Barça

Un 'skywalk', l'última idea per al nou Camp Nou

El Barça inclourà una passarel·la suspesa a l'aire per contemplar l'obra a 70 metres de terra

Imatge virtual de com serà el futur Camp Nou
09/03/2024
4 min

BarcelonaNo és cap secret que la raó de ser del nou Camp Nou és catapultar els ingressos del club. La junta de Joan Laporta ja pensava en la seva primera etapa que la vida útil de l'estadi estava esgotada. També la de Sandro Rosell i la de Josep Maria Bartomeu. Però han hagut de passar molts anys perquè el denominat Espai Barça comencés a prendre forma més enllà de les maquetes. En aquest sentit, s'han produït força canvis des de la proposta inicial de Pascual i Ausió, guanyadora del concurs d'arquitectura que va convocar el club el 2017, tot i que es manté l'essència d'un projecte que pretén augmentar la capacitat i millorar la rendibilitat del camp, però també posar en valor l'obra original de Francesc Mitjans, inaugurada el 1957.

Les grues van començar a enderrocar la tercera graderia el juny de l'any passat. Ara bé, això no volia dir que el projecte estigués acabat del tot. Se n'havien dibuixat les línies mestres però faltaven alguns detalls per polir. Res de nou en una obra d'aquesta magnitud, ja que a mesura que sorgeixen petits imprevistos es van afegint solucions sobre la marxa.I també hi ha espai per a idees noves que inicialment no estaven previstes.

L'entrada en escena de Lluís Moya va donar un impuls al projecte. L'arquitecte català, considerat un dels calculistes d'estructures més prestigiosos del país, es va afegir a l'equip amb l'arribada de Laporta a la llotja. Els seus companys de feina el descriuen com una persona estricta i de tracte difícil, tot i que en valoren la importància a l'hora de tirar endavant de manera efectiva la construcció del nou Camp Nou, l'obra civil més important de Catalunya en l'actualitat.

De Moya en dependrà la coberta, que està pensada però encara no definida al 100%. I a la coberta hi haurà una de les últimes ocurrències d'aquest doctor en arquitectura: un skywalk. És a dir, un passadís que sobrevolarà l'estadi i des d'on els aficionats podran contemplar la majestuositat de l'obra.

Esbós del futur 'skywalk' del nou Camp Nou presentat al Col·legi d'Arquitectes.

L'skywalk va ser una de les novetats més destacades de la presentació que ha fet aquesta setmana el club al Col·legi d'Arquitectes i a la qual ha tingut accés aquest diari. Moya va ser, precisament, l'encarregat d'explicar alguns aspectes desconeguts del nou estadi, així com novetats referents al ritme d'execució d'unes obres que, si tot va com una seda –fet que alguns al club posen en dubte–, permetran que l'equip torni al Camp Nou abans d'acabar aquest 2024, posant fi a l'exili forçós (i ruïnós) a Montjuïc.

La coberta, primer pas abans de l''skywalk'

A diferència dels altres elements arquitectònics, aquest skywalk encara no compta amb recreacions virtuals. Tan sols n'hi ha esbossos fets a mà. I és que abans cal enllestir la coberta de 360° que taparà totes les localitats de l'estadi. Un projecte d'enginyeria que, com coincideixen a dir alguns assistents a la conferència, al club encara no tenen clar del tot. Des de l'Espai Barça asseguren que no tenen pressa per acabar de definir-la, ja que ara mateix la prioritat és acabar l'estructura de la tercera graderia. Un cop s'hagi fet això, els operaris podran començar a treballar en la primera i segona graderies, que són les que hauran d'estar totalment enllestides quan es torni a jugar partits de futbol al Camp Nou, amb una capacitat provisional de 60.000 espectadors.

Més endavant es faran els acabats de la tercera graderia i, finalment, la coberta, de la qual només se'n saben les línies mestres: que comptarà amb una gran anella que donarà la volta a tot el perímetre de l'estadi i que aquesta connectarà amb una roda interior gegant a través d'uns tensors. Per construir-la, se situarà la roda ovalada interior al terreny de joc –ocuparà la mateixa dimensió que la primera fila de seients– i s'anirà tensant amb uns cables fins a arribar a la seva altura definitiva. A partir d'aquí, es recobrirà per aixoplugar els aficionats i s'hi afegiran 18.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques.

Una passarel·la no apta per als que tenen vertigen

Però aquesta passarel·la, no apta per a la gent que té vertigen, no estarà disponible almenys fins al 2026. La idea és que sigui un passadís d'un metre i mig d'amplada dins d'un tub transparent de tres metres de diàmetre. Els visitants hi accediran per la terrassa de la tercera graderia, caminaran per sobre de la coberta i faran un recorregut semicircular en una única direcció. A grans trets, una construcció folrada de vidre i corbada que pot recordar la que hi ha a l'Aquarium de Barcelona per contemplar els taurons, però suspesa en l'aire a una setantena de metres sobre la gespa. O sigui, la mateixa altura d'un edifici de 24 plantes.

Serà la cirereta del futur Camp Nou i un dels grans reclams turístics de l'estadi, que preveu facturar almenys 346,6 milions d'euros quan estigui a ple rendiment. D'aquests, gairebé 80 (79,8) han d'arribar a través del museu i del tour. Amb tot, des del club pensen que amb totes les novetats la xifra de facturació pot ser fins i tot superior.

stats