Barça

Els prometedors cosins que el Barça va fitxar en una fleca

Guillermo i Toni Fernández destaquen al filial blaugrana amb setze anys i són a les portes del primer equip

portada cosins fernández
Guillem Delso
19/10/2024
4 min

BarcelonaEl planter del Barça té una història d'allò més singular a les portes d'arribar al primer equip. Guillermo i Toni Fernández són dos adolescents de 16 anys que estan liderant el filial blaugrana. Són cosins germans i comparteixen els dos cognoms. Fernández i Casino. Efectivament, els seus pares són germans i les seves mares també. Això va fer que el Toni i el Guillermo es criessin junts entre la Zona Franca i Rubí. Amb tot, la seva vinculació amb el Barça comença a una fleca de Sant Cugat.

En aquest establiment es van citar el pare del Guillermo i Dani Horcas, que el 2018 era l'entrenador de l'aleví C del Barça i també feia tasques de captador. Els cosins jugaven al benjamí de l'Espanyol i eren "els millors de la seva generació i els emblemes del futbol base perico". Horcas assegura orgullós que després de guanyar la final d'un torneig benjamí amb l'Espanyol per 6-0, a la fleca de Sant Cugat va convèncer el senyor Fernández de canviar d'equip.

El Toni i el Guillermo van arribar al futbol base culer "en pack" perquè "tots dos eren boníssims", recorda l'exentrenador de La Masia. I explica que com que el pare del Toni era "difícil de portar" va negociar amb el del Guillermo fins que el va aconseguir convèncer.

Els cosins Fernández durant la seva primera etapa al futbol base del Barça.
El Toni (esquerra) i el Guillermo (dreta) al camp d'entrenament.
La plantilla de l'aleví C del Barça 2018-2019. A sota a la dreta, el Toni, i a dalt al centre, el Guillermo. També al centre, però del cos tècnic, Dani Horcas.

Diferents dins i fora del camp

Els cosins van avançar categories plegats dins i fora del camp. La primera temporada a l'aleví blaugrana van guanyar tots els partits de la Lliga. Joan Coll, entrenador del juvenil A de l'Europa, s'hi va enfrontar la temporada passada. Els Fernández competien contra juvenils tot i ser cadets: "Fèiem l'anàlisi prepartit i eren els dos jugadors més perillosos del Barça", diu. Coll se'n fa creus: "Jugaven contra nois quatre anys més grans que ells!"

El Guillermo ja havia destacat com a cadet amb la generació d'un any més. Va marcar onze gols i va ser el segon màxim realitzador de l'equip jugant de migcampista. El Toni ha despuntat aquest últim any, en què ha saltat del cadet al juvenil i ha sigut el màxim golejador de l'equip. 

Horcas creu que la connexió i el talent venen des de ben petits. "Quan jugaven amb els alevins s'entenien perfectament i es buscaven constantment". Fora de La Masia, el Guillermo vivia a la Zona Franca i el Toni a Rubí, però el seu exentrenador rememora que eren inseparables: "Sempre estaven l'un a casa de l'altre".

Malgrat la unió familiar i esportiva, els cosins són diferents. "El Guillermo, dretà, és un migcampista amb bon físic i arribada i a qui li agrada moure l'equip. El Toni, esquerrà, pot jugar de mitjapunta o d'extrem dret i és més talentós i elèctric", diu Coll. En el vessant personal, Horcas també els veu diferents: "El Guillermo és seriós, tímid i disciplinat; en canvi, el Toni és més mogut i trapella". Ara bé, Coll en destaca l'actitud esportiva: "Tot i rebre moltes faltes no es queixen i continuen jugant".

Toni Fernández va fer gala de la seva trapelleria a l'Estadi de la Ceràmica.

Picant a la porta de Flick

Avui, en el primer any de l'etapa juvenil, els Fernández estan jugant amb el Barça Atlètic. Per posar-hi context, són del 2008, un any més petits que Lamine Yamal, Cubarsí i Bernal. Són els futbolistes més joves del filial i ja s'han guanyat un lloc a l'alineació titular. L'estrena golejadora de tots dos va ser sonada. Van marcar el seu primer gol amb quatre minuts de diferència. I es van convertir en el primer (Toni) i el tercer (Guillermo) golejadors més joves en la història del filial.

El primer gol de Toni Fernández amb el Barça Atlètic.

Hansi Flick ja va fixar-se en la parella de cosins a la pretemporada. "Quan vaig arribar al club tenien només quinze anys i s'entrenaven i jugaven a gran nivell", va afirmar l'alemany en roda de premsa. Els Fernández van anar a la gira dels Estats Units. Allà va destacar el Toni, que va tenir minuts contra el Manchester City i el Milan, i va sorprendre el barcelonisme per la calma amb què va xutar els penals a la tanda de cada partit. La idea del club per a aquesta temporada és que guanyin rodatge a la Primera Federació amb el Barça Atlètic.

El Toni i el Guillermo, al fons de la imatge, durant un desplaçament amb el primer equip.

La decidida aposta pels joves del club i Hansi Flick els pot fer estrenar amb el primer equip abans de l'esperat. De moment, ja han entrat a les convocatòries dels darrers partits de Lliga i de Champions. Horcas marca la tercera competició com la idònia per al seu debut. "A la Copa del Rei tindran minuts segur", vaticina.

El Barça és conscient del potencial dels cosins i els té lligats fins al 2027, amb la possibilitat d'estendre dos anys més el contracte. Les agències de representació també s'han mogut de pressa i ja han captat el Guillermo (Jorge Mendes) i el Toni (By & For). Club, representants i entorn esperen que la nissaga Fernández passi aviat de la fleca de Sant Cugat a l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

stats