Esports20/05/2016

Puigdemont demana la dimissió o el cessament de la delegada del govern espanyol a Madrid pel cas de les estelades

El president de la Generalitat anuncia que serà a la final de la Copa del Rei després que el jutge permeti la presència d'estelades

Oriol March / Joan Serra Carné
i Oriol March / Joan Serra Carné

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exigit "la dimissió o sinó el cessament" de Concepción Dancausa, la delegada del govern espanyol a Madrid, després que el jutge hagi permès exhibir estelades a la final de la Copa del Rei. Dancausa va anunciar que la delegació del govern espanyol prohibia les estelades al Calderon. En una roda de premsa a la Generalitat, Puigdemont ha dit que "en un país normal", quan un poder públic intenta impedir un dret democràtic, cal "assumir responsabilitats". Tot i això, ha dit que no farà cap "petició formal" als membres del govern espanyol quan es trobin aquest diumenge al partit.

Puigdemont també ha confirmat el que ha anunciat via Twitter a primera hora de la tarda: després que s'hagi permès la presència d'estelades a l'estadi Vicente Calderón, Puigdemont ha anunciat a Twitter que sí que hi anirà després que la justícia hagi evitat el que era una decisió "completament antidemocràtica" del govern espanyol. Puigdemont va anunciar ràpidament que no seria present a la final que disputaran el Barça i el Sevilla en desacord amb la decisió de la delegació del govern espanyol a Madrid, que va dictar la prohibició d'exhibir estelades. "No podia ser còmplice en un acte que es conculcaven drets democràtics", ha justificat, dient que el fet de no anar-hi "no era una decisió política, sinó institucional".

Sobre les intervencions de membres del govern espanyol, Puigdemont ha dit que si s'hagués actuat "amb seny i respecte" s'hagués pogut evitar la polèmica. "No crec que el rei pugui sentir-se feliç que el seu govern faci aquest tipus de coses", ha afirmat.

En relació a la reacció del Barça, Puigdemont ha defensat que el club s'hagi "posicionat clarament" a favor de la llibertat d'expressió.

Cargando
No hay anuncios

Quan va esclatar la polèmica, Puigdemont va definir com un "atemptat" la prohibició explicitada per la delegació del govern espanyol. Segons l'exalcalde de Girona, la decisió suposava un atac a la llibertat d'expressió i va voler ressaltar que l'estelada és "democràtica" i "legal", a banda de significar un "anhel de llibertat" per als "milions de persones" que l'han exhibit.

"No ens coneixen": el món de l'esport català no entén la prohibició d'exhibir esteladesLa prohibició la va anunciar en roda de premsa la delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Concepción Dancausa, acompanyada del comissari general de Seguretat Ciutadana, Florentino Villabona. Un total de 2.500 efectius policials participaran en el dispositiu de seguretat, ja que es tracta d'un partit "d'alt risc", amb l'estadi al total de la seva capacitat.

"En els controls del segon anell s'assegurarà que ningú porti elements perillosos com per exemple bengales, teies... ni tampoc materials de propaganda racista, xenòfoba, política o religiosa que poden generar conflictes d'ordre públic", va assenyalar Dancausa, justificant que "el futbol no ha de ser un escenari de lluita política".

Ada Colau, al final, també hi anirà

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va fer saber a través de Twitter que tampoc assistirà al partit en cas que es mantingui la prohibició de portar-hi estelades,però després de la decisió del jutge sí que hi acudirà.

Cargando
No hay anuncios

De Junts pel Sí al PSC: refús unànime a la prohibició i criden al boicot

Els partits catalans han condemnat la decisió del govern espanyol. El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha fet una crida a "boicotejar" la final de la Copa del rei i no anar al camp ni mirar el partit per televisió en senyal de queixa. "Un PP cada cop més lliberticida necessita aquests conflictes com els voltors necessiten la carronya per alimentar-se", ha criticat.

