Inici de la Vuelta

Tres catalans (i dues maneres de pedalar fins al límit) a la Vuelta més dura de la dècada

Marc Soler, Roger Adrià i Pau Miquel enceten tres setmanes de competició amb objectius ben diferents

Robert Marcé
3 min
Els catalans Roger Adrià i Pau Miquel amb la roba dels seus equips.

LisboaLa Vuelta a Espanya comença aquest dissabte a Lisboa amb tres ciclistes catalans al pilot: Marc Soler (UAE Team Emirates), Roger Adrià (Red Bull-BORA-Hansgrohe) i Pau Miquel (Kern Pharma). El Marc (Vilanova i la Geltrú, 30 anys) desenvolupa la tasca de gregari per al portuguès João Almeida, que va acabar quart el Tour. El Roger (Barcelona, 26) treballa per a Primož Roglič, que torna a córrer després de la retirada per caiguda al Tour. Un objectiu diferent té Pau Miquel (Sant Quirze del Vallès, 23), que està concentrat en un objectiu: “Guanyar una etapa". "És el que perseguiré durant els 21 dies. Per fer això em marcaré les jornades en què crec que les meves qualitats són per guanyar. La resta de dies intentaré guardar-me el màxim possible”, apunta a l'ARA.

El Pau ha arribat a Lisboa “gens nerviós i amb moltes ganes”. A la Klasika Ordizia del País Basc va aconseguir al juliol la tercera posició, el millor resultat des que és professional. “Són moltes hores en altura. Vaig estar a Sierra Nevada 21 dies i va ser la primera cursa en tornar. S’agraeix molt un resultat com aquest i espero que a la Vuelta pugui tenir les mateixes sensacions”, assegura.

La Vuelta 2024 té un recorregut molt dur. El que més des de l'edició del 2013. Amb més muntanya que el Giro i el Tour, dues rondes guanyades per l’eslovè Tadej Pogačar, que finalment no ha buscat el triplet. La segona i tercera etapa a Portugal són unes jornades propícies per a Miquel per estar a la fuga del dia i tenir opcions de victòria d’etapa al final. El català participa per segona vegada a la Vuelta després de debutar el 2022, on es va deixar veure força a les escapades als Països Baixos (la cursa va començar a Utrecht) fins que el coronavirus va colpejar l’equip i el va enviar cap a casa a l’onzena jornada.

“He canviat molt en aquests 2 anys. Ara soc un corredor més sòlid i amb més ambició. Estic més que preparat per aconseguir una victòria d’etapa, que és el que més em motiva. La meva qualitat més forta és un esprint d’un grup reduït de ciclistes després d’una etapa dura d’eliminació o una escapada que pugui arribar a meta amb opcions”, sosté. Aquesta és la millor carta que pot jugar. I al menú d'etapes de mitja muntanya, en aquesta Vuelta n’hi ha forces.

Ser un gregari de luxe a la Vuelta 

Mentre Pau Miquel té llibertat per lluitar una victòria d’etapa, Roger Adrià, fitxat aquest any per l’equip Red Bull-BORA-Hansgrohe, té un objectiu diferent. Haurà de treballar com a ciclista gregari per a un Roglič que busca el quart triomf absolut a la Vuelta. “Estic a la preselecció des de principis d’any i a l’estiu ja vaig saber que vindria. La meva funció és treballar per a Roglič, com tot l’equip. Ha estat una gran alegria per a tots que pugui començar aquesta Vuelta i és el gran favorit per emportar-se la cursa. També fa il·lusió formar part del seu quart triomf. És bonic”, comenta Roger Adrià a l’ARA. Roglič, per cert, es va despistar i a la presentació d’equips de dijous passat va arribar tard i va sortir l'últim a l’escenari al costat de la Torre de Belém de Lisboa.

La planificació de l’entrenament previ d'Adrià per a aquesta Vuelta està pensada i executada perquè el ciclista català arribi amb la millor forma a les dues darreres setmanes de Vuelta, ja que les etapes a Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc són de traca i mocador per la seva duresa. Per a ell, sortir del Kern Pharma, un equip ciclista Pro Continental (la segona divisió) per anar al Red Bull (World Tour) ha estat “un canvi molt gran". "Ha sigut un any d’adaptar-me a moltes coses noves, però no m’ha costat gaire. Ara estic rendint a un gran nivell. Tenir l’oportunitat de córrer la Vuelta amb Roglič per a mi és un gran pas”. 

Adrià també se sorprèn amb el salt de qualitat de l'equip professional que rodeja els ciclistes. Al principi de la temporada, estava “impactat de tot el que ens arriben a ajudar amb tots els recursos que posen a la nostra disposició des de l’staff”. Un exemple en aquesta Vuelta és que cada corredor tindrà el seu propi matalàs i coixí i cada dia estarà muntat a l’hotel en què pernoctin. “Són detalls que després de 3 setmanes fan una gran diferència”, agraeix.

stats