RCD Espanyol

La poció màgica dels (bons) directors esportius de l'Espanyol

El club blanc-i-blau redebuta a Primera amb un projecte de pura supervivència

BarcelonaAbans de l’arribada de Chen Yansheng, a l’àrea esportiva de l’Espanyol se li exigia fer miracles amb economies de guerra. El deute que va arrossegar durant anys l’entitat obligava a malvendre la major part del talent i limitava la capacitat d’inversió en reforços. El club va adaptar-se a aquell complex escenari, fins al punt de mantenir-se durant gairebé tres dècades a l’elit. Sobreviure a Primera sense diners per invertir en reforços serà el gran repte de Fran Garagarza, l'actual responsable esportiu d'un Espanyol que començarà la Lliga aquest dilluns al camp del Valladolid (19 h, DAZN).

“Necessitem dos davanters amb un bon nivell. També dos jugadors creatius, siguin extrems o peces que juguin per dins i per fora, a més d’un migcampista i un central”. Aquesta va ser la carta als Reis que l'entrenador, Manolo González, va recitar fa unes setmanes en una entrevista a TV3. El preparador va reivindicar “reforços necessaris”, si bé va deixar clar que és plenament conscient de la situació que viu l’entitat: “Per desgràcia hi ha un tema econòmic que ens ha impedit portar alguns jugadors que volíem. El dia d'avui estem fotuts, s’ha de dir així. Garagarza em va dir que intentaran portar tot el que puguin, però hem de ser conscients que no estem en la situació de repetir moviments com els que es van produir fa uns anys”.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta última reflexió, González es referia als nou fitxatges més cars de la història de l’Espanyol, tots ells contractats sota el mandat de Chen: Raúl de Tomás (22,5 milions), Matías Vargas (10,5), Borja Iglesias i Embarba (10), Cabrera (9), Darder, Calero i César Montes (8) i Leo Baptistao (7). Les pèrdues que arrossega l’entitat arran dels dos últims descensos i de la pandèmia, així com un deute que s’ha tornat a engreixar, han reduït el fair play financer i obligaran a tornar a apostar per l'inesgotable planter i els reforços low cost.

Cargando
No hay anuncios

Álvaro Tejero (lliure) i Carlos Romero (cedit) van marcar el camí a seguir per un Garagarza que farà bé de buscar la poció màgica que va permetre sobreviure a dos dels seus predecessors, els druides Ramon Planes i Òscar Perarnau. De moment, l'executiu basc es plantarà a la jornada 1 amb sis cares noves a la plantilla que compensen els adeus de Braithwaite, Melamed i Keidi Bare.

A més de Tejero i Romero, les últimes setmanes han arribat a Cornellà-El Prat quatre jugadors a préstec. L'últim és el defensa italoalbanès Marash Kumbulla, que pertany a la Roma. Els altres són el migcampista centre txec Alex Král, propietat de l'Union Berlin, i els davanters Irvin Cardona i Alejo Veliz, de l'Augsburg i el Tottenham, respectivament. Futbolistes poc coneguts per la parròquia blanc-i-blava que han d'ajudar l'Espanyol a remar contra la precarietat i continuar a Primera. Amb la llista de la compra de Manolo a la mà, però, encara falten recursos: els dos jugadors creatius són l'objectiu abans del tancament del mercat.

Cargando
No hay anuncios

Fitxar amb pocs recursos, una rutina habitual

Garagarza intenta repetir la poció màgica de Planes i Perarnau per fitxar bo i barat. Tot i disposar de ben pocs recursos, tots dos van tenir bon ull per refer plantilles que cada any perdien bona part dels seus millors jugadors.

Cargando
No hay anuncios

Amb Planes, que va ocupar el càrrec entre l’estiu de 2009 i l’hivern de 2012, l’Espanyol mai va pagar més de 6 milions per ningú. Només va arribar a aquesta quantitat per Sergio García, que va amortitzar-la a base de gols. El seu segon fitxatge més car, Dani Osvaldo (5,1 milions), també va donar un gran rendiment abans de ser traspassat per 16 milions. Durant el seu mandat també va fitxar Héctor Moreno i Cristhian Stuani, per 2,5 i 2,7 milions, i va incorporar lliures Verdú, Víctor Sánchez i Kalu Uche, i cedits Coutinho o Longo. L’Espanyol el va cessar el 2012, però el va intentar recuperar en fins a tres ocasions. L’última d’elles, el 2022, tal com va avançar l’ARA. Planes, de fet, era el candidat escollit per José María Durán si finalment Chen venia el club a Mountain Star Sports Group. Ara és el director esportiu de l'Al-Ittihad saudita. 

Cargando
No hay anuncios

Si els seus números van ser ajustats, encara ho van ser més els de Perarnau. Entre finals del 2012 i principis del 2016, el maresmenc no va poder pagar més d'1,5 milions per ningú. Aquesta, de fet, va ser la xifra que va abonar al Vila-real pel 50% dels drets econòmics de Gerard Moreno. Perarnau també va recuperar David López per 250.000 euros, va fitxar Álvaro González i Hernán Pérez per 1,1 i 1,3 milions i, sobretot, va reconstruir les plantilles a base de jugadors cedits (Lucas Vázquez, Marco Asensio, Sidnei, Pizzi o Córdoba) i lliures (Caicedo, Sevilla, Cañas, Abraham, Diop). Oportunitats de mercat amb prou talent i fam per mantenir l’Espanyol a Primera. Just el que torna a necessitar l'entitat.