Pla i Blanch, guerra entre bambalines contra Laporta
El Barça presenta davant del jutge la renúncia als avals que han de dipositar vuit exdirectius
BarcelonaVicenç Pla, l'home que ha posat contra les cordes la directiva de Joan Laporta, se sent una marioneta, utilitzat per Robert Blanch en el famós cas dels avals, i que en aquests moments obliga vuit exdirectius a avalar 2,9 milions. "Em volen deixar de banda", exclama el famós soci, enfadat perquè l'advocat que porta el cas, Joaquim Massanella –a qui paga Blanch íntegrament–, no li agafa el telèfon des de fa més de 15 dies. "Hi truco cada dia, i no hi ha manera. Em diuen que dóna classes a la universitat i està molt ocupat", lamenta el soci. Massanella, efectivament, imparteix classes a la Universitat Abat Oliva.
Robert Blanch, l'home que ha posat els diners per posar contra les cordes la directiva de Joan Laporta, veu les coses radicalment diferents. "Va ser ell qui es va oferir per posar la demanda i ara té problemes familiars i econòmics", explica Blanch, cara visible de l'Associació per a la Defensa dels Drets del Soci, el grup de socis que ha donat suport a Pla durant un procés que s'arrossega des del 2006. Per Blanch, Pla volia cobrar uns diners a canvi d'aturar el procés, i en no permetre-li, ara ha canviat el seu discurs.
Retrets i acusacions des de totes dues bandes, de dos socis que van associar-se amb una finalitat clara, però s'han distanciat durant el camí. "Algú va fer un xantatge a Pla, i Blanch li va dir que si retirava la demanda, ell també li demanaria tot el que s'ha gastat, i això el va fer reflexionar", afegeix el veterà Artur Travesa, membre també de l'associació.
Matrimoni de conveniència
Aquest mateix matí, el Barça ha enviat un escrit al jutjat de primera instància número 24 de Barcelona per demanar que no s'executi aquest aval, i així evitar el patiment a les famílies afectades pel cas. Pla no entén el moviment del Barça, perquè sempre li han dit que ell "té la paella pel mànec", i tampoc variarà la seva voluntat per la iniciativa de Josep Maria Bartomeu: "No faré cap pas per aturar-ho". Tot i això, explica que una simple trucada hauria pogut dibuixar, almenys, un escenari diferent. "Mai he parlat amb ningú del Barça, passen olímpicament de mi", diu. Blanch, ideòleg i executor a través del seu l'advocat, planteja un escenari de futur diferent. Dimarts passat va enviar un burofax al Barça sol·licitant que es crei una comissió que investigui l'ús de les targetes de crèdit del club que van fer els vuit exdirectius. L'anàlisi d'aquestes targetes determinaria, explica, quins directius "mereixen" haver d'avalar i quins no.
Des de fa més d'un any i mig, assegura Pla, no parla amb Robert Blanch, a qui coneix des de fa molts anys perquè vivien separats per menys de 100 metres a Badalona –"Allà ens coneixem tots", comenta–. La seva versió és que es van discutir per una publicació que va aparèixer en un diari esportiu quan ell estava ingressat a l'Hospital Can Ruti i, des de llavors, ja no hi ha contacte, tot es fa a través de l'advocat. "Té gelosia", critica Pla: "Quan va veure que jo sortia a tots els mitjans, va voler sortir a tot arreu".
Aquest distanciament personal, però, no ha fet variar res. "Mai he negat que m'ho pagaven, si ell no hagués pagat, jo no hauria presentat aquesta demanda", explica Pla, i assegura que desconeix l'import total de tot aquest serial judicial: "Mai he vist cap factura, s'ho maneguen tot entre ells".
Pla dibuixa una línia vermella en tot aquest procés: Joan Laporta, Albert Perrín, Xavier Sala i Martín i Ferran Soriano són innegociables, tot i que aquests dos últims no han estat condemnats a avalar. Pla aturaria qualsevol actuació contra els exdirectius, si s'assegurés d'alguna manera que Laporta, Perrín, Sala i Martín i Soriano fossin declarats culpables. "M'emprenya que paguin directius que no en tenen cap culpa", assegura.
L'home que ha posat contra les cordes la junta de Joan Laporta –i també la de Josep Maria Bartomeu–, ja no té la paella pel mànec d'un cas amb molts interrogants i d'una escenografia curiosa. Pla se sent un peó, un peó sacrificat en una guerra en la qual va voler entrar voluntàriament. Abans posava la cara i els altres movien els fils. Ara té la sensació que l'estan traient de l'escenari a força d'ignorar-lo.
El jutge els donarà la raó
Fonts del Barça consultades per l'ARA admeten que tot i que el club és beneficiari del 23,2 milions de l'aval, l'última paraula la té el soci que va presentar la demanda. Malgrat que Josep Maria Bartomeu va dir en roda de premsa que els assessors havien explicat a la junta que podrien descarregar dels avals als vuit exdirectius, hi ha veus autoritzades dins el club, llei en mà, que no ho veuen tan clar. Tot i això, confien que el jutge Antonio Pascual Nuño de la Rosa accepti l'escrit que ha fet arribar el Barça aquest matí al jutjat de primera instància número 24 de Barcelona. L'argument que donen al Camp Nou –després de moltes converses amb la Ciutat de la Justícia–, és que el jutge ja va donar la raó a Laporta en primera instància (tot i que després li van tombar la resolució) i, per tant, voldrà acabar amb aquest serial.