"Tracten Laporta com el PP al PSOE"
El president del Barça ha viscut dues setmanes tranquil·les gràcies a les golejades de l'equip de Hansi Flick
Barcelona"L'oposició a vegades tracta el Jan com el PP al PSOE", es queixa una persona pròxima a Laporta. "Ell ara està més tranquil que fa unes setmanes. L'assemblea el va calmar i el joc de l'equip amb Hansi Flick, un fitxatge que és seu, encara l'ha fet sentir millor", afegeix amb satisfacció. Laporta i el seu entorn treuen pit després de la tensió viscuda durant el tancament dels números i la collada de les veus crítiques entre finals de setembre i principis d'octubre. Tenen diversos motius de pes: els compromissaris van aprovar els comptes, a la gespa el Barça masculí ha encadenat alegries majúscules i el club va tornar a lluir a la gala de la Pilota d'Or amb Aitana Bonmatí al capdavant mentre el Reial Madrid perdia la seva reputació mundialment. Tot plegat ha originat unes emocions positives tan potents entre els culersque ara mateix cap número vermell és capaç de rebaixar.
Davant aquesta realitat, fins i tot persones de l'entorn que són crítiques amb la forma personalista de gestionar el club de Laporta admeten a l'ARA que, "malgrat que a l'hora de portar el Barça no compleix ni una de les regles que marquen les escoles de negoci, té un instint que el fa caure dret habitualment". Aquest instint és el que el va portar a escollir Flick davant altres tècnics suposadament més fidels a l'estil Barça que li recomanaven des de dins i fora del club. "És un encert seu, se li ha de reconèixer", afirma la mateixa font. Per això considera que és una llàstima que "aquest instint de Laporta, la seva capacitat d'engrescar l'afició i el seu enorme coneixement del Barça no estiguin acompanyats d'un director general com Déu mana perquè seria un duet imparable".
"El nostre objectiu no és afectar el dia a dia del club, nosaltres defensem els drets dels socis", respon a l'ARA Joan Camprubí, la cara del moviment Som un Clam, a la pregunta de quines conseqüències mediàtiques comporta per les veus crítiques amb la gestió de Laporta el fet que en el terreny de joc el Barça estigui portant a terme una exhibició rere una altra. "Hem d'estar amb l'equip i estar il·lusionats, però això no tapa tota la resta, això no farà que no puguem donar la nostra visió del club. Per exemple, que el tancament dels números va tenir a l'assemblea més vots en contra que mai o que un extresorer de Laporta (Xavier Sala-i-Martín) va votar i parlar durant l'assemblea des de l'Oficina d'Atenció al Barcelonista", exposa. "Comentaris com el de «ni hi són ni se'ls espera» que va fer Laporta referint-se als que som crítics amb la seva gestió denoten la manera que té de portar el club", afegeix.
Camprubí ha viscut des de la graderia els partits de la ratxa blaugrana. "És una pena que el Barça només posés 400 entrades pels socis pel partit del Santiago Bernabéu. Jo vaig haver de comprar la meva a través de la web del Reial Madrid perquè ja no en quedaven per a socis del Barça", es queixa.
Mobilitzar la massa social
En una línia similar s'expressa Ricard Faura, el portaveu del grup d'opinió Dignitat Blaugrana, que va denunciar judicialment el cas Barçagate. "Que el Barça vagi bé esportivament no vol dir que la resta de reclamacions que nosaltres vam fer abans de l'assemblea s'hagin arreglat. Totes segueixen igual que aleshores –considera Faura–. Però és cert que quan la piloteta entra, el seguidor posa menys atenció a la resta de coses i és difícil mobilitzar la massa social perquè sigui crítica amb les coses que es fan malament com a institució", admet.
Faura considera que hi ha dos motius que provoquen que això passi. "Un d'ells és el tarannà català, però sobretot hi ha una desconnexió social respecte al club que va començar amb la pandèmia i s'ha incrementat amb l'exili a Montjuïc. El fet de veure els partits a casa per la televisió et distancia de certes preocupacions. El curs passat hi hauria hagut una gran mocadorada a Laporta si els partits s'haguessin jugat al Camp Nou –opina–. Ara el Barça va bé en el terreny de joc i malament en els despatxos i ja vam veure què va passar després que el 2015 Bartomeu guanyés les eleccions gràcies al triplet", rebla.
El poder de Flick
La conclusió és que la capacitat de convocatòria que tindran els diversos moviments –alguns d'ells amb aspiracions de cara a les pròximes eleccions– i els grups d'opinió de l'entorn blaugrana quan hi hagi d'aquí a 10 dies la següent aturada per seleccions (és l'espai de temps que acostumen a utilitzar per fer les seves aparicions públiques), anirà relacionada amb el fet que la piloteta segueixi entrant o no dimecres contra l'Estrella Roja i diumenge davant la Reial Societat. Flick continuarà decidint l'estat d'ànim culer.