PRIMERA DIVISIÓ
Esports 13/09/2024

La resistència ucraïnesa del Girona continua pensant en la guerra

Tsygankov, l'única pota que es manté del trident ofensiu de l'any passat no oblida el conflicte que s'està lliurant al seu país

3 min
Tsygankov, celebrant un gol amb l'espasa làser de Star Wars

GIRONATot i viure a més de 3.000 quilòmetres, la distància que separa la seva estimada Ucraïna de Girona, la nova casa de Viktor Tsygankov des de fa vint-i-un mesos, el cap, i el cor, del davanter blanc-i-vermell continuen al seu país, la situació del qual, immers en una llarga i violenta guerra amb Rússia, no millora. "No m'imagino com serà el futur. Els mesos passen i les notícies són sempre les mateixes. Res no canvia, tan sols podem esperar que la guerra acabi", pronunciava fa poc temps en una entrevista, amb la veu dominada pels sentiments, que l'obliguen a fer pauses per no esclatar a plorar. A Tsygankov li costa parlar del conflicte.

El que li és més fàcil és donar suport als militars ucraïnesos enviats al front, de qui sovint comparteix imatges a les xarxes socials. El davanter blanc-i-vermell, que aquest curs assumeix més galons perquè és la darrera pota del gran trident ofensiu del passat, en què acompanyava Savinho i el seu compatriota Artem Dovbyk, també sol penjar fotografies –acompanyades d'escrits emotius– de ciutats arrasades pels bombardejos. Uns atacs que, quan jugava al Dinamo de Kíiv abans d'arribar a Montilivi, el feien refugiar al so de les sirenes d'alarma. "La meva Vínnitsia nativa, ciutat tranquil·la on vaig néixer. Aquesta és casa meva. Avui dia hi ha persones que moren aquí i s'estan cremant edificis destruïts per coets. Assassinen els nens. Què et fan els nens que tot just comencen a aprendre de la vida? I no és tan sols Vínnitsia, són totes les ciutats del nostre país. ¿Europa i el món sencer creuen que això només s'aplica a nosaltres, els ucraïnesos? Mentre la nostra nació no es rendeixi, vostè estarà fora de perill. Però si no s'aturen, llavors serà el següent. Rússia és un país terrorista i ha d'aturar-se!", cita un dels seus missatges.

Diumenge s'enfrontarà al Barça a Montilivi (16.15 hores, Movistar), però abans i després haurà fet trucades i rellegit la premsa per saber l'última hora d'un conflicte que no hauria ni d'haver començat. "Visc amb aprensió, dolor i preocupació. Cada dia ens despertem, comencem a llegir les notícies, a veure els vídeos, a escoltar els nostres éssers estimats, i cada dia és horrible com l'anterior. Des de fa mesos. Per a nosaltres, per als meus compatriotes, per al país. Així és la guerra, i desitjo que s'acabi com més aviat millor perquè és un desastre per a la nostra gent".

En la primera mitja temporada a Girona, Tsygankov va demostrar sobradament que seria un futbolista diferencial contribuint amb tres gols a la permanència dels de Míchel, per a qui és un fix en l'alineació. L'any passat, les xifres van créixer fins als vuit gols; i aquest curs ja en du un. El club, aquest estiu, va rebutjar una oferta d'uns trenta milions d'euros, perquè ni podia ni volia permetre's el luxe de perdre'l. El jugador, producte d'una aposta arriscada de Pere Guardiola, està compromès amb el projecte. Però encara ho està més amb el seu país. "Les notícies no ensenyen tota la realitat de la guerra. La realitat és que cada dia pot passar una desgràcia. Potser està passant ara mateix. No hi ha cap moment de calma", afegia, en una altra compareixença.

Només els que ho viuen en primera persona poden posar-se de veritat en la seva pell. "No crec que tot això ens estigui passant. Però estimo Ucraïna més que mai i estic orgullós de ser ucraïnès. Aquesta és casa nostra i ningú no ens la prendrà. L'esperança per la victòria no es perd. Estem esperant guanyar, els nostres guerrers ho estan deixant tot per aconseguir-ho. Segur que guanyarem, segur", defensa, convençut. Sol acabar els seus textos amb un "glòria als nostres herois que defensen les nostres fronteres" i "glòria a Ucraïna", i assegura els cops que facin falta que "rendir-se no té res a veure amb els ucraïnesos i tampoc no em defineix a mi". Això ho deixa ben clar.

Celebracions de 'Star Wars'

El passat 4 de maig, coincidint amb l'aniversari de la pel·lícula Star Wars, Tsygankov conduïa camí a Montilivi amb una espasa làser al maleter. L'ucraïnès, amant de la saga i que ha fet famosa la seva celebració, volia estrenar-la aquella tarda, en la que acabaria sent la golejada al Barça (4-2) i la confirmació d'un lloc a la Champions. No va marcar, però a partir d'allà sempre en té una de preparada, com es va comprovar contra el Granada o, més recentment, amb l'Osasuna. "És un friqui d'aquest univers, en col·lecciona moltíssimes a casa seva. Ens la dona quan arriba a l'estadi i nosaltres l'amaguem a un lloc que ens permeti actuar amb rapidesa si marca, perquè la pugui ensenyar", expliquen des del club. "M'encanta Anakin Skywalker", confessa el davanter, que la tornarà a tenir a punt en el nou derbi català d'aquest cap de setmana.

stats