La trituradora de runa del Miniestadi: "Hi ha veïns que porten mascareta dins de casa"
A principis de desembre el Barça va posar en marxa en el descampat de l'antic camp del filial un espai per reciclar el ciment i l'acer de les obres de la remodelació del Camp Nou
Barcelona"Hi ha veïns que, des que el Barça va inaugurar a principis de desembre la pedrera en els terrenys del Miniestadi, van amb mascareta dins de casa a causa de la gran quantitat de pols que es cola, fins i tot, amb les finestres tancades", explica a l'ARA Andrés Quílez, president de l'Associació de Veïns de Sant Ramon Nonat. Els habitants del bloc de pisos del carrer Cardenal Reig que està situat just davant sovint es veuen empesos a tancar les finestres i a no sortir al balcó, sobretot quan el vent bufa cap a l'edifici. L'origen d'aquesta pols és la pedrera que el Barça ha inaugurat fa pocs dies en aquest descampat per reciclar el ciment i l'acer extrets de les demolicions de la tercera graderia del Camp Nou amb l'objectiu d'utilitzar-los durant la segona fase de les obres: la de construcció.
El Barça, segons han explicat fonts oficials a aquest diari, preveu que la pedrera estigui en funcionament "fins pràcticament el final de la remodelació" de l'estadi blaugrana, que està prevista per al 2026. "El club ens va informar que es posaria en marxa aquesta pedrera a la reunió de seguiment que vam tenir al novembre", exposa Quílez. "Aleshores, els veïns vam demanar al Barça poder veure les instal·lacions dels terrenys del Miniestadi [on està previst que es construeixi el nou Palau Blaugrana] abans que comencessin aquests treballs per entendre el que s'hi faria. Però encara no hem obtingut cap resposta per part del club", es queixa el president de l'Associació de Veïns de Sant Ramon Nonat. També informa que la reunió de seguiment entre el Barça i els veïns que s'hauria d'haver celebrat durant la primera quinzena de desembre es va suspendre perquè un dels responsables blaugranes es trobava malament.
"Les màquines que trituren el ciment i l'acer estan situades a només 90 metres dels blocs de pisos. Ara, a l'hivern, és normal tenir les finestres tancades. Però què farem a l'estiu? Haurem de tenir-ho tot tancat i