càrrec, Lewandowski va deixar molt clar que compliria el seu tercer any de contracte. Tampoc De Jong, que fa més de quatre mesos que no juga ni entrena, sembla determinat a trobar nous reptes. El mateix passa amb Raphinha, que a més de no voler canviar d'aires té un vincle molt estret amb Deco, el seu antic agent.

El que sí que tenia opcions de marxar deixant un bon pessic al club era Araujo, però una lesió greu a la Copa Amèrica, al partit de quarts de final contra al Brasil, ha refredat aquesta possibilitat. L'uruguaià es devalua, tot i que no tant com Ferran Torres o Ansu Fati, que només tenen opcions de marxar cedits. Gündogan, en canvi, accepta marxar, però està decebut amb la gestió de l'actual direcció esportiva. Se'n va a contracor: ell volia quedar-se al Barça, un club pel qual sempre ha tingut simpatia i al qual va decidir venir fa només un any malgrat poder renovar llavors amb el City.

stats