La polèmica norma que ha deixat la catalana Elena Congost sense medalla a París

L'atleta barcelonina va travessar la meta en tercera posició però va ser desqualificada per deixar anar la corretja del guia

ARA
2 min
Elena Congost i el seu guia arribant a la línia de meta

Barcelona"Estic destrossada. És injust i surrealista". L'atleta barcelonina Elena Congost, desqualificada de la marató dels Jocs Paralímpics de París després de travessar la línia de meta en tercera posició, va mostrar-se desolada per la decisió del comitè. La raó? La catalana, que té una ceguesa del 95%, va deixar anar durant un instant la corda que l'unia al seu guia, Mia Carol Bruguera, per evitar que aquest anés per terra perquè tenia rampes a les cames. L'acció no va suposar cap avantatge competitiu per a Congost, que immediatament després va tornar a agafar la corretja per acabar la carrera plegades.

"La següent atleta venia a tres minuts de mi. No hi ha hagut cap mena d'ajuda ni de benefici”, va queixar-se. D'aquesta manera, la barcelonina va titllar d'"injusta" la seva desqualificació i va assegurar que portava ja un "munt de quilòmetres" anant "a poc a poc" perquè el seu guia ja no podia més. Congost havia aconseguit rebaixar la seva marca personal fins a les 3 hores i 48 segons. El rècord, però, quedarà en no res per culpa de l'article 7.9.5 de la norma, on s'estipula la desqualificació per deixar anar la corretja sigui en el moment que sigui.

L'assignació de la beca

Aquesta situació ha portat les institucions a prendre mesures. En concret, Miguel Carballeda, president del Comitè Paralímpic Espanyol, va informar aquest diumenge que en la pròxima reunió del panell de decisió plantejaran la concessió d'una beca per a la maratoniana catalana. Aquesta beca hauria estat la corresponent per haver aconseguit la medalla de bronze als Jocs Paralímpics de París. "Considerant la magnífica actuació acomplerta avui per Congost, plantejarem la concessió de la beca que compartim amb el Consell Superior d'Esports i la Federació Espanyola d'Esports de Persones Cegues", va dir Carballeda.

Sobre la desqualificació també n'ha parlat la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegría, que va voler mostrar-se "immensament" orgullosa de la feina de l'atleta. "Congost va tornar fa uns mesos després d'una aturada en què ha estat mare de quatre criatures. Avui ha acabat tercera, però ha estat desqualificada. Ella ha prioritzat ajudar el seu guia en arribar a meta. Estem immensament orgullosos de l'Elena i del Mia", va indicar la ministra a les seves xarxes socials.

stats