PRIMERA DIVISIÓ
Esports07/09/2017

Pere Guardiola aterra Amb força al Girona

El Girona Football Group, amb seu a Holanda, controla el 44,3% de l’accionariat

Jordi Bofill
i Jordi Bofill

GironaDe mica en mica, els engranatges ocults de la venda del Girona queden al descobert. A mans de l’empresa francesa TVSE Futbol des de l’estiu del 2015 -en una operació en què Pere Guardiola va actuar d’intermediari-, l’entitat té com a nous propietaris el City Football Group i el Girona Football Group, un cop oficialitzat el traspàs de poders el 23 d’agost passat. L’empresa privada d’Abu Dhabi United Group, amb el totpoderós xeic Mansour bin Zayed al-Nahyan com a cap visible i Ferran Soriano com a director executiu, va obtenir el mateix percentatge d’accions que el Girona Football Group, el 44,3%.

La fórmula que s’ha fet servir té un objectiu molt clar: evitar sobrepassar les regles marcades per la UEFA, que estableixen que cap persona física o jurídica pot tenir el control o una influència decisiva sobre més d’un club que participi en una competició creada per aquest organisme. Amb la compra de menys de la meitat de l’accionariat, el problema que es podria generar en l’hipotètic cas que el Girona i el Manchester City coincidissin a Europa queda resolt. I aquí és on la figura de Pere Guardiola agafa més força que mai. L’agent català, que va començar amb Nike, és el pal de paller de Media Base Sports -en posseeix en propietat el 27%- i és la clau per entendre tot aquest procés perquè no només hi va posar la primera pedra fa dos anys, sinó que en forma part de manera activa. “Està molt implicat en el club i la ciutat. Fa anys que parla amb tothom, que entén Girona. No és com altres empresaris que van passar per la ciutat invertint en el bàsquet”, es diu des de l’Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

“Apostem pel Girona perquè visualitzem un grau de creixement que podem explotar, intentant aportar-hi tot el que ens sigui possible ja sigui en temes d’esponsorització, futbol base o estil de joc”, manifestava Pere Guardiola al vídeo emès pel club -juntament amb el comunicat que oficialitzava l’acord-, en un to molt semblant al que va utilitzar Ferran Soriano: “Ens donarà la possibilitat d’estendre les nostres capacitats i el nostre àmbit mundial. Podem fer una aportació significativa per aconseguir el que vol el Girona”. L’oportunitat de negoci, massa llaminera per deixar-la passar, és tan certa com les necessitats del Girona per fer un salt de qualitat impensable uns anys enrere. “Es donen les capacitats idònies i il·lusionants per caminar junts”, assegurava Delfí Geli al mateix vídeo. Aclarits els fonaments, els principals interrogants radiquen en l’origen del Girona Football Group, en la quantitat invertida per al canvi de propietat i en la injecció econòmica que es preveu efectuar.

Segons ha pogut confirmar l’ARA, la seu del Girona Football Group és a Holanda. El Confidencial va assegurar la setmana passada que l’accionariat d’aquest grup parteix de l’empresa central de Pere Guardiola, Guirdis Holding, amb seu a Malta. L’objectiu? Rebaixar al màxim possible la càrrega fiscal de totes les operacions que s’efectuïn a partir d’ara. Tot aquest entramat legat parteix d’unes xifres avançades per Palco23, el mitjà digital que va donar els detalls de l’operació. El preu d’un club de Segona o de Primera sense gaire recorregut varia dels 15 als 40 milions d’euros en funció dels actius de què disposi. En operacions d’aquest calibre, tot es té en compte; des del valor de l’estadi fins al d’una ciutat esportiva. I és aquí on el catxet del Girona es rebaixa, perquè Montilivi és propietat de l’Ajuntament i la ciutat esportiva encara no existeix. “Era un negoci ideal”, s’admet des del club.

Cargando
No hay anuncios

Les quantitats d’inversió des del 2015 que es preveuen se situen per damunt dels 10 milions d’euros, incloent-hi la compra del 80% de capital efectuada en el seu dia. Però això no és tot. Les últimes informacions sostenen que l’ampliació de capital anunciada el desembre del 2016, de més de 3,5 milions d’euros -promoguda per TVSE Futbol però mai registrada-, ja s’ha posat en marxa i elevarà la participació dels màxims accionistes del 88,6% al 94,22% o el 96%, depenent de la resposta dels accionistes minoritaris. Què significa? Que els nous propietaris assumiran les obligacions de l’anterior, aportaran aquesta quantitat de la seva butxaca i augmentaran el seu poder.

Fins i tot el diari britànic The Guardian s’ha fet ressò de l’operació, posant l’èmfasi en un apartat del reglament de la Federació Anglesa que prohibeix a un club, a un funcionari seu o a un gerent tenir algun interès en el negoci o en qüestions d’intermediació per no generar un possible conflicte d’interessos. El propòsit és evitar que un agent mogui jugadors d’un lloc a un altre generant un benefici individual en lloc de prendre decisions únicament en interès del club en qüestió. La normativa, però, només afecta els clubs anglesos i no s’aplica a la compra d’un club a l’exterior, ni tampoc la Federació Espanyola té una restricció semblant.

Cargando
No hay anuncios

Des de Girona, però, no s’hi dona importància perquè es recorda que les cessions que el City ha fet al Girona s’han basat en un pla esportiu amb el vistiplau d’una direcció esportiva beneficiada per poder desenvolupar el talent d’uns jugadors amb falta de minuts de qualitat a la Premier League, una lliga on no hi ha una competició -es disputa una lliga de filials- que asseguri la competitivitat i el creixement d’uns diamants que tenen per objectiu triomfar a l’Etihad Stadium. El Girona creix a mesura que creixen talents.

Amenaça a Tebas

El seu projecte però, ha rebut algunes crítiques, i el mateix Manchester City ha amenaçat amb emprendre accions legals contra el president de LaLiga, Javier Tebas, per les declaracions que va realitzar en les quals acusava el conjunt anglès de practicar "dopatge financer" amb el sistema de cessions al Girona. En una conferència, Tebas va acusar el City i el París Saint-Germain, clubs amb propietaris d'Unió dels Emirats Àrabs i Qatar, de "dopatge financer" i d'"aprofitar-se dels diners del petroli per aconseguir avantatge sobre la resta d'equips". El president de LaLiga va insinuar que el club entrenat per Pep Guardiola va modificar el valor dels futbolistes que van ser cedits al Girona per no trencar les regles financeres.

Cargando
No hay anuncios

"Les declaracions del senyor Tebas són completament falses i, en part, pura ficció", va assenyalar el City a través d'un comunicat. "Com poden esperar, el Manchester City Football Club i el City Football Group han demanat assessorament legal i actuaran en conseqüència", va prosseguir l'entitat en la missiva.