El petit miracle del futbol a Andorra, capaç de derrotar gegants
Els equips de la lliga local milloren el seu rendiment i l'Inter d'Escaldes somia en eliminar un històric club escocès
BarcelonaUns 500 aficionats de l'Hibernian, històric club escocès d'Edimburg, van viatjar la darrera setmana fins a Andorra per veure el seu equip enfrontar-se amb l'Inter d'Escaldes en un partit de la Conference League. Semblava un bon pla: vol fins a Barcelona, una volta per la capital catalana i després, cap al Principat. Unes hores més tard, els mateixos aficionats estaven insultant els seus propis jugadors, acusant-los d'haver humiliat la història del seu club: l'Inter d'Escaldes els havia derrotat per 2 a 1. Aquest dijous els toca jugar la tornada, conscients que la poden fer grossa. El tècnic de l'Inter, el català Otger Canals, explica: "El primer objectiu que teníem era passar la primera prèvia i això ja ho hem aconseguit", recordant l'anterior torn contra el Víkingur de les Fèroe. "Ara tenim una doble sensació, d’haver fet la feina i voler més. Jugarem sense gens de por, ja que no tenim res a perdre". El partit es juga a l'estadi d'Easter Road, amb capacitat per a 20.000 persones. Dues terceres parts de la població andorrana hi podrien ser.
El que semblava utòpic no fa tant ara ja sol passar amb normalitat: els clubs andorrans poden superar els primers torns de competicions internacionals. Quan el 1997 per primer cop equips de la lliga andorrana van debutar a Europa, la cosa no va rutllar. El Dundee United escocès guanyaria per 0-8 al camp del CE Principat, aquell any. Més d'un cop, els equips andorrans rebien 10 gols, com en una derrota del Constel·lació contra el Rayo Vallecano per 0 a 10. El 2007 seria el moment de veure un club andorrà entrar al primer torn de la Champions, perdent per un global de 5 a 9 contra el Sheriff de Tiraspol moldau. De mica en mica, els resultats van millorar i el 2009 el Sant Julià eliminaria des del punt de penal un club de San Marino, el Tre Fiori. Aquest any el FC Santa Coloma ha eliminat a la Conference League el Pen-y-Bont gal·lès, abans de protagonitzar una gesta contra el Sutjeska de Montenegro. Després de perdre per 2-0 l'anada, ha golejat per 3-0 a Andorra, somiant en poder jugar la fase de grups de la Conference League.
Andorra viu un moment dolç en el seu futbol. El club professional, l'Andorra, juga a Segona Divisió espanyola per primer cop en 30 anys gràcies a la inversió de Gerard Piqué i altres socis. "Per al futbol andorrà és una gran notícia, ja que venen clubs potents, aficionats i molts nens s'apunten a les escoles de futbol. Ara ens agradaria veure un jugador andorrà a l'equip", diu el president de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Félix Álvarez, que admet que a vegades la comunicació amb el FC Andorra no ha estat la millor, però que en general veuen amb bons ulls que el club gran del Principat triomfi al futbol espanyol, on va començar a competir als anys 50, quan no existia lliga andorrana.
La selecció andorrana, on encara juga l'incombustible Ildefons Lima amb 43 anys, també ha millorat i només ha perdut 5 dels darrers 8 duels oficials. I cap d'aquestes derrotes ha estat per més de dos gols, davant rivals durs com Suïssa, Romania o Àustria. "Es va apostar molt fort per fer una millora en l'equip tècnic i els resultats hi són. Hem anat millorant, de mica en mica, i hem passat de pensar a veure quants gols encaixaríem a competir de tu a tu. Això ens ho han reconegut en els congressos de UEFA i FIFA i aquests tipus de reconeixement reconforten i t'animen a continuar", explicava a l'Ara AndorraFélix Álvarez.
