¿Les polítiques de Trump poden provocar un boicot als Jocs Olímpics?
Les dues pròximes grans cites esportives, el Mundial del 2026 i els Jocs del 2028, s'han de fer amb el magnat a la Casa Blanca


Barcelona"Des que tinc 20 anys m'ha tocat tractar amb homes durs que tenen papers d'alt perfil", deia fa pocs dies la nova presidenta del Comitè Olímpic Internacional, Kirsty Coventry. L'exnedadora olímpica, primera dona que ocuparà aquest càrrec quan l'assumeixi aquest juliol després de guanyar les eleccions ara fa poques setmanes, ja ha entès que els seus primers anys de mandat estaran condicionats per un nom propi: Donald Trump. Els pròxims Jocs Olímpics d'Estiu s'han de fer el 2028 a Los Angeles amb Trump a la Casa Blanca, i alguns estats amenacen amb fer boicot diplomàtic a la cita si el president nord-americà continua fent-ne de les seves. "La comunicació amb Trump serà la clau", diu Coventry.
L'atleta de Zimbàbue sap tractar amb homes de caràcter complicat, ja que durant anys era rebuda per Robert Mugabe, el revolucionari que va liderar la lluita per acabar amb l'estat racista de Rhodèsia del Nord, per acabar sent president del 1987 al 2017 amb acusacions de corrupció i crims contra la humanitat. La posició de Coventry no era fàcil, en formar part de la minoria blanca. A Mugabe li anava bé tenir esportistes blancs triomfant per tapar les acusacions d'assassinats i robatoris de terres de grangers blancs, per exemple. Coventry, guanyadora de set medalles olímpiques, va fer equilibris com va poder tant amb Mugabe com amb el seu successor, Emmerson Mnangagwa. De fet, amb Mnangagwa al poder va ser ministra d'Esports i va acceptar com a regal del govern unes terres que van ser expropiades a Mugabe. Coventry va ser criticada per la seva relació amb el president actual, acusat de corrupció i de reprimir brutalment els seus opositors.
Coventry, doncs, té experiència quan es tracta de negociar amb polítics complicats. "M'he trobat amb aquests homes durs i el que vaig aprendre és que la comunicació serà la clau, així que vull parlar amb Trump com més aviat millor", explicava Coventry, que durant la campanya per ser presidenta del COI va demostrar dominar les arts de la política d'alt nivell en evitar mullar-se en bona part de les qüestions més polèmiques. Una d'elles era l'obsessió de Trump sobre les atletes trans, ja que el mandatari no vol veure'n cap competint en categories femenines ni en tornejos locals, així com tampoc als Jocs. "No renunciarem als nostres valors de solidaritat, així com a la garantia que cada atleta qualificat per als Jocs Olímpics pugui participar-hi de manera segura", va dir Coventry, que sí que va posicionar-se lleugerament quan va dir que "seria injust" que atletes transgènere poguessin competir amb les dones, fet que va interpretar-se com un acostament a Trump per evitar tensions de cara als Jocs del 2028.
Els incendis de Los Angeles
Uns Jocs que no han començat amb bon peu. Després dels terribles incendis que van destruir barris i boscos a la zona de Los Angeles, moltes persones han arribat a demanar que no se celebrin allà i que el COI busqui una altra seu, com es podia llegir en diferents cartes de lectors de Los Angeles Times. "Cal prioritzar recuperar-nos dels incendis. Ja teníem un problema amb els preus de les cases, i els JJOO no és el que necessitem", deia una veïna. "Si fem els Jocs, seran els Jocs dels Dictadors, ja que molts polítics hi faran boicot, però Putin sí que vindrà", deia un altre. De fet, un dels grans reptes de Coventry serà aconseguir que no siguin uns Jocs amb boicot polític; és a dir, que la major part dels estats hi participin, però decideixin no enviar-hi els seus mandataris. Dins del COI fins i tot es pateix per si algun estat decideix fer un boicot total als Jocs i no participar-hi en cap sentit, com va passar als Jocs del 1984, els anteriors fets a Los Angeles, on estats com l'URSS no hi van voler anar en resposta al boicot nord-americà als Jocs de Moscou del 1980. La Xina ha fet quatre boicots als Jocs al llarg de la seva història, per exemple. Però fa anys que no es practiquen boicots esportius. Polítics sí, com va passar als Jocs Olímpics d'Hivern de Beijing per part dels Estats Units o el Regne Unit.
"Crec que és el tipus de persona que no permetria que els Jocs fossin un fracàs. Li interessa que siguin un èxit i, si cal, quan s'acosti la cita farà excepcions per aconseguir que tot vagi bé", diu el president del Comitè Olímpic nord-americà, Gene Sykes. Trump, de fet, va definir els Jocs del 2028 com "la cita més important de tots els temps", ja que han de servir per recuperar la ciutat després dels incendis forestals. "Aquests són els Jocs Olímpics dels Estats Units. Seré solidari de totes les maneres possibles per fer-los els millors Jocs". Però dins del COI es pateix pels possibles boicots i l'afectació en l'entrada al país. A principis de març es va publicar una proposta de llista de prohibicions de viatge que podria afectar ciutadans de fins a 43 països. No hauria d'afectar esportistes, però podria aplicar-se a aficionats, directius o periodistes. Tot i que Trump podria modificar les seves polítiques durant els Jocs per afavorir que siguin un èxit, la por és que estats com la Xina puguin aprofitar la seva dèria per triomfar per fer-li mal boicotejant-lo.
La política d'aranzels i altres afers com les aspiracions sobre Groenlàndia o el tracte als immigrants han anat complicant l'agenda esportiva just quan falta un any per al Mundial de futbol del 2026, que es fa entre els Estats Units, el Canadà i Mèxic. El president de la FIFA, Gianni Infantino, té bona relació amb Trump i, de fet, va ser dels primers a visitar-lo al Despatx Oval de la Casa Blanca, on el president té una rèplica de la Copa del Món. Hi ha cert consens que el Mundial no es veurà gaire afectat, tot i que hi ha por sobre la possibilitat de negar l'entrada a persones que vulguin anar a veure partits per motius polítics, ja que s'han classificat estats com l'Iran. Amb els Jocs del 2028 hi ha més por, sobretot si es tornen a produir casos d'esportistes com el de la boxejadora Imane Khelif, una dona que va ser acusada injustament de ser trans. Amb Trump al poder, ningú sap com pot anar tot plegat. Serà el primer gran repte de Coventry.