Futbol

La Lliga esborra Dani Olmo i Pau Víctor de la plantilla del Barça

Tebas vol garanties sobre la nova palanca del club blaugrana que ha de permetre la inscripció dels dos jugadors

Dani Olmo es cruspeix l’Espanyol al derbi

BarcelonaUn enrenou per començar l'any. Després del primer dinar del 2025, Dani Olmo i Pau Víctor arribaven a la Ciutat Esportiva del Barça per entrenar-se sense saber que serà del seu futur. Ara mateix cap dels dos futbolistes pot jugar, ja que la Lliga considera que la seva fitxa no és vàlida. Olmo, el gran fitxatge del club blaugrana l'estiu passat, havia penjat una fotografia de celebració del canvi d'any unes hores abans amb dos cors: un de blau i un altre de grana. Però el futbolista de Terrassa encara espera notícies d'una junta directiva que de moment no ha aconseguit garantir la seva fitxa federativa. La Lliga considera insuficient la documentació aportada pel club català per acreditar que ha cedit, per uns 100 milions d'euros, l'explotació de part dels seients vip de l'Spotify Camp Nou.

Dins del club confien en solucionar-ho abans del partit de Copa de dissabte vinent. Però de moment el 2025 ha començat amb el Barça contra les cordes, ja que la Lliga va eliminar de la seva pàgina web oficial les fitxes d'Olmo i Víctor. Després de veure com el club no aconseguia inscriure els dos jugadors a causa de les limitacions salarials, la patronal va tirar pel dret. Sí que apareix a la llista el danès Andreas Christensen, la fitxa del qual va ser donada de baixa per una lesió de llarga durada a l'agost precisament per permetre inscriure Olmo temporalment per al primer tram de la temporada a partir de la tercera jornada.

Després que dos jutjats giressin l'esquena al Barça i donessin la raó a la Lliga en els intents per registrar Dani Olmo i Pau Víctor a partir de l'1 de gener del 2025, l'activació d'una nova palanca era la previsió del club blaugrana per resoldre l'embolic. No hauria sigut un triomf, perquè el president blaugrana, Joan Laporta, no té la paella pel mànec en les negociacions amb fons àrabs per a la venda anticipada d'ingressos relacionats amb els seients vip del futur Camp Nou per als pròxims 20 anys. Tanmateix, la jugada podia servir per evitar un ridícul sobre la botzina. Abans del raïm, però, la patronal dirigida per Javier Tebas ja va dir que no la validava. I el termini vencia precisament amb el canvi d'any.

Pels volts de les 20 hores d'aquest dimarts 31 de desembre, semblava que el sidral s'acabava. No era un final definitiu, sinó una pròrroga. Fonts oficials del club filtraven que la Lliga permetria una moratòria d'uns pocs dies perquè la patronal del futbol acabés d'acreditar la documentació. Les mateixes fonts ho desmentien poc després –amb un comunicat oficial–, atès que la Federació Espanyola de Futbol no podia garantir aquest marge. Per tant, el Barça continua esgotant les últimes hores per trobar un remei que, en cas de no arribar, suposaria un ridícul sense precedents a l'entitat.

El club ha demanat noves llicències federatives a la RFEF per a les inscripcions d'Olmo i Víctor i confia que aquesta petició es resolgui el 3 de gener. És a dir, el Barça ara es posa en mans de la RFEF per guanyar temps. "No hi ha cap moratòria", insisteixen des de l'entitat. L'embolic és que, malgrat que la RFEF és qui emet les llicències dels futbolistes, en el cas del futbol professional (Primera i Segona) aquesta funció està delegada a la Lliga. Tot plegat és una argúcia més per guanyar temps. De fet, fonts de la Federació han confirmat que no farà cap excepció, ja que no està en disposició de tramitar cap llicència fins que la Lliga, si ho considera, aprovi la inscripció dels jugadors.

