¿Renunciar als Jocs Olímpics per amor? Pogacar no serà a París després de brillar al Tour

El ciclista eslovè afirma que renuncia a la cita olímpica per descansar, però també per protestar per l'absència de la seva xicota a París

3 min
Tadej Pogacar celebrant el títol al Tour de França.

Enviat especial a ParísAmor sobre dues rodes. El millor ciclista del moment, l'eslovè Tadej Pogacar, finalment no serà als Jocs Olímpics de París després de saber que la federació eslovena no ha seleccionat la seva xicota, la també ciclista Urska Zigart, per als Jocs. Pogacar, que acaba de guanyar el Tour de França per tercer cop amb tot just 25 anys després d'una exhibició en què no va tenir rival, era el gran favorit per guanyar la medalla d'or a la prova de ciclisme en ruta que passarà per alguns dels llocs més emblemàtics de la capital francesa, com Montmartre, Trocadéro o Versalles.

Dilluns passat, el Comitè Olímpic Eslovè va explicar en un comunicat que Pogacar no havia estat seleccionat, ja que estava molt cansat després del Tour. Llavors havien passat tot just 24 hores de l'última etapa del Tour, que va acabar a Niça per primer cop, precisament per no coincidir amb l'inici dels Jocs. Però en lloc de semblar cansat, Pogacar va volar als Països Baixos per participar en una cursa d'un sol dia el dimarts. En arribar a terres neerlandeses, li van preguntar per l'absència de Zigart a la llista olímpica. "No és el motiu principal, però no hi ha ajudat gens. Crec que ella mereix un lloc a París. És la doble campiona nacional de cursa en carretera i contrarellotge", va dir visiblement molest.

Urska Zigart i Tadej Pogacar

Urska Zigart, de 27 anys, ha brillat els darrers anys a Eslovènia, on actualment és la ciclista amb millor puntuació i rànquing internacional. Tots dos es van conèixer entrenant i sempre que poden s'animen mútuament a les curses. Els últims mesos havien parlat de com els il·lusionava poder compartir l'aventura olímpica, però els responsables de l'equip ciclista eslovè van decidir deixar fora de la convocatòria Zigart. "És l'única dona ciclista d'Eslovènia que ha aconseguit ser al top 10 en curses del World Tour d'una setmana. Ha aconseguit bons resultats internacionalment i sense ella Eslovènia no tindria dues places individuals als Jocs –va explicar el campió del Tour en una televisió dels Països Baixos–. Estic disgustat pel fet que la bicampiona nacional i la millor ciclista eslovena del circuit mundial no hagi estat seleccionada per als Jocs Olímpics. Quan me'n vaig assabentar em vaig quedar sense paraules", va afegir Pogacar. La federació eslovena de moment no ha respost al seu millor corredor, entre debats a les xarxes socials en què s'ha arribat a acusar a l'eslovè de no voler ser als Jocs per evitar els controls contra el dopatge –es poden guardar mostres dels esportistes durant 10 anys–, per si d'aquí a uns anys es poden detectar substàncies que ara passen desapercebudes.

Per la seva banda, Zigart va explicar que, abans del Tour a Suïssa, va rebre "un missatge de text del seleccionador nacional Gorazd Penko explicant la seva decisió i els seus motius. Em va dir que ja ho havia decidit l'any anterior". Penko ha seleccionat Eugenia Bujak i Urska Pintar per participar en les proves de contrarellotge i ciclisme en ruta. La contrarellotge femenina, amb la catalana Mireia Benito, es farà aquest dissabte, el primer dia de competició de la cita francesa.

Eslovènia, que va participar per primer cop en uns Jocs Olímpics com a estat independent el 1992, ha guanyat 28 medalles olímpiques, vuit d'elles d'or. El ciclista, amb Pogacar, era una de les grans esperances eslovenes per pujar al podi a París. El ciclista ja va guanyar la medalla de bronze fa tres anys a Tòquio, i aquest any semblava destinat a guanyar medalles a la prova de ciclisme en ruta o a la contrarellotge, tancant el que hauria estat un any històric, perquè ja ha guanyat el Giro d'Itàlia i el Tour de França. Algunes veus han demanat a Pogacar que ara participi a la Vuelta a Espanya, fet que no té previst, per intentar guanyar el mateix any les tres grans curses. De moment, ell prefereix marxar "de vacances" amb Zigart, abans de buscar guanyar el mundial de ciclisme en carretera el pròxim 29 de setembre a Suïssa.

stats