Bàsquet
Esports02/07/2023

La gran deserció invisible

Quatre de cada cinc noies abandonen l'esport abans dels 16 anys

BarcelonaEl documental The coming of age comença amb una xifra demolidora. Quatre de cada cinc noies abandonen l'esport abans dels 16 anys. La peça audiovisual segueix les vivències de dotze noies que durant dos anys han format part del Centre d'Alt Rendiment Segle XXI amb l'objectiu de perseguir el somni de convertir-se en jugadores professionals de bàsquet. "Investigar els casos de les esportistes que persisteixen ens pot donar pautes per entendre què passa a les que abandonen", assenyala Mar Rovira, que ha liderat un complet informe sobre l'abandonament del bàsquet entre noies.

"L'abandonament esportiu és especialment preocupant perquè té un impacte directe en el desenvolupament físic i comporta una pèrdua de fonts d'autoestima, autonomia, satisfacció personal i disminució de valors com el treball en equip que ajuden en el futur de qualsevol persona", alerta Rovira.

Cargando
No hay anuncios

En quina etapa concreta es produeix l'abandonament? L'estudi apunta que el trànsit de primària a secundària, la franja d'edat de 12 a 13 anys, és un dels moments més crítics. Però, en el cas de les noies, el descens és més brusc arribats els 16-18 anys. En tot cas, l'abandonament contrasta amb l'elevat interès que manifesten per la necessitat de fer esport, perquè el 90% de les noies i nois d'entre 14 i 16 anys asseguren que són conscients de la importància de practicar-ne. L'informe assenyala que no hi ha una única causa, però detecta quatre grans variables: gestió del temps, família, clima motivacional i desigualtat de gènere.

“L'esport masculí continua comptant amb més visibilitat als mitjans i és més ben vist per les famílies, i això és un còctel que soscava l'interès de les noies en termes de cultura i d'educació esportiva. A més, a les estructures de clubs, federacions i òrgans de decisió ens continuem trobant amb una majoria d'homes, per la qual cosa la mirada femenina en l'esport queda exclosa de les grans decisions”, resumeix Rovira.

Cargando
No hay anuncios

El documental, produït per Endesa i amb la col·laboració del Consell Superior d'Esports i de les federacions catalana i espanyola de bàsquet, pretén inspirar les noies. "Alguna cosa estem fent malament com a societat quan un percentatge tan alt deixa una cosa tan bona per al seu desenvolupament personal. Necessitem més espais que combinin esport amb estudis, on es pugui empoderar la dona", assegura Javi Torralba, responsable del Segle XXI.