Solidaritat
Esports05/02/2023

El somriure del Martí fa que tot Granollers es posi les vambes per a La Mitja

La cursa de 5 km ha destinat part de la recaptació a la investigació de la síndrome minoritària CTNNB1

GranollersGranollers s'ha calçat les vambes aquest diumenge i els carrers de la capital vallesana s'han convertit en el traçat d'una cursa que, a més de comptar quilòmetres, ha sumat somriures. La Mitja Granollers i el Quart de la Mitja, curses de 21 i 5 quilòmetres respectivament, han conquerit la ciutat en una edició molt especial. Part de la recaptació feta a través de les inscripcions anirà destinada a la investigació d'una síndrome minoritària, la CTNNB1, que només tenen set persones a Catalunya, entre les quals el Martí, un menut de tres anys que ha sigut el rei de la festa.

Centenars de persones s'aglutinaven minuts abans de les nou del matí a la sortida fent saltirons per entrar en calor. Equipats amb les samarretes roses de rigor de la cursa, bufsal coll i acabant-se de col·locar els dorsals, els atletes esperaven el xiulet que els donés la sortida. Alguns volien fer el millor temps, d'altres passar-s'ho bé i alguns amb acabar ja estaven contents. Entre ells, però, hi havia un grup de prop de cent persones que tenia un altre objectiu: visibilitzar la seva causa.

Cargando
No hay anuncios

Amb 22 mesos, i després de moltes setmanes de proves eternes, els pares del Martí van trobar la resposta que esperaven amb urgència i por: van diagnosticar al petit la síndrome CTNNB1, un trastorn greu del neurodesenvolupament. "Els nens amb CTNNB1 pateixen problemes molt diversos: visuals, cognitius –és un retard del desenvolupament en tota regla–, microcefàlia, dificultats motrius –molts nens no arriben a caminar o caminen amb dificultat–, de la comunicació, hipersensibilitat acústica...", explicava la Marta a l'ARA dies abans de la cita. 

Cargando
No hay anuncios

La síndrome CTNNB1 és una alteració cognitiva greu deguda al fet que el gen que li dona nom no es pot reproduir perquè està incomplet o desordenat. La mutació es dona al cromosoma i impedeix que es generi la proteïna beta-catenina, que és clau per a la comunicació cel·lular en funcions bàsiques com la mobilitat, l'aprenentatge o la parla. 

Per al Martí, i per als altres sis casos a Catalunya –22 a tot l'Estat–, aquesta edició de La Mitja Granollers ha sigut única. Família, amics i veïns s'han reunit a les nou i pocs minuts del matí per donar suport a les famílies que conviuen amb aquesta síndrome minoritària. La festa, però, ha sigut a l'arribada. El Martí, amb el seu caminador, ha encapçalat la comitiva que ha travessat la línia de meta entre aplaudiments. A més d'una experiència totalment nova, el Martí i la seva família han sentit l'escalf de la seva ciutat i han vist com la seva veu era escoltada.

Cargando
No hay anuncios
La Mitja Granollers esfondra tots els rècords

La Mitja de Granollers s'ha convertit en una autèntica festa del running on, en un matí amb unes perfectes conficions per a córrer, s'han aconseguit batre el rècord del circuit i el rècord femení de la mitjana marató, a càrrec d'una atleta paralímpica.

La victòria de Hagos Gebrehivet estava en el guió. Bronze en els JJOO de Rio i en el Mundial de Pequín en 5.000, arribava en plena forma i amenaçava seriosament la millor marca feta a Granollers, en possessió de Samuel Wanjiru des de 2008 amb 59’26. L'atleta etíop, de 28 anys, ha corregut en solitari tota la carrera. Només fins al quilòmetre cinc va poder seguir-li el seu compatriota Berhanu Tarto, però no va trigar Gebrehivet a imposar un ritme inassolible per a la resta. Des d'aquest moment, l'única incertesa era per quant batria la millor marca històrica a Granollers, que ha quedat en 58’55.

Pel que fa a la categoria femenina, esportivament la carrera ha estat similar. Ningú ha pogut aguantar el ritme de l'etíop Tigist Gezahegne, que ha corregut acompanyada de l'atleta català Artur Bossy. Gezahegne ha travessat la meta en uns increïbles 66’41, rebaixant en gairebé mig minut l'anterior marca a Granollers, en mans de Purity Temutay (67’18). Es dona la circumstància que la guanyadora és atleta paralímpica a causa d'un problema visual