Les instal·lacions, claus
A més, els equips de la lliga local estan aconseguint plantar cara a Europa, aconseguint que la lliga vagi enfilant-se pel rànquing de la UEFA. De les 55 lligues oficials, Andorra és la 52a per davant de San Marino, Gibraltar i Macedònia del Nord. D'aquí uns mesos, superarà els gal·lesos i, amb sort, potser també Bielorússia. Andorra és el cinquè estat amb menys població d'Europa, només per davant del Principiat de Mònaco, Liechtenstein, San Marino i la Ciutat del Vaticà. Però d'aquests estats, només San Marino té lliga pròpia. Andorra no ha parat de créixer d'ençà que als anys 90 va decidir demanar davant la UEFA i la FIFA poder competir, tant en l'àmbit de seleccions com de clubs, fet que ha permès apujar el nivell, tenir més experiència i rebre fons econòmics dels organismes internacionals. Des de la Federació s'han invertit més de 10 milions d'euros els darrers anys per generar noves infraestructures, organitzant tornejos de categories sub-17, sub-19 i sub-21 i facilitant que jugadors catalans amb experiència puguin jugar a Andorra els darrers anys de la seva carrera. També s'ha buscat fer créixer la lliga i just aquest any es passarà de 8 a 10 clubs de Primera. "Serà una categoria més competitiva perquè els clubs que han pujat s’estan reforçant força", deia el president de la Federació, Félix Álvarez, en la darrera assemblea.
La gran aposta ha estat intentar tenir noves instal·lacions en un país petit i de muntanya. La Federació Andorrana de Futbol (FAF) espera enllestir aquest any la construcció del nou camp a Encamp, que comptarà amb un sistema per mantenir la gespa protegida contra el fred i graderies per a uns 3.000 espectadors, als terrenys que havien estat ocupats per l’antic Càmping Internacional. Instal·lacions clau per millorar juntament amb l'Estadi Nacional i el de Prada de Moles. "Quan tens poques instal·lacions costa millorar. A vegades els equips han de compartir espai d'entrenaments i et trobes amb clubs rivals que no poden practicar jugades d'estratègia, ja que els adversaris s'entrenen a pocs metres. Tenir més espais facilita la feina", diu Álvarez.
La feina feta, però, ja dona resultats i fa poc la FIFA va premiar el Centre d'Entrenament de la Federació Andorrana de Futbol de la Massana amb el segon premi del programa Forward,destacant que "un dels reptes que té un país de 468 km² és el de tenir espais per entrenar-se i amb el Centre d'Entrenament de la Massana, la FAF ha fet un gran salt endavant perquè s'hi poden entrenar des dels equips de la base fins a la selecció absoluta". Álvarez va recordar: "La FIFA va subvencionar aquesta magnífica instal·lació, com la de les altres 20 federacions europees participants, i ens reconforta saber que estan encantats amb la infraestructura esportiva que hem fet. Aquest reconeixement referma la bona consideració que ens tenen des de la FIFA i demostra que aquest és el camí a seguir en matèria d'instal·lacions".
La millora dels clubs locals s'explica per rebre més fons, l'inici d'inversions de capital estranger, atrets per les condicions fiscals d'Andorra, i anar assumint més experiència. "Poder jugar competicions europees il·lusiona", admet el lleidatà Adrià Gallego, autor d'un dels gols contra l'Hibernian. Bona part de l'èxit de la lliga andorrana ha arribat gràcies a jugadors catalans veterans que, després d'anys a Segona o Tercera, poden així jugar tornejos que normalment han vist per la televisió. "Intentem millorar cada any, però les limitacions que té el país també fan que els equips no puguin arribar a competir del tot, però jugar aquests partits és la il·lusió i l'objectiu de molts jugadors", explica Ildefons Lima, capità de la selecció, que ha pogut jugar gairebé una desena de prèvies de Champions. Per jugar a Andorra sent estranger, cal acreditar dos anys cotitzats com a futbolista en un altre país, fet que permet assegurar cert nivell. Els clubs andorrans van millorant i Félix Álvarez no amaga els pròxims reptes: tenir cada cop més jugadors locals i veure un club local arribant a la fase de grups de la Conference League. En dos anys d'aquest torneig, clubs de Gibraltar, Armènia i Estònia ho han aconseguit.