El retorn de Naomi Osaka, la tenista que trenca tòpics amb el seu discurs
La japonesa, que ha alçat la veu contra el racisme i recorda que cal cuidar la salut mental, busca el cinquè Grand Slam de la seva carrera
BarcelonaAra fa un any Naomi Osaka era al cim del tenis mundial. La japonesa va guanyar l'Open d'Austràlia i era la número 1 mundial, però la jugadora sentia que alguna cosa no rutllava. "No era feliç. Sentia massa pressió, tenia por de perdre, no aconseguia concentrar-me", explicaria després. A mitjans d'aquella temporada va començar a evitar sortir a la roda de premsa posterior als partits, malgrat que fer-ho significava haver de pagar una multa. "Entenc els periodistes, però enfrontar-me a les preguntes em feia por. Tenia por de plorar", va dir la jugadora, que ha passat tota la vida competint. Just quan era la gran dominadora del circuit va dir prou. Osaka es retiraria del torneig de Roland Garros i no va anar a Wimbledon perquè, va afirmar, tenia "problemes de salut mental" dels quals volia millorar. La pressió li havia fet mal. "De fet, guanyar m'ha acabat fent mal, perquè tens la sensació que ja no pots perdre més", diria la jugadora, que va ser l'encarregada d'encendre el peveter olímpic als Jocs de Tòquio.
Als 24 anys, Osaka s'ha convertit en el rostre d'una nova generació d'esportistes que no tenen problemes en admetre que, a vegades, no es troben bé. La temporada passada la seva decisió de deixar de competir uns mesos va provocar un munt de reaccions que li donaven suport, tot i que el número 1 mundial del circuit masculí, Novak Djokovic, no va mostrar-se gaire empàtic dient que "quan vols ser el millor, cal saber aguantar la pressió". Djokovic va defensar de nou aquesta idea durant els Jocs Olímpics de Tòquio, quan la gimnasta nord-americana Simone Biles també va aturar-se per prioritzar la salut mental. En aquells Jocs, però, va ser el serbi qui va acabar perdent els papers durant el torneig i va quedar eliminar mentre trencava la raqueta. La pressió afecta a tothom. Osaka, per cert, no ha volgut fer sang ni tornar-s'hi amb Djokovic. I preguntada per la deportació del serbi d'Austràlia per no estar vacunat, s'ha limitat a dir: "¿Si dic la meva opinió servirà de res? Canviarà alguna cosa? Prefereixo no dir res". La japonesa, per cert, també ha alçat la veu contra el racisme. Filla d’un haitià i una japonesa, va patir casos de racisme als Estats Units, on va arribar jove per entrenar-se, i també al Japó, on es debat sobre si una esportista hauria de parlar de política, ja que la tenista va involucrar-se molt en la campanya Black Lives Matter el 2020 sortint a jugar a l'Open dels Estats Units amb mascaretes amb els noms de Breonna Taylor, Elijah McClain, Ahmaud Arbery, Trayvon Martin i George Floyd, afroamericans assassinats per la policia.
Badosa ja és a la tercera ronda
Després d'un 2021 molt complicat, Osaka ha tornat en forma. Al primer torneig de la temporada, també a Melbourne, va arribar fins a les semifinals, quan va retirar-se per una petita molèstia. No va voler forçar per prioritzar l'Open d'Austràlia, on busca el seu cinquè Grand Slam de la temporada. De moment, ha superat les dues primeres rondes sense cedir cap set. Aquesta matinada la nord-americana Madison Brengle ha vist com Osaka la treia de la pista (6-0 i 6-4). Al quadre femení, les grans favorites segueixen sense fallar, especialment la número 1 mundial, l'australiana Ashleigh Barty, que ha eliminat Lucia Bronzetti (6-1 i 6-1). La catalana Paula Badosa també és a la tercera ronda de l'Open d'Austràlia després de superar la jugadora italiana Martina Trevisan (6-0, 6-3). Ara s'enfrontarà a la ucraïnesa Marta Kostyuk. Al quadre masculí, Rafa Nadal no ha patit contra l'alemany Yannick Hanfmann (6-2, 6-3 i 6-4).