Ricky Rubio, una assistència contra el càncer
El jugador posa en valor la investigació i els assajos clínics
BarcelonaQuan la mare de Ricky Rubio va morir, la seva escala de valors va canviar molt. Abans una derrota el feia arribar a casa molt enfadat i ara ho viu d’una altra manera. Perdre la persona més important de la seva vida va ser un cop dur, però al mateix temps es va convertir en una inspiració. Aquella pèrdua va empènyer el base a prendre partida en la lluita contra el càncer. “Cadascú té les seves prioritats, però crec que és com una obligació implicar-me en la lluita contra el càncer. Em sento amb el deure de fer-ho. Per ella, però també per mi mateix, perquè egoistament també em va molt bé. M’ajuda a sentir-me més gratificat. És necessari”, diu.
Aprofitant que dijous és el Dia Mundial contra el Càncer de Pulmó, el jugador dels Cleveland Cavaliers va mantenir una conversa amb la doctora Elena Garralda, investigadora principal del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO i directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) La Caixa, i Javier Malpesa, director de la Divisió d’Assaigs Clínics del Grup Novartis a Espanya, amb l’objectiu d’analitzar els canvis d’escenari i l’evolució de les estratègies clíniques.
“Jo sempre llegia notícies de l’estil «Descobreixen un nou fàrmac que pot curar el càncer», però després el seu impacte s’anava diluint. Em fa la sensació que el procés és molt llarg”, reconeix Ricky Rubio. “Els assajos clínics són la manera perquè els fàrmacs s’aprovin. Perquè un fàrmac arribi a un pacient ha de passar un procés molt regulat, que són aquests assajos clínics. És la manera de tenir l’evidència que un determinat fàrmac pot ser millor. Durant els últims anys el procés s’ha accelerat”, respon Elena Garralda.
“La meva experiència amb la meva mare em va fer canviar la manera de veure les coses. Primer, quan entrava en un assaig clínic, la veia com un conillet d'Índies. Després vaig veure que era la manera d’accedir a un medicament que no estaria disponible fins uns anys després. Era com tenir la medicina del futur”, opina Ricky. Els professionals oncològics li donen la raó. “Per a un pacient participar en uns assajos clínics és una finestra d’oportunitat, ja que rep un tractament que d’una altra manera encara no podria rebre. Pot funcionar o no, però t’obre la porta a beneficiar-te de la innovació”, resumeix Garralda.
“Generar una nova oportunitat”
“Poder participar en un assaig clínic és generar una nova oportunitat. Moltes vegades amb les teràpies actuals no podríem avançar i el fet de poder generar aquesta oportunitat és un gran avanç i un valor que hem de seguir construint. La transparència sobre la informació és fonamental perquè la societat conegui millor els beneficis d’aquests assajos”, argumenta Javier Malpesa, que sempre porta una pilota de bàsquet al maleter del cotxe.
La societat demanda solucions ràpides. “No pot ser que triguem 10, 12 o 15 anys a fer arribar un medicament al pacient. Intentem accelerar els processos”, reconeix Malpesa. Personalitzar el tractament a cada pacient és clau. “Si entenem els canvis que es produeixen en l’ADN, podem intuir alguns comportaments malignes i anticipar-nos”, explica Garralda.
“Cada assaig clínic és diferent, però cada vegada els fàrmacs són més eficaços. Les probabilitats de trobar beneficis més alts augmenten”, diu Garralda. “La nostra missió és obrir el màxim nombre de finestres als hospitals perquè tinguin més maneres de tractar els pacients”, afegeix Malpesa.
Rubio ho té clar i es compromet a fer divulgació des de la seva fundació. “Un assaig clínic és bàsic per a la investigació”, avança el jugador, que vol promoure el diagnòstic precoç i sensibilitzar la societat sobre el foment d’hàbits de salut, com l’esport i l’activitat física, a més de combatre frontalment el tabaquisme. “Els assajos són l’essència del procés”, reforça Garralda. “Estem avançant molt i estem cronificant o curant malalties que tenien un pronòstic molt greu, i això ens enorgulleix”, sentencia Malpesa.
La Fundació Ricky Rubio, en col·laboració amb UOMI Cancer Center i la clínica Mi NovAliança de Lleida, va organitzar fa uns dies el primer congrés territorial dedicat íntegrament a les noves estratègies, avenços i tractaments contra el càncer de pulmó.