Eurocopa
Esports 17/06/2024

Els perills de deixar l'ecosistema del Barça

El treball psicològic, clau perquè Lamine Yamal administri bé els elogis a l'Eurocopa i no descarrili abans d'hora com a futbolista professional

3 min
Lamine Yamal, durant el partit entre Espanya i Croàcia de l'Eurocopa

BarcelonaQuan li van preguntar a Bojan Krkic què era el que més li preocupava de Lamine Yamal, el coordinador de l'àrea de futbol del Barça va respondre una cosa que ben pocs s'esperaven: "Que acabi l'ESO". Cuidar els estudis, el dia a dia, la salut mental i l'entorn més íntim han estat les grans obsessions a la ciutat esportiva blaugrana des que el jove futbolista va fer el salt a l'elit, convertint-se amb 15 anys en el jugador més jove a debutar amb el primer equip del Barça i a la Lliga. Des de llavors ha superat més d'una vintena de rècords de precocitat a les diferents competicions en què ha participat. Dissabte, amb 16 anys, 11 mesos i dos dies, en trencava un altre: el de debutant més jove en una Eurocopa. I per si no fos prou, un altre rècord de propina: el més jove a repartir una assistència.

Al Barça no han amagat que la gran preocupació ha estat que Lamine Yamal no descarrilés abans d'hora. El vigila de ben a prop Bojan, un altre debutant precoç –va debutar quan tenia 17 anys– però que no va saber gestionar emocionalment el salt al primer equip i va acabar endut pel corrent. "Si a principis del 2000 ja era complicat, imagina't ara, que tot va encara més ràpid, amb els mòbils i les xarxes socials", expliquen des de Sant Joan Despí. Avui l'experiència de l'exfutbolista de Linyola serveix per anticipar-se a molts problemes. Deco, el director de futbol, i Xavi, fins ara entrenador del primer equip, també anaven a l'una en aquest sentit.

Ha estat una feina de molts. Deixant de banda l'aspecte psicològic, Lamine Yamal ha seguit un pla de treball físic específic per guanyar massa muscular, resistència i fortalesa. I durant la temporada l'entrenador es va encarregar de dosificar els seus minuts, reservar-lo a la banqueta en alguns partits i canviar-lo abans d'hora encara que la decisió fos impopular. "L'hem de cuidar", deien des del cos tècnic quan passava. Però una cosa és l'ecosistema blaugrana i una altra el que es podia trobar estant un mes convocat amb Espanya.

Entre dissabte i diumenge la pluja d'elogis va ser constant, des de l'entorn de la selecció fins a la resta de participants. En canvi, a nivell intern es va intentar minimitzar el soroll. Un pacte no escrit. Futbolistes com Carvajal, que va rebre l'assistència del 3 a 0, es va limitar a parlar d'una actuació "bona" i d'haver fet "bé" les coses. El seleccionador, Luis de la Fuente, anava pel mateix camí. "El més important és que vagi creixent i madurant de manera positiva per convertir-se, amb el temps, en un grandíssim futbolista. Però s'ha de ser prudent amb un jugador tan jove". El debut amb victòria, amb tres golejadors diferents i amb un futbol d'alt nivell van ajudar a diversificar els centres d'atenció –fins i tot en alguns centres d'opinió el tema estrella va consistir a debatre si Carvajal mereixia la Pilota d'Or.

D'una decisió política a titular indiscutible

La irrupció de l'extrem de Mataró, que ben aviat es va guanyar un lloc de titular al primer equip del Barça, no va passar desapercebuda per a la selecció espanyola. A Las Rozas es van afanyar a convocar-lo per evitar que es decantés per jugar amb el Marroc o Guinea Equatorial, d'on són originaris el seu pare i la seva mare, respectivament. "Ell tenia clara la decisió i la seva família la va respectar sense problemes", recorden a les oficines del Barça. A Madrid aquella convocatòria es va interpretar únicament per raons polítiques fins que el van veure jugar. Dissabte no es va fer estrany que fos titular ni que jugués 86 minuts.

El problema venia aquest estiu, amb l'Eurocopa i els Jocs Olímpics. "És un nen que només vol jugar a futbol. Hi havia el risc que volgués ser a tot arreu. Per sort es va deixar assessorar", apunta un membre del cos tècnic sortint del Barça. Fa setmanes que a la Ciutat Esportiva estan tranquils de saber que Lamine Yamal farà la pretemporada de blaugrana i no a París. Entre el club i el futbolista, l'entesa va ser relativament ràpida. I amb la Federació també. "L'experiència amb Pedri i la lesió que havia patit Gavi al novembre van ser dos arguments que van ajudar", expliquen des de la cúpula esportiva culer. L'única preocupació és que pugui tornar cap a casa lesionat. Un risc per a qualsevol futbolista, però que s'accentua quan algú és assenyalat com un dels millors de l'equip i juga gairebé tots els minuts possibles.

stats