Qui fou el segon candidat més votat en les darreres eleccions, Víctor Font, ha aixecat la veu per demanar explicacions a la directiva: "Davant la gravetat dels fets relacionats amb la inscripció de Dani Olmo i Pau Víctor, i davant la imatge pèssima i impròpia del millor club del món, compartim la preocupació de tots els culers per les nefastes conseqüències esportives, econòmiques i institucionals d’aquest cas. El resultat és la possible pèrdua d’un jugador que fa quatre mesos vam incorporar per 55 milions i que ara veiem que pot marxar per culpa d’una gestió plena d’improvisacions i manca de professionalitat". Font demana també "transparència" sobre l’operació de venda de seients vip del Camp Nou: "Els hem venut? A quins inversors i amb quines condicions? Volem mantenir l'esperança que no perdrem un jugador només quatre mesos després de fitxar-lo".

També Som un Clam, el col·lectiu que lidera l'aspirant Joan Camprubí Montal, ha criticat la gestió del cas fins al punt de demanar la dimissió de Laporta i la seva junta: "La gestió amateur i erràtica comença a afectar el rendiment del primer equip, que pot quedar privat de dos dels seus jugadors [...] La situació creada és inadmissible i el dany reputacional, irreparable".

Hipotecar el futur del Barça

Si finalment el serial es resol amb la darrera palanca de Laporta, tot plegat acabarà sent una nova pilotada endavant per arreglar ara les carpetes d'Olmo i Víctor, tapar part del forat pendent del fair play financer i sobretot evitar el que seria un revés espantós per al club. A canvi, però, la jugada empobrirà el club català, que ven amb urgència actius que podrien haver-se valorat millor.

Laporta hauria d'explicar bé aquesta operació perquè els seients vip s'inclouen en el negoci total del Camp Nou, part del qual ha de servir per pagar el crèdit de 1.450 milions d'euros per construir el futur estadi. A més, segons l'avaluació de Legends, els productes vip podrien suposar uns 78 milions anuals a la institució. Venent-ne una part durant 20 anys, la pèrdua de patrimoni és evident.

L'últim dia del 2024 va ser una jornada llarga, de tensió, amb la Lliga exigint garanties de pagament –diners a la caixa– per evitar maldecaps com els precedents amb Barça Vision, la palanca fallida dels últims anys. En conversa privada amb el diari ARA, des de la més estreta proximitat a Laporta, però, es transmetia calma. Hi havia la confiança que la patronal espanyola validaria l'acord malgrat la pressió vigilant d'altres equips afectats també per la normativa econòmica, com ara l'Athletic Club, el Sevilla o l'Atlètic de Madrid.

Si el tema es resol el dia 3, permetrà les inscripcions d'Olmo i Víctor, però alhora serà un símptoma més de com està de greu el pacient, ja en el quart any de mandat d'una directiva, la de Laporta, que es va imposar a les eleccions del març del 2021. L'herència enverinada de Josep Maria Bartomeu és un argument esgotat, no s'ha recuperat el nivell d'ingressos i el club només subsisteix venent patrimoni.

El canvi en el relat de Joan Laporta

Si tot va bé a partir del dia 3, el club iniciarà el 2025 amb tots els efectius d'una plantilla plena de jugadors molt joves inscrits, però sent una mica més pobre en la parcel·la econòmica, el gran repte que entomava l'actual mandatari en el seu retorn, juntament amb el de recuperar la bonança esportiva de l'entitat. D'altra banda, Laporta també ha fiat les solucions en uns inversors dels quals sempre havia recelat, apel·lant als valors democràtics del Barça.

Vendre actius del club –en aquest cas els seients vipa inversors del golf Pèrsic comporta que el president travessi una línia vermella que va brandar des de l'oposició i que es va imposar a ell mateix com a màxim dirigent del Barça. El seu programa electoral parlava de "compromís amb la democràcia" i, una vegada a la llotja, es va negar a viatjar a Qatar per fitxar Xavi Hernández. Un dels països que ara ha visitat per captar nous partners i que dominen algunes de les entitats més poderoses del futbol europeu, com el City o el PSG.

stats