Roland Garros
Esports08/06/2024

El triomf d'una noia normal: Iga Swiatek domina el tenis amb el seu quart triomf a Roland Garros

La polonesa guanya el seu cinquè Grand Slam al derrotar la sorprenent Paolini en dos sets (6-2 i 6-1)

BarcelonaEl tenis femení entra en l'era d'Iga Swiatek. La polonesa, número 1 mundial, ha guanyat el seu cinquè títol del Grand Slam al derrotar a la pista central de Roland Garros la sorprenent italiana Jasmine Paolini en dos sets (6-2 i 6-1). És el quart títol a París de la polonesa, que amb 23 anys comença a aixecar un imperi construït amb talent, treball i hores de silenci. Swiatek, en una era de xarxes socials en què a vegades les tenistes semblen més valorades pels seguidors i els contractes amb marques de roba que tenen, és una esportista de cap a peus que defuig la fama i se centra en el que passa a la pista. Una jugadora introvertida que domina el joc i millora cada any, de manera que insinua que la dècada vinent podria ser la seva. De moment, ja suma cinc títols grans, tants com, per exemple, Maria Xaràpova o Martina Hingis. Ella es defineix com una noia normal que escolta l'últim àlbum de Taylor Swift i és tímida. Sobre la pista, és explosiva.

Cargando
No hay anuncios

A París, Swiatek hi arribava en forma, després de guanyar a Madrid i Roma. I sobre la terra batuda de Roland Garros ha seguit traient-se de sobre les rivals amb resultats contundents. De fet, ha cedit un sol set, contra l'ex número 1 mundial Naomi Osaka, en un partit en què la japonesa va arribar a tenir una pilota de partit. Va ser l'únic moment en què la polonesa va semblar feble, però va reaccionar. I de quina manera: guanyant els vuitens de final per un doble 6 a 0. Ja no ha perdut cap set més. A la final, Paolini ha començat forta, aconseguint un trencament de servei i situant-se 1-2 amb opcions de guanyar el tercer joc amb el seu servei. Però Swiatek no es desconcentra mai i ha posat la directa per emportar-se el primer set per 6-2. El segon ja no ha tingut història, amb un 6-1 en què Paolini s'ha descentrat a l'entendre que davant tenia una rival infal·lible.

Swiatek domina el joc amb la seva dreta, falla poc i posa la por al cos a les rivals, que saben que tenen al davant una rival infatigable. Paolini, que amb 28 anys viu la millor temporada de la seva carrera, ha viscut igualment un conte de fades. No havia guanyat mai dos partits consecutius en un torneig del Grand Slam i ara ha acabat subcampiona a París, poc després de guanyar el seu segon títol a Dubai, sobre pista ràpida. La menuda jugadora, de tot just 1 metre i 63 centímetres, ha fet broma en polonès a Swiatek, ja que la mare de la jugadora toscana és polones i ella parla polonès, perquè hi passava els estius de vacances. Paolini, entrenada per Renzo Furlan, que va descobrir aquesta lluitadora quan tenia 14 anys en un torneig a Liorna, ha jugat una bona final, però contra Swiatek poc es pot fer. Sembla imparable.

Cargando
No hay anuncios

La polonesa és la jugadora que el tenis femení havia esperat tants anys d'ençà que va apagar l'estrella de les germanes Williams i que Naomi Osaka va decidir prioritzar la salut mental. Swiatek també parla de salut mental, ja que és conscient que està vivint molt de pressa. Filla d'un medallista d'or als Jocs del 1988 en rem que volia que les seves filles fossin esportistes, Swiatek va començar a jugar per imitar la seva germana gran. Van fer natació i bàsquet, però on millor van trobar-se va ser a la pista de tenis amb una raqueta. Primer va començar a imposar la seva llei en categories júnior i després va guanyar Roland Garros el 2019 amb tot just 19 anys. La jugadora nascuda a Varsòvia, però, va patir algunes crisis per culpa de la pressió que s'autoimposava. De fet, va decidir que la seva psicòloga, Daria Abramowicz, passaria a ser part del seu equip, i viatja per tot el món al seu costat. Swiatek ha fet donacions i col·labora amb organitzacions que treballen a favor de la salut mental dels joves. Ha entès que pots ser competitiva sense renunciar a ser feliç. "Primer només vols jugar, després competir i un dia somies amb guanyar, però han passat tantes coses que a vegades costa saber on ets" ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Després d'haver passat més de 100 setmanes com a número 1 del món, Swiatek s'està acostumant a ser famosa, després de treballar amb la seva psicòloga. "Quan vam començar a treballar el 2019, era molt, molt introvertida. Ella em va ajudar a sentir-me més còmoda en el món que m'envolta, i crec que sense aquesta part de feina que vam fer no seria capaç de suportar tota aquesta pressió i atenció que reps quan et converteixes en el número 1 del món", explicava a la CNN abans d'aquest torneig. Swiatek no només és la número 1 mundial ara mateix. Amb 23 anys, també sembla destinada a dominar el tenis femení i, de pas, s'ha convertit en l'atleta femenina més ben pagada, segons un estudi de Forbes, després d'haver guanyat 23,9 milions de dòlars (9,9 milions de dòlars en premis i 14 milions de dòlars fora de la pista), per davant de l'esquiadora xinesa Eileen Gu i de la rival nord-americana Coco Gauff, a qui va eliminar en semifinals.

La seva constància i el fet que sigui una noia normal, allunyada d'excessos i desfilades de moda, han acabat per convertir-la també en el desig de moltes marques comercials, que volen explotar aquesta imatge de normalitat d'una Swiatek que té molt clar què li agrada fer fora de la pista: escoltar Taylor Swift, llegir novel·les de ficció i jugar amb Lego, una de les seves dèries. En un esport ple d'influencers, Swiatek és aire fresc. En el seu món, l'eix de tot plegat és el seu nivell de joc, impecable. Els seus èxits esportius atreuen marques comercials que somien amb una campiona normal, introvertida, una noia normal. Normal excepte quan juga: aleshores es converteix en la millor.