El Preolímpic confirma el declivi de la sincronitzada
Espanya passa del bronze de Londres a quedar fora de Rio en la prova d'equips
BarcelonaQuan Fernando Carpena va fer fora Anna Tarrés de l'equip de sincronitzada, el president de la Federació Espanyola de Natació (RFEN) va justificar-ho dient que calia fer un salt endavant per aconseguir la medalla d'or. Era el setembre del 2012. Quatre anys després, no només no s'ha aconseguit aquest objectiu sinó que les 'sirenes' són ara més lluny que mai de les posicions capdavanteres. L'últim revés se l'han endut al Preolímpic, on han estat cinquenes i han quedat fora dels Jocs en la modalitat d'equip. Només el duo format per Ona Carbonell i Gemma Mengual podran ser a la cita olímpica.
L'últim cop que Espanya havia quedat fora dels Jocs va ser a Sidney 2000, just abans que comencés el 'boom' que va liderar Anna Tarrés des de la banqueta i Gemma Mengual a la piscina, i que va culminar amb les medalles a Pequín 2008 i Londres 2012. Avui, la màgia s'ha esbravat del tot: l'exseleccionadora està treballant per Ucraïna –precisament, un dels botxins de l'equip espanyol–, mentre que Mengual, que s'havia retirat, ha tornat d'urgència a l'aigua després de la insistència dels dirigents de la RFEN.
El Preolímpic tan sols ha confirmat el declivi d'un equip que ha donat símptomes de fatiga en les últimes competicions. A cada bugada s'ha perdut un llençol. Els resultats del Mundial del 2013 van ser només un miratge que tapava els problemes interns des d'aquell relleu traumàtic. Als campionats disputats al Palau Sant Jordi l'equip espanyol –format majoritàriament per nedadores catalanes– va aconseguir el ple de medalles però sense opcions de competir ni contra Rússia ni contra la Xina. En total van ser quatre bronzes –en solo i duo– i tres plates –en les modalitats d'equip, on la Xina no va participar.
Un any després, als campionats d'Europa de Berlín, l'equip espanyol es veuria superat per Ucraïna en tres de les quatre proves disputades. I al Mundial de Kazan del 2015, Espanya va tenir una actuació decebedora: set proves i només dues medalles, les que va guanyar Ona Carbonell en solitari, l'única capaç de mantenir el ritme competitiu. Precisament, la líder de l'equip no ha pogut competir en l'última rutina per culpa d'un cop al cap que va patir aquest dissabte, en els entrenaments.
Dissabte mateix, la RFEN va afanyar-se a enviar un comunicat mèdic en què explicava que, malgrat el cop, Ona Carbonell podia competir perquè no hi havia cap lesió cerebral. La barcelonina va saltar a la piscina i l'equip va acabar cinquè. Pocs minuts després, la Federació completava la nota afegint unes declaracions d'Anna Montero, directora tècnica, que desvelava que quan Carbonell es posava de cap per avall “perdia totalment l'orientació”. Aquest diumenge, poc abans de l'inici de la prova, i també a través d'un comunicat, s'informava de la baixa definitiva de la capitana.
El duo va fer la feina dimecres i dijous. Gemma Mengual i Ona Carbonell van aconseguir l'or al Preolímpic i es van garantir la plaça per als Jocs. Això sí, amb unes puntuacions força baixes (89,1 en rutina tècnica i 92,6 en lliure) per tornar a somiar en el podi olímpic. “La bona notícia és que tenen gairebé mig any per preparar-se”, expliquen des de la Federació. On ja no hi ha remei és en les proves per equips. Fins ara, el podi se'l discutien Rússia i la Xina. Ara, a més d'aquestes, les seleccions d'Ucraïna, el Japó, el Canadà i Itàlia estan demostrant que estan un graó per sobre d'Espanya.
Al Preolímpic, tot i que no hi havien els equips rus i xinès, ja classificats, les 'sirenes' tan sols han pogut ser cinquenes a la prova d'equips amb 178,9 punts (88,8 en la rutina tècnica i 90,0 en l'exercici lliure). L'or se l'ha endut de forma implacable Ucraïna, amb 94,5 punts a la prova d'aquest diumenge, i lidera així la classificació amb 186,8. Després s'han classificat el Japó (186,7) i Itàlia (181,7), que ha donat la sorpresa. El quart lloc, ja fora dels Jocs, ha estat per al Canadà (181,0).
“Es va criticar Anna Tarrés per ser massa exigent amb les nedadores, i amb el temps s'ha demostrat que tenia tota la raó”, expliquen des de l'entorn de l'equip. "Tarrés parlava tota l'estona de guanyar l'or. Ara s'ha abaixat el llistó i només es parla de podi", critiquen altres veus coneixedores del dia a dia de l'equip. Però l'exigència no és l'únic mal de què es queixa la criatura. Les 'sirenes' també han sigut esclaves del canvi d'equip, que s'ha fet gairebé per complet. A Londres van competir Andrea Fuentes i Ona Carbonell –en duo i per equips–, a més de Núria Pérez, Alba Cabello, Marga Crespí, Thais Henríquez, Paula Klamburg, Irene Montrucchio i Laia Pons. Al Preolímpic de Rio només repetien tres nedadores: Carbonell, Klamburg i Cabello.
A la selecció hi ha hagut hermetisme abans del Mundial i tots els missatges eren d'optimisme, tot i que l'entorn ja avisava que els problemes de Kazan 2015 no s'havien solucionat. Aleshores, Fernando Carpena no va voler fer autocrítica i va dir que calia seguir en la mateixa línia de treball. Després de l'eliminació al Preolímpic, els dits comencen a assenyalar directament el president de la RFEN.
L'endemà de la 'derrota', una de les nedadores que va quedar fora de l'equip definitiu ha criticat durament la situació: "Al final tot té una explicació i no haurien de passar desapercebudes les retirades sobtades de quatre de les components de l'equip olímpic espanyol de Londres 2012, menys d'un any després de la incorporació del nou cos tècnic", escriu Thaïs Henríquez.
La nedadora grancanària es queixa en una carta publicada a través del seu compte de Twitter, de la manera com la Federació ha menyspreat la feina d'Anna Tarrés i Beth Fernández, "que ara estan a punt de fer història amb un bronze" a Ucraïna i de Mayu Fiyiki, que "està lluitant per l'or amb la Xina". "Estan destruint tot pel qual moltes vam entregar les nostres vides", acaba.