Ciclisme
Esports05/05/2024

Recuperar l'oïda gràcies a una cursa ciclista

Una iniciativa solidària ha fet revisions i ha posat audiòfons en zones rurals del Marroc aprofitant el pas de la Titan Desert

BarcelonaLa vida de centenars de persones ha canviat gràcies a una cursa ciclista. I, per un cop, no es tracta de la vida dels esportistes. Ja fa anys que la Titan Desert s'ha convertit en una prova que molts aficionats al ciclisme volen fer, per posar-se a prova i perseguir els seus somnis. Però els organitzadors sempre han intentat no oblidar tenir un vessant solidari i, sempre que poden, intenten deixar llegat per allà on passen, com s'ha vist a l'edició d'enguany a l'Atles i el desert del Marroc. En aquest cas, un munt de persones han millorat la seva audició. Alguns gairebé ni hi sentien i ara han recuperat sons perduts.

Cargando
No hay anuncios

El projecte solidari d'aquest any s'ha enfocat en l'oïda. Els organitzadors de la prova, després de tants anys anant a les zones rurals del Marroc, havien vist com molta gent amb problemes d'oïda que no tenen sense recursos i viuen en zones aïllades semblaven condemnades a no sentir-hi bé tota la vida. Ja fa uns anys l'empresa del sector Aural Centros Auditivos va proposar als organitzadors de la cursa la iniciativa Volver a Oír para Volver a Sentir, que consistia a fer revisions auditives gratuïtes per allà on passava la cursa. Iniciativa que va aturar-se el 2017 i ara ha tornat gràcies als organitzadors de la cursa, Aural i l'empresa catalana KH-7, presidida per Josep Maria Lloreda. "Ens agrada impactar en el territori de forma positiva, ajudant gent que ho necessita. Aquesta faceta solidària és important per a la companyia, i per això, juntament amb Aural, hem apostat per aquest projecte tan interessant", comenta Josep Maria Lloreda des del campament de M’Ssici, al Marroc. Lloreda patrocina un dels equips més competitius, ja que la seva marca sempre ha cuidat l'esport. Ara també vol cuidar la gent que veu passar els ciclistes en zones aïllades de l'Atles marroquí.

Aural Centros Auditivos és una empresa amb més de 300 punts d'assistència per tot l'estat. Nacho Martínez, el seu CEO, explica que ha muntat un dispositiu que exemplifica el servei d'un centre d'Espanya però amb una unitat mòbil enmig del desert. Aquest vehicle, dirigit per un equip d'especialistes, ha recorregut les poblacions amfitriones de la cursa des del 28 d'abril fins al 3 de maig, oferint serveis de detecció i tractament de problemes auditius de forma gratuïta. A més, s'han donat més de 100 audiòfons a persones necessitades. Durant els sis dies de carrera, Aural ha realitzat totes les revisions auditives que ha pogut i ha adaptat audiòfons a totes les persones que ho necessitaven. L'equip encarregat de portar les proves auditives està format per dos audioprotetistes i un metge otorrino. “Estem enormement orgullosos de poder dur a terme aquesta iniciativa. El nostre compromís amb la millora de la qualitat auditiva de les persones va més enllà de les fronteres, i el Marroc és un lloc on podem marcar una diferència significativa. Amb el nostre camió solidari, estem portant l'atenció auditiva directament a les comunitats que més ho necessiten; un impacte positiu en la vida de les persones. Amb aquesta acció, hem realitzat unes 50 revisions al dia a la població marroquina”, diu Martínez.

Cargando
No hay anuncios

“Cada dia venen unes 50-60 persones, des de nens petits fins a persones grans amb dificultats per moure's. El boca-orella fa que cada dia tinguem molta gent”, explica Montse Serra, de RPM Sports, l'empresa organitzadora de l'Škoda Titan Desert. “Quan els atenen, els canvia la cara, són molt agraïts. Veus a les cares l'emoció de quan els toca i la felicitat de quan els atenen. Tenim a més dos col·laboradors del Marroc, el Barak i el Josef, que ens ajuden pel tema de la comunicació. És important que entenguin el manteniment que han de fer amb els aparells”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

A més, Aural ha participat en la Titan amb el seu equip solidari, Aural Team, integrat, entre d'altres, per l'exbicampió mundial de Marató Abel Antón, que ha debutat en una cursa de bicicleta, i Silvia González, ciclista que al desembre va rebre un autotrasplantament de medul·la per combatre el càncer. KH-7, que també té el seu equip, amb gent destacada com el quatre cops campió, l'ampostí Josep Betalú, que va començar la prova líder però es va retirar per problemes físics. El guanyador en categoria masculina ha sigut l'exciclista professional Luis León Sánchez de l'equip Kosner-Saltoki, i Tessa Kortekaas en categoria femenina, per davant de Pilar Hernández, de l'equip KH-7.