Els texans de la discòrdia que han revolucionat el món dels escacs
El noruec Magnus Carlsen ha aconseguit que es modifiqui una norma sobre la forma de vestir als mundials d'escacs
BarcelonaEl gran campió d'escacs Magnus Carlsen porta texans. Com milers de persones, vaja. Però als grans tornejos d'escacs estava prohibit portar-ne. Aquesta darrera setmana el defensor del títol al Mundial d'escacs de partides ràpides va abandonar la present edició, que es disputa a Nova York, després que la Federació Internacional, la FIDE, no l'aparellés divendres a la novena ronda quan ell va negar-se a canviar-se els pantalons texans que portava posats. Carlsen, un geni que ho ha guanyat tot i que gaudeix trencant les normes, va decidir que preferia perdre el títol abans que cedir a una norma que considera retrògrada.
La història, però, és més complexa i, de fet, dos dies després la Federació va cedir i va canviar la normativa. La FIDE necessitava Carlsen al Mundial de blitz organitzat a la vegada que aquell de ràpides, a la mateixa seu, Nova York. Així que van cedir i l'escandinau va poder competir després de dos dies de descans. I tal com és ell, va classificar-se pels quarts de final, després per les semifinals i durant les darreres hores de l'any 2024, va plantar-se a la final. Aquí s'enfrontava al rus Ian Nepómniasxi. I quan faltaven poques hores pel final d'any, el jugador de Noruega va proposar al rus compartir el títol, ja que anaven empatats. Potser estava cansat, potser volia anar a celebrar les campades. Qui sap. Va guanyar el Mundial....amb els texans de la discòrdia. Una forma diferent de finalitzar l'any.
¿Però que havia passat abans? Nova York era seu de la darrera cita del calendari de l'any dels escacs, amb el torneig de blitz i aquell de ràpides, on va guanyar el rus de 18 anys Volodar Murzin. Carlsen, que no havia començat bé el torneig de ràpides, va plantar-se amb texans a la jornada del passat divendres a la seu del torneig, al carrer de Wall Street, al centre de Manhattan. Poca gent va adonar-se'n. De fet, el que tothom observava és que Carlsen va arribar dos minuts tard a la partida, amb cara d'anar de bòlit, amb un cafè a la mà. Però emparant-se en les regles del torneig, l'àrbitre va decidir advertir l'escandinau quan el va veure amb aquells pantalons. La normativa no permetia roba esportiva o texans, normes heretades després de dècades de tradició, quan era normal jugar amb corbata. Però Carlsen no va cedir, així que el van multar primer amb 200 euros. Posteriorment, li van oferir la possibilitat de canviar-se de roba per poder prendre part en la següent ronda, la novena del torneig. El nòrdic no ho va acceptar i va indicar que potser es canviaria de pantalons l'endemà, fet que va donar pas a una situació grotesca en què el mateix àrbitre afirmava a la premsa: "Com passa al futbol, jo haig de fer complir unes normes sense que això vulgui dir que m'agradin". Carlsen, que havia arrencat malament el torneig i ocupava la posició número 41, va decidir no només no participar en aquesta ronda sinó tampoc en les restants.
"Que es fotin, els de la Federació"
"És obvi que no ha estat el millor torneig per a mi. Ahir va ser un dia difícil, no estava jugant bé, una mica fora de control. Vaig dormir bé i vaig tenir una agradable reunió per dinar abans de venir aquí. Gairebé no vaig tenir temps de pujar a l'habitació per canviar-me, així que em vaig posar una camisa, una jaqueta i fins i tot em vaig canviar de sabates, però ni tan sols vaig pensar en això dels texans", va indicar Carlsen al canal de la seva propietat Take Take Take. "Vaig arribar aquí i, no sé si després de la primera o la segona partida, em van multar i després em van fer un warning dient-me que no seria aparellat si no em canviava de roba. Em van dir que podia fer-ho després de la tercera ronda d'avui i jo els vaig dir que em canviaria l'endemà", va afegir. Al final, deixant-se anar, va dir: "Que es fotin, els de la Federació".
El danès ja fa anys que té una mala relació amb la FIDE per diferents qüestions. De fet, ja no havia participat en els dos últims Mundials de la modalitat clàssica, que recentment va guanyar l'indi Dommaraju Gukesh, perquè no està d'acord amb les regles. A més, Carlsen promociona el Chess Tour Freestyle, una modalitat fora de la FIDE en què se sorteja la disposició de les peces per evitar les obertures tradicionals. "La FIDE ha amenaçat jugadors per evitar que firmin pel Chess Tour Freestyle", defensava el jugador de Noruega. "Soc massa gran a hores d'ara per preocupar-me molt per aquestes coses, si això és el que volen. Crec que és una qüestió de les dues parts, ningú no ha volgut recular i aquí estem bé per part meva" va afegir.
Per la seva banda, la FIDE es va defensar en un comunicat: "Magnus Carlsen va violar el codi de vestimenta al fer servir texans, que estan explícitament prohibits segons les regulacions de llarga trajectòria per a aquest esdeveniment. L'àrbitre principal el va informar de la infracció, li va imposar una multa de 200 dòlars i li va demanar que es canviés de vestimenta. Aquesta decisió es va prendre de manera imparcial i s'aplica per igual a tots els jugadors".
De fet, la FIDE va detallar que no va ser el primer cas en el mateix torneig: "Aquell mateix dia Ian Nepómniasxi també va ser multat per violar el codi de vestimenta al fer servir calçat esportiu. No obstant això, va obeir, es va posar la vestimenta aprovada i va continuar jugant al torneig. Les normes del codi de vestimenta són redactades per membres de la Comissió d'Atletes de la FIDE, que està composta per jugadors professionals i experts. Són normes ben conegudes per tots els participants i se'ls comuniquen abans de cada esdeveniment", van defensar. Carlsen no semblava gaire afectat. Com sempre, va a la seva. I com sol passar, ha guanyat.
Aquest dilluns es va produir el canvi de posició de la FIDE: "No passa res si porta texans elegants amb una americana", van dir els organitzadors. Després del Mundial de ràpides, es posava en marxa aquell de blitz, una modalitat igualment espectacular amb partides amb poc temps per pensar. I volien tenir Carlsen jugant, ja que és la gran estrella. Així, el gran campió va poder competir al Mundial de blitz, arribant tard a alguna partida, donant autògrafs quan ja era assegut davant d'un rival o esclatant a riure després de cometre una errada. Així és en Magnus. Va anar fent via, fins a guanyar un nou Mundial compartint el títol amb el seu rival.