Futbol inclusiu
Esports20/09/2022

El petit miracle que el futbol ha fet al Penedès

Un projecte d'equip mixt inclusiu ha sigut "aire fresc" per als membres de la Fundació Mas Albornà, arrelada al Penedès

Oriol Cartró
i Oriol Cartró

BarcelonaLa inclusió social és el procés que assegura que les persones que estan en risc de pobresa i exclusió tinguin les oportunitats i recursos necessaris per participar del tot en la vida econòmica, social i cultural. El futbol, com en altres ocasions, l'ha ajudat a fomentar amb la creació d'un projecte que ha fet somriure la gent que pateix aquesta mena de situacions.

Una de les entitats que es dediquen a fomentar la inclusió social és la Fundació Mas Albornà, arrelada al Penedès. Un dels principals reptes que té és el punt de lleure o socialització amb les persones que tracta. Precisament, durant la pandèmia els membres de la fundació van quedar molt tocats mentalment. "En condicions ordinàries, ja és molt complex trobar espais de socialització i de pràctica de l'esport. El nostre col·lectiu tenia unes restriccions diferents i encara no podia fer activitats que la resta de la població sí que podia fer", explica la cap de comunicació de l'entitat, Cristina Barbacil.

Cargando
No hay anuncios

L'any passat va caure una oportunitat del cel: la possibilitat de crear un equip de futbol inclusiu a la fundació. "Aquest projecte ens encaixava molt bé, perquè s'alinea amb els nostres valors. Ha sigut l'aire fresc que ha entrat a les seves vides després de dos anys sense oxigen", conclou Barbacil.

Aquest equip mixt de futbol inclusiu és format per jugadors amb discapacitat intel·lectual i té la col·laboració de la Fundació Esportiva Atlètic Vilafranca, que pertany al Club Atlètic Vilafranca. El conjunt vilafranquí ha cedit altruistament les instal·lacions per als entrenaments, a més d'equipament, material i equipació esportiva als quinze membres de l'equip.

Cargando
No hay anuncios

L'Abel Peris és un dels jugadors de l'equip. Viu a la residència de les Cabanyes, una llar-residència de la fundació, i cada divendres s'entrena amb els seus companys. Tot i que la seva posició és la de davanter, també ha jugat de porter i al mig del camp, repartint joc: "A mi m'agrada molt el futbol, ja fa molt de temps que hi jugo. L'equip de Mas Albornà m'ha agradat molt i estic molt content".

Ramon Llorens, l'ànima mater

El projecte és liderat per Ramon Llorens, entrenador i creador de l'equip i també voluntari de la Fundació Mas Albornà. Ha sigut el pont de sinergia entre les dues entitats, l'anima mater que ha portat l'experiència i una devoció absoluta de tots els jugadors i jugadores. El vehicle d'unió entre les organitzacions que ha sigut la peça clau perquè aquest projecte tirés endavant. Un agraïment que el Ramon no s'acaba de creure: "És un reconeixement que penso que tampoc em mereixo del tot perquè puc haver tingut la idea, però sense les entitats no podria fer res".

Cargando
No hay anuncios

Un saber fer que, segurament, parteix de la mentalitat o visió de cada persona. El Ramon és mestre d'escola i fer aquesta activitat li dona vida: "Moltes vegades et diuen que els ajudes tu a ells, i realment no és així. Sona com un tòpic, perquè ho és, però són ells qui et fan millor a tu".

En l'aspecte psicològic, la gestió dels entrenaments també ha sigut important per al benestar dels participants: "Que l'entrenament sigui el divendres, al final de la setmana, fa que vinguin contents, molt alegres, i és genial per cohesionar-se. Baixar els dies que tinc l'entrenament o quan hem de jugar i veure com estan de contents i feliços fent unes activitats senzilles, amb això en tinc prou i soc molt feliç", apunta.

Cargando
No hay anuncios

L'equip ja ha debutat en partit oficial al torneig Enfutbola't. Futbol per a Tothom, promogut per la Fundació Catalana per a jugadors i jugadores amb diversitat funcional, intel·lectual i sensorial. Per a la temporada que ve, el club ja s'ha inscrit a la lliga especial de futbol 7 WeLeague7, promoguda per la fundació Fedamar i formada per equips amb jugadors amb diversitat funcional repartits per tot el país. Una oportunitat per aconseguir un vessant social que, de vegades, és complicat.

Cargando
No hay anuncios

Un projecte ben reconegut

Fa unes quantes setmanes, a Vilafranca del Penedès es van celebrar els Premis de l'Esport de la temporada 2021-2022. Va ser una gala que va homenatjar entitats i esportistes locals i durant la qual la Fundació Mas Albornà va ser guardonada per les seves activitats vinculades amb l'esport. Va rebre el premi a la millor iniciativa en l’àmbit de l’activitat física i l’esport i pel projecte de futbol inclusiu que ha promogut en col·laboració amb la Fundació Esportiva Atlètic Vilafranca, a més d'un reconeixement a les persones que, de manera altruista, han col·laborat en els esdeveniments esportius que ha organitzat l'Ajuntament de Vilafranca.

Potenciar la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual a partir de l'esport és una eina incommensurable i la fundació està oberta a repetir l'èxit o el projecte amb altres disciplines, sempre que hi hagi les condicions necessàries. El que ha quedat clar és que el futbol ha ajudat a fomentar aquesta inclusió social en un col·lectiu que, moltes vegades, ha quedat perjudicat injustament.