Un 'skater' participarà als Jocs Olímpics amb 50 anys per complir una promesa d'amor

Andy Macdonald compartirà equip britànic amb un noi 37 anys més jove que ell

4 min
Andy Macdonald, en una imatge d'arxiu

BarcelonaSi els Jocs Olímpics de Tòquio van servir perquè un grapat de preadolescents pugessin al podi en la modalitat de skate, els de París poden oferir una imatge absolutament oposada. Andy Macdonald, tota una icona internacional que ja va compartir trucs al costat de la llegenda Tony Hawk en algunes edicions dels X Games, va aconseguir segellar el seu bitllet per a la cita olímpica al preolímpic de Budapest. El britànic, que té 50 anys, compartirà equip amb Tommy Calvert, un noi 37 anys més jove que ell que competirà amb només 13 anys.

Macdonald, que va arribar a Budapest al lloc 38, va donar la sorpresa amb una actuació perfecta que li va servir per obtenir plaça olímpica. “Quan vaig arribar al preolímpic vaig pensar que hauria d'idear un exercici que estigués ple dels trucs més difícils que hagués fet mai i fer-los tots junts. Vaig caure en els dos primers intents i encara que el meu entrenador em va dir que canviés li vaig dir «No, això és tot el que tinc, són tots els punts que puc aconseguir. He d'aconseguir-los i ho he de fer tot»", recorda. L'estratègia va tenir premi i, després d'una competició brillant, va acabar en 15è lloc. La gesta li permetrà ser el patinador més veterà dels Jocs Olímpics de París.

La insòlita classificació de Macdonald amaga una història d'amor: la voluntat del britànic de portar la seva dona a París un altre cop. “Vaig parlar per FaceTime amb la meva dona i li vaig dir: «Escolta, te'n recordes quan ens vam casar? Et vaig dir que et portaria a París totes les vegades que pogués. Ho sento, encara no ho he fet. Han passat 15 anys des de l'última vegada que hi vam ser. Però què et semblaria anar-hi aquest estiu?» I em va mirar sense entendre per què ho deia. Aleshores va aparèixer la meva filla de vuit anys a l'habitació i va dir: «Anem als Jocs Olímpics?» Jo li vaig dir que sí i la meva filla i la meva dona es van quedar bocabadades”, explica. Ni l'skater ni la seva família van poder contenir les llàgrimes.

"Tinc 50 anys i encara estic trobant la manera de divertir-me i conèixer gent nova, patinar per llocs nous i viatjar pel món. És la millor experiència", reconeix Macdonald. Tot i haver nascut a Massachusetts i ser fill d'un nord-americà, fa dos anys va saber que era tècnicament elegible per obtenir un passaport britànic. Les converses amb les patinadores olímpiques Amelia Brodka i Lizzie Armanto, dues esportistes que podrien haver representat els Estats Units però que van optar per competir amb Polònia i Finlàndia, van donar-li la idea definitiva. La possibilitat de competir amb l'equip britànic li va obrir la porta per participar en els Jocs Olímpics.

Macdonald va convèncer la seva dona per invertir els estalvis familiars en la preparació. El següent obstacle va ser adaptar-se a una pista més petita, molt diferent de la pista en la qual ell estava acostumat a patinar. "Vaig intentar aplicar tot el que sabia a un gènere molt més petit, més ràpid. Va ser com aprendre a patinar de nou, una bogeria i un gran desafiament. La clau va ser mantenir sempre una actitud positiva i no deixar mai d'aprendre", confessa.

Complirà 51 anys a París

L'skater, que complirà 51 anys durant els Jocs Olímpics de París, va estrenar el seu palmarès l'any 1996, quan va guanyar l'skate vertical als X Games amb tan sols 22 anys. Macdonald acumula quinze medalles als X Games i vuit medalles d'or a la Copa Mundial de skateboarding. L'any 1999 va pronunciar un discurs contra les drogues a la Casa Blanca, on va fer una exhibició amb el seu monopatí per sobre del terra de marbre del passadís. L'expresident Bill Clinton encara no se'n sap avenir.

Les aparicions televisives de Macdonald inclouen la seva presència al 60 minutes, l'espectacle de Craig Kilborn i The Tonight Show, on va sorprendre a tothom al posar-se sobre la taula de Jay Leno després de ser presentat. A més de patinar, a l'Andy li agrada menjar dolços, escoltar música, anar al cinema i saltar al trampolí amb els seus fills.

Quan l'any 1994 va signar el seu primer contracte professional, li va enviar el document a la seva mare amb una frase escrita en color vermell. "T'ho vaig dir", deia. "Els meus pares sempre em van dir que no em podria guanyar la vida com un skater professional. En aquell moment probablement tenien raó, però a mi no m'importava. Com més sentia que la gent em deia que no ho aconseguiria, més decidit estava a fer-ho", resumeix.

Sense drogues ni alcohol

"Estic acostumat a patinar amb nens cada dia. M'agrada l'energia que transmeten", diu Macdonald, que té tres fills i encara no pensa en la seva retirada. "No em puc imaginar la meva vida sense patinar. Potser la gent se'n riu de mi a la meva esquena, però jo soc feliç així", confessa el britànic, que té assumit que cada cop que cau triga més a recuperar-se que els seus companys.

Macdonald és el que en l'argot es coneix com un Rad Dad, un pare fent les coses que haurien d'estar fent els seus fills. "Mai he consumit drogues ni alcohol", diu mentre es prepara per fer història als Jocs Olímpics de París.

stats