Esports Act. fa 0 min

La primera medalla que parla català ve de Sant Sebastià: les cinc anelles olímpiques del dia

Exhibició de Pau Echaniz, originari del País Basc però criat a la Seu d'Urgell

3 min
Pau Echenaiz

BarcelonaL'ARA cobreix els continguts més destacats dels Jocs Olímpics de París en obert en aquest canal de notícies, i aquesta és una peça de resum d'algunes de les notícies més rellevants del dia. Són Les cinc anelles olímpiques de la jornada.

Les medalles catalanes es resisteixen (per poc). La delegació espanyola està formada per 99 atletes catalans. El primer a quedar-se amb la mel als llavis va ser, dilluns, el piragüista de la Seu d'Urgell Miquel Travé. Va acabar cinquè a la final de C1, diploma olímpic. La mateixa recompensa que ha obtingut aquest dijous Aleix Garcia. El remer de Serinyà (Pla de l'Estany) ha acabat cinquè en la final de rem doble scull, en què feia parella amb el gallec Rodrigo Conde. El regatista maresmenc d'ascendència suïssa Florian Trittel, que no ha pogut competir per l'absència de vent a la Medal Race, haurà d'esperar el seu torn. Pau Echaniz, bronze en la final de K1 de piragüisme, és originari de Sant Sebastià però parla català perquè s'ha criat a la Seu d'Urgell, on el seu pare, Xabier Echaniz, es va instal·lar per fer d'entrenador i d'on és la seva mare, Laura Pal. Per això es diu Pau.

L'emotiu discurs d'un medallista normal. Álvaro Martín, atleta extremeny de 30 anys, s'ha penjat el bronze als 20 quilòmetres marxa. A l'acabar, ha deixat un discurs per recordar després de la seva gran actuació. "Soc un tipus normal, de poble, que compagina l'esport amb els estudis, tinc dues carreres i no soc cap llumenera", ha explicat, visiblement emocionat. Les seves terrenals declaracions han corregut com la pólvora per les xarxes socials. És de Llerena, un poble de menys de 6.000 habitants. Ha estat el triomf d'un "tipus normal".

La dreta i l'extrema dreta polititzen els Jocs. El combat de boxa de la categoria wèlter (-66 kg) entre la italiana Angela Carini i l'algerina Imane Khelif portava tot just 46 segons quan la púgil napolitana s'ha aturat. El motiu? La Federació Italiana s'havia queixat per la presència en el quadre de boxa femenina de dues boxejadores admeses pel Comitè Olímpic Internacional (COI) que anteriorment havien estat desqualificades en proves del Mundial de boxa per tenir cromosomes masculins. Una d'elles, Khelif. Carini ha abandonat el combat. "Em fa mal, em fa mal", ha expressat. "¿Creus que pots acabar el primer assalt? Així en parlem i decidim què fem", li preguntava Emanuele Renzini, de la Federació Italiana de Boxa. "No, no puc. No és just el que està passant", ha respost Carini. Representants de la dreta, com la presidenta de la Comunitat del Madrid, Isabel Díaz Ayuso, o Giorgia Meloni, presidenta del Consell de Ministres d'Itàlia, no han tardat a dir-hi la seva, afirmant que Carini no ha competit "en condicions d'igualtat".

Carlos Alcaraz juga amb foc, però es planta a les semifinals. Amb més patiment de l'esperat al segon set i al tie-break, el murcià ha acabat superant l'estatunidenc Paul (6-2, 7-6). Alcaraz, malgrat la marató de partits, segueix a un gran nivell i és a un partit de la final. Abans, a semifinals, s'enfrontarà al guanyador del partit entre el noruec Ruud i el canadenc Auger Aliassime. Tampoc té massa temps per descansar perquè el partit de seminals és aquest divendres. Si es planta a la final, seria diumenge.

Tenis - Tommy Paul-Carlos Alcaraz

Una selecció molt catalana. Només una vegada en la història dels Jocs Olímpics la selecció espanyola masculina de waterpolo ha aconseguit un or. Va ser en els Jocs d'Atlanta 96 amb Manel Estiarte al capdavant. Però aquest combinat sempre és un dels favorits per emportar-se el triomf final. També enguany. La selecció espanyola, amb fins a deu jugadors del Club Natació Atlètic Barceloneta, acumula tres meritòries victòries en tres partits: 5-9 contra Austràlia en el debut, 10-7 contra Hongria i, aquest dijous, 11-15 davant Sèrbia.

stats