El somni del ciclista simpàtic a la Vuelta no s'apaga malgrat les lluites internes
Sepp Kuss supera les adversitats internes dins l’equip Jumbo-Visma per aconseguir aquest diumenge la victòria final a Madrid
BarcelonaA l’Angliru (Astúries) es va segellar la pau el dia que Sepp Kuss (sempre amb un somriure) va veure perillar més la classificació general de la Vuelta. 19 segons després de la victòria del seu company d’equip Primoz Roglic al colós asturià i amb el doble guanyador del Tour de França Jonas Vingegaard aferrat a l’eslovè, la classificació general mostrava una diferència de només 8 segons entre el líder Kuss (que va descobrir Catalunya com a lloc per viure fa 5 anys) i el segon classificat Jonas Vingegaard.
Dos quilòmetres enrere es va produir una imatge que formarà part de la història del ciclisme quan els actuals guanyadors de Giro i Tour van deixar tirat el líder, el seu company d’equip, el gregari que vestia el mallot vermell i que els va ajudar a guanyar –tres Vueltas i un Giro a Primoz Roglic i dos Tours de França a Jonas Vingegaard–. Però els egos dels caníbals de la victòria poden ser més potents que “l’amistat” que han volgut vendre quan han arribat els dubtes. El líder, Kuss, no va rebre el respecte dels seus companys ni tampoc del propi equip, que va decidir que entre ells tres es juguessin el triomf final fins a l’Angliru, en lloc de protegir el líder com sí que haurien fet en una situació contrària amb Roglic o Vingegaard amb el mallot vermell.
Aquest dissabte, una última etapa amb muntanya amb final a Guadarrama podia amenaçar el petit avantatge del ciclista nord-americà abans del tràmit final a Madrid. Però Kuss tornava a resistir fins al punt d'entrar a la línia de meta abraçat als seus dos companys i oponents: Roglic i Vingegaard. La penúltima jornada acabava sense grans canvis més enllà de Marc Soler, que en formar part de l'escapada del dia, acaba la Vuelta en cinquena posició.
A l'Angliru, Kuss, que sempre ha volgut fugir de la mala maror i és molt estimat dins el món del ciclisme, va voler que no l’esperessin i per ràdio va dir a Roglic i Vingegaard que tiressin. Però Kuss no volia perdre la Vuelta i es va enganxar a la roda de Mikel Landa a les rampes monstruoses de l’Angliru en el moment més complicat i decisiu per al ciclista de Durango a la Vuelta i va avançar el ciclista d’Àlaba al més pur estil MotoGP quan la carretera ja feia baixada per arribar a meta.
Posteriorment, el bon jan de Kuss es va disculpar per la maniobra a Landa. La imatge demostrada del millor equip del món en diferents moments de la temporada amb exhibicions de traca i mocador per part dels seus ciclistes i directors esportius de com moure les peces al tauler de joc de la carretera han estat memorables, però a la darrera setmana de la Vuelta han jugat amb foc. Després de l’Angliru van apagar l’incendi. A la reunió interna de l’equip van decidir que tal com quedés la general a l’Angliru calia mantenir-la fins al final a Madrid amb un triplet al podi (Kuss, Vingegaard i Roglic). “He merescut aquest mallot i cada dia m’he trobat bé. A l’Angliru vaig donar tot el que tenia per mantenir el mallot de líder”, afirmava Kuss.
A l’etapa de dijous amb final a la Cruz de Linares el Jumbo-Visma va fer d’equip i, tot i que va semblar que Vingegaard tingués un canvi de ritme a les cames, el danès no el va fer. “Estem contents de com està la general i per a l’etapa d’avui hem decidit ser més defensius”, comentava el mallot vermell a RTVE. I això no vol dir que hagin regalat la Vuelta a Kuss, reflecteix que han treballat pel líder, el seu company d’equip. Res més. Bandera blanca.
La història d'amor de Sepp Kuss a Catalunya
Kuss guanyarà la Vuelta aquest diumenge després de 14 dies consecutius com a líder. El ciclista de 29 anys va arribar a Catalunya el 2008 i es va instal·lar a Girona. “M’agrada molt per entrenar-me el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, el Pallars... –explica Kuss a l’ARA–. També carreteres poc conegudes de l’interior per la zona de Cardona són una passada”, recalca. Es va quedar a Catalunya a viure i també a Andorra per amor. “Quan va venir dels Estats Units a Espanya tenia un apartament a Girona i s'entrenava per la zona”, comenta a l’ARA Noemí Ferré, la parella de Sepp Kuss. “Arran que em va conèixer a mi va conèixer també els meus pares, que són de Tiana, i va començar a passar força temps aquí i li va encantar. Ell quan ens vam conèixer vivia a Andorra i tenia un apartament a Girona i a partir d’aleshores ja estàvem entre Andorra i casa dels meus pares”.
Ara viuen junts a Encamp (Andorra) també amb una gosseta, la Bimba, que ha vingut a la Vuelta diferents etapes perfectament acreditada per accedir a totes les zones amb la Noemí. Quan han saludat el Sepp abans o després de finalitzar una etapa la Bimba feia festes, estava contenta. Com l’afició ciclista que han vist amb la figura del gregari que guanya una Vuelta amb el frec a frec dels grans dominadors de Vuelta, Giro i Tour dels darrers anys que tot és possible i que a vegades el petit es pot menjar al gran.
És la primera vegada a la història del ciclisme que un mateix equip guanya Giro, Tour i Vuelta durant la mateixa temporada i el Jumbo-Visma ho ha aconseguit amb 3 ciclistes diferents.