Desapareixen 2 milions destinats a pagar els àrbitres
L'Audiència Nacional admet a tràmit la querella d'Estrada Fernández contra la RFEF i el CTA per un presumpte ús incorrecte de fons privats
BarcelonaL’Audiencia Nacional ha admès a tràmit la demanda interposada per l’exàrbitre internacional Xavi Estrada Fernández contra l'antiga cúpula de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i els dirigents del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA). Denuncia un presumpte ús incorrecte de fons privats i apunta a Luis Rubiales (expresident de la RFEF), Andreu Camps (exsecretari general de la RFEF), Carlos Velasco Carballo (expresident CTA) i Luis Medina Cantalejo (actual president del CTA).
El cas es remunta al 2018. El 9 d'agost d'aquell any, la RFEF i La Liga van arribar a un acord per a la retribució de l’arbitratge professional entre les temporades 2018/19 i la 2022/23. Una partida econòmica de 13.947.935 euros que destinava íntegrament a àrbitres, assistents, quarts àrbitres i informadors.
També es determinava que l’àrbitre de VAR de Primera Divisió cobraria 2.000 euros per partit i que l’assistent de VAR n'ingressaria 850. Unes quantitats lleugerament més baixes a Segona Divisió (900 i 400, respectivament). Sumant les despeses de manutenció i dietes, les despeses del videoarbitratge serien de 2.106.849 euros, una quantitat que s’aniria augmentant progressivament cada temporada.
En aquest acord transversal també es destinaven 615.000 euros a cursos d’arbitratge, 150.000 euros per a possibles contingències del CTA i 100.000 euros per a l’estructura de suport del VAR, que engloba tasques com el seguiment dels partits, l’edició i elaboració de clips de vídeo o l’elaboració d’estadístiques.
Els números estaven protegits per un acord de confidencialitat que expirava un cop finalitzés el conveni, que estava firmat per Luis Rubiales, Andreu Camps i Velasco Carballo per part de la RFEF i per Javier Tebas i Javier Gómez en nom de La Liga, en condició de president i director general corporatiu de la patronal.
La denúncia d'Estrada Fernàndez
Després de retirar-se dels terrenys de joc, l’excol·legiat català Xavi Estrada Fernàndez va entrar al cos específic d’àrbitres de VAR a la temporada 21/22. Aleshores, Carlos Velasco Carballo els va comunicar que el seu salari es veuria reduït considerablement i passarien a cobrar uns 7.000 euros bruts mensuals, independentment dels partits que se’ls hi designessin a la Sala VOR. Les condicions que s’havien signat eren de 50.000 euros fixos anuals més 2.000 euros per partit. Ara bé, la confidencialitat de l’acord va propiciar que els mateixos àrbitres no sabessin quin sou els corresponia.
Estrada va ser àrbitre de VAR durant 2 temporades i, un cop retirat, ha tingut coneixement del conveni i ha denunciat davant del Consell Superior d'Esports (CSD) que hi ha 1.921.280 euros que no s’han destinat als àrbitres com obligava l’acord entre la RFEF i La Liga. Una infracció tipificada com a molt greu segons la llei de l’esport i el reial decret.
Admesa a tràmit la querella, el següent pas és dur a terme totes les proves pericials i les auditories pertinents per esbrinar si la Federació i el CTA han incomplert realment l'acord i, en cas que sigui així, esbrinar on són els gairebé 2 milions d’euros que manquen de la partida dels àrbitres de VAR.
D'altra banda, es desconeix si la resta d’assignació prevista per als àrbitres, assistents i informadors s’ha gestionat correctament, perquè no hi ha cap àrbitre de camp que hagi denunciat la situació. Per tant, no es durà a terme cap investigació al respecte. De moment, almenys.