PREMIER

Sky i BT paguen gairebé 6,900 milions d'euros per fer-se amb els drets de la Premier durant tres anys

Amb aquest nou contracte cada club anglès guanyarà més de 130 milions cada temporada

El City millora però no esvaiex  els dubtes en un any irregular
T.p.
10/02/2015
2 min

BarcelonaLes plataformes de televisió Sky i BT han tancat un contracte per fer-se amb els drets de la Premier League durant tres temporades, del 2016 al 2019, per una xifra rècords de 6, 900 milions d'euros (5.136 en lliures). L'acord significa un 70% de diners més que l'anterior contracte, també compartit per Sky i BT. Segons fonts britàniques, cada partit costarà uns 13,7 milions d'euros. Sky pagarà més de 4 bilions d'euros doncs es queda 5 dels 7 paquets de partits en oferta, aquells en millor horari. I BT es queda els 2 restants. A Anglaterra no es fan en directe tots els partits, ja que per contracte, alguns es fan a la vegada. En total, durant tres anys, 162 partits de Primera es poden veure en directe.

Aquest nou acord significarà també un augment en els beneficis dels clubs anglesos, ja que per contracte, tenen pactats uns percentatges anuals en funció dels diners que guanya la lliga en concepte de drets. El campió de la lliga doncs, passarà a guanyar més de 200 milions en un any. I el club que guanyi menys diners en un any en podrà rebre més de 130, quan a la lliga espanyola, ara mateix, alguns clubs no arriben als 20 milions per any. El Madrid, el club que ingressa més, ha rebut uns 165 milions les darreres temporades, xifra propera a la que poden cobrar els clubs més modestos de la Premier amb el nou acord.

Nou acord a Espanya

La lliga espanyola però, canviarà en breu el seu sistema. El govern espanyol va decidir canviar la forma de repartir els drets de televisió a Espanya per equilibrar la diferència de guanys entre el Barça i el Madrid, i els altres clubs. Els clubs de futbol espanyols negociaran els seus drets de forma conjunta per primer cop la temporada 2016/17, amb un contracte inspirat en el model italià en que el 50% dels ingressos dels clubs seria equilibrat. El 25% dels ingressos serien determinats pels resultats esportius i un 25% més en funció de les audiències per afavorir una mica els clubs amb més aficionats. La LFP confia en poder rebre més diners si s'exploten els mercats internacionals, com fa la Premier.

A Anglaterra, el sistema és similar a la proposta espanyola.El 50% dels guanys dels equips són repartits de forma equitativa entre els 20 clubs de la Premier. Un 25% es decideix en funció de la classificació final i un altre 25%, en funció de la xifra de partits en directe de cada club, amb tots els clubs conscients que com a mínim, els tocarà jugar en directe 10 cops. A Anglaterra, dels partits de cada jornada, es fan en directe, com a molt, la meitat. A Espanya, tots, amb uns contractes negociats de forma individual, fins ara, que ha beneficiat molt el Barça i el Madrid.

stats