Cargando
No hay anuncios

El PSC, que com Catalunya Sí que es Pot tampoc es fa seva l'estelada, també creu que la decisió del govern espanyol és "inoportuna, desencertada i errònia". "És poc intel·ligent i poc respectuosa amb els sentiments de moltes persones", ha opinat el diputat socialista Ferran Pedret. El PSC ha afirmat que l'estelada no "incita a la violència ni a l'odi" de manera que ha demanat que el PP reconsideri la seva decisió.

Menys contundent ha estat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha atribuït la decisió del govern espanyol a la investigació de la UEFA per les estelades a la final de la Champions de l'any passat a Berlín. "Les estelades no em molesten, no són cap símbol agressiu, però en ser una decisió de la UEFA s'ha d'acatar", ha dit.

El sector independentista també ha carregat contra la prohibició. Des de la CUP, Albert Botran també ha refusat la prohibició i ha dit que la millor manera de fer front als vetos "injustos" és "omplir l'estadi d'estelades", que ha definit com una "bandera de llibertat".

Per part de Junts pel Sí, el diputat Lluís Llach veu la prohibició com una "vergonya i un insult a la dignitat dels catalans" que exhibeixen pacíficament aquestes banderes, i ha afirmat que els valors democràtics de l'Estat "estan sota zero". "La decisió atempta els drets més bàsics dels ciutadans", ha dit, i ha avisat que decisions com aquesta creen "50.000 independentistes cada cap de setmana".

Mundó: "La gent té dret a exhibir l'estelada i a xiular a qui li doni la gana"

El conseller de Justícia, Carles Mundó, també ha valorat la prohibició de dur estelades a la final de la Copa del Rei. Mundó ha expressat que la decisió presa és una limitació del dret a la llibertat d'expressió "inacceptable en un Estat democràtic". "La gent té dret a exhibir l'estelada, i a aplaudir o xiular a qui li doni la gana", ha afirmat el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio. El titular de Justícia ha exposat que la prohibició "no és causalitat", tenint en compte que "estem a les portes d'una campanya electoral".

Cargando
No hay anuncios

El PP es defensa

El portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, considera que la reacció de Puigdemont de no assistir a la final de copa és "infantil". Hernando ha parlat amb Radio Nacional d'Espanya: "Si el senyor Puigdemont considera que aquesta és la bandera que representa Catalunya, que ho porti al Parlament català i intenti canviar la senyera". Tot seguit ha afegit que "de moment no és així, per prudència i respecte a tothom; el millor és la decisió que ha pres la Delegació del Govern a Madrid". El representant del PP ha remarcat que l'estelada no és la bandera oficial de Catalunya i que "ofèn moltes persones" ja que representa la ruptura d'Espanya. En aquest sentit ha dit que "és molt possible que l'afició sevillana se senti ofesa per aquest símbol no constitucional ni legal" i ha rematat que actituds com la del president de la Generalitat "són infantils per no dir absurdes".

Ha parlat també el president del grup popular a l'Ajuntament de Barcelona. Alberto Fernández Díaz, s'ha mostrat convençut que "la norma que cal seguir" és "ni prohibir les estelades a Madrid ni amagar les banderes d'Espanya a Catalunya". El candidat popular a l'alcaldia de Barcelona s'ha pronunciat en favor de la "llibertat d'expressió per tothom".

El líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, ha insistit que "no és partidari" de prohibir cap bandera, tot i que també ha afegit que no entén "què hi pinta" una estelada en un camp de futbol. Albiol ho ha dit després que el portaveu del PP al Congrés el contradigués. Tot i això, Albiol ha dit que Puigdemont hauria d'anar al camp perquè la bandera que representa a Catalunya és la senyera i no l'estelada.

El govern basc: "Representa un atac gratuït i injustificat a la llibertat d'expressió"

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, també ha sigut molt crític amb la decisió presa per la delegació del Govern a Madrid: Es tracta d'una mesura sense justificació, arbitrària, sense fonaments i gratuïta de limitació de la llibertat d'expressió" i ha afegit que "agradi o no algunes expressions polítiques de col·lectius o grups de població, la llibertat d'expressió esdevé un dels pilars fonamentals de tot sistema democràtic".