Champions League

Torna la Champions: aquest és el nou format de la competició

La màxima competició europea estrena una proposta similar a la de la Superlliga

ARA
2 min
La Champions League de la UEFA és la màxima competició de clubs del món.

BarcelonaLa Champions League deixa de ser com la coneixíem. La 70a edició de la màxima competició europea porta un canvi de format que l'assimila al model de la Superlliga. S'han acabat els vuit grups amb els dos primers equips de cadascun classificats. Ara hi ha una lliga de 36 equips (quatre més que a l'anterior format), tots englobats en una mateixa classificació general.

Però no jugaran tots contra tots. Els equips disputaran vuit partits, quatre a casa i quatre a fora, contra rivals diferents. Això sí, la classificació serà conjunta. Se sumaran tres punts per victòria i un per empat.

A l'acabar el que s'ha denominat com a fase lliga, els vuit millors accediran directament als vuitens de final. Els altres vuit sortiran d'una repesca (o setzens de final) amb anada i tornada. La disputaran des del 9è fins al 24è, amb factor camp favorable als que quedin entre el 9è i el 16è. Els nou pitjor classificats quedaran directament eliminats de la Champions.

A partir dels vuitens el format no canvia, amb eliminatòries a doble partit fins a la final.

Qui juga contra qui?

Per determinar qui jugarà contra qui a la fase lliga es distribuirà els equips en quatre bombos: en funció dels campions de les principals lligues europees i del coeficient de cada club a les competicions europees. El Barça és al bombo 1 i el Girona al 4. Cada equip jugarà contra dos equips de cada bombo, un partit a casa i un a fora. El sorteig se celebra aquesta tarda (18 hores) al Fòrum Grimaldi de Mònaco.

Els clubs de les federacions amb quatre o cinc equips classificats no disputaran partits entre ells, així que un Barça-Girona a la fase de grups és impossible. Es podrà jugar amb un màxim de dos equips de cada federació.

La intenció de la UEFA amb el canvi de format és que hi hagi més partits competitius a la fase de grups. Els equips del bombo 1 s'enfrontaran ja a la fase de grups, cosa que amb l'anterior format no passava fins als vuitens.

A més a més, el canvi de format implica que els equips passen de disputar sis partits a disputar-ne vuit. El nombre total de partits a la competició creix de 125 a 189, amb el colofó a Múnic, on es disputarà la final el 31 de maig.

Un software per als sortejos

El canvi de format també implica un canvi en els sortejos. El de la fase de grups ja no serà manual i es farà amb un software informàtic. Hi haurà un ambaixador de la UEFA traient una bola amb el nom de cada club, però un cop treta es picarà un botó i apareixeran a la pantalla els seus rivals i la localitat dels partits. Així amb cadascun dels 36 equips. El calendari se sabrà el dissabte 31. Els horaris i les dates els decideix la UEFA, però l'ordre dels partits el software.

Amb el sorteig de vuitens ja quedarà determinat el quadre definitiu. El canvi és que es tindrà en compte la posició a la fase lliga. S'agruparà els equips en parelles. El primer i el segon aniran un a cada cantó del quadre, i així successivament amb tercer i quart, cinquè i sisè, etc.

Així s'estructurarà el quadre a partir dels vuitens.
stats