Futbol
Esports10/08/2023

Torna la Lliga amb canvis: tot el que has de saber del reglament arbitral d'aquesta temporada

Menys VAR, partits més llargs i la cançoneta de sempre amb les mans a dins de l'àrea

BarcelonaEl president del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), Luis Medina Cantalejo, i el seu equip han transmès les noves directrius de cara a la temporada 2023/24. Després de les poquíssimes novetats que ha introduït la International Board en el nou reglament, els col·legiats espanyols esperaven mesures innovadores per capgirar el mal moment que travessa el col·lectiu, però no ha estat així.

La indicació més rellevant fa referència a l’excessiva intervenció del VAR i focalitza el problema en el poc intervencionisme dels àrbitres de camp. Els homes de negre s’han acostumat a xiular amb la xarxa de seguretat del videoarbitratge i el CTA vol canviar aquesta tendència. Aquesta temporada els àrbitres s'arriscaran més en accions decisives, especialment en els penals i les expulsions. Això pot alliberar de responsabilitat els inquilins de la sala VOR, tot i que també hi ha un altíssim risc de passar-se de frenada i sancionar amb excessiva severitat jugades en què els jugadors hi posen més pa que formatge.

Cargando
No hay anuncios

La contradicció dels 'penalets' amb l'intervencionisme a l'alça 

D'altra banda, s’ha reforçat l’animadversió cap als penals rigorosos, altrament denominats penalets. El CTA vol que només es xiulin infraccions dins de l’àrea de penal si són clares i evidents, que no generin cap classe de dubtes. Els col·legiats no veuen amb bons ulls aquesta indicació perquè argumenten que ells avaluen una acció en directe, en 1 o 2 segons, i aquest marge de temps no els permet valorar si un penal ho és molt o poc. Entenen la teoria, però saben que és impossible portar-la a la pràctica amb èxit. Aquesta indicació és contradictòria amb l’augment d’intervencionisme que vol el CTA. Per tant, els àrbitres hauran de filar molt prim per demostrar valentia i, al mateix temps, no incórrer en la senyalització de penals poc contundents.

Cargando
No hay anuncios

La novetat que menys gràcia fa a Guardiola

Una de les decisions que s’han pres a escala europea és la recuperació exhaustiva del temps perdut i, per tant, s’afegirà 1 minut per cada celebració de gol. Aquesta mesura ja es va aplicar al Mundial de Qatar i ha tingut continuïtat a la Lliga espanyola. Ens haurem d’acostumar a partits llarguíssims on el quart àrbitre aixequi el cartell amb 2 dígits de minuts addicionals. Hi ha cert consens que s’ha d’augmentar el temps efectiu de joc, però en comptes de castigar amb severitat les pèrdues de temps, la FIFA prefereix allargar tot el que calgui. Una mesura que té sentit en duels igualats, però que també s’aplica en partits on la diferència al marcador és insalvable i l’únic que provoca és que s’allarguin els minuts de les escombraries i es converteixi el tram final en una penitència. 

Cargando
No hay anuncios

Pep Guardiola ja ha mostrat la seva disconformitat després dels 10 minuts addicionals a l’Arsenal-City de la Community Shield, ja que considera que els àrbitres afegiran més temps del que es perd.

Cargando
No hay anuncios

Les mans a dins de l'àrea continuaran donant problemes

Els col·legiats volien una nova normativa o, com a mínim, directrius menys interpretables per poder afrontar el repte de les mans amb més garanties. Doncs ni una cosa ni l’altra.

Cargando
No hay anuncios

Tot ha quedat tal com estava la temporada passada i l’única variació és que en els penals per mans, els àrbitres hauran de decidir entre expulsar o no aplicar cap mesura disciplinària. L’infractor veurà la vermella si impedeix una ocasió manifesta de gol, però si no és així, no caldrà mostrar la groga i amb la pena màxima ja n’hi haurà prou. L'elefant de les mans continua a l’habitació i ni la International Board ni el CTA han fet res per desnonar-lo. La polèmica seguirà vigent una temporada més. Caldrà calçar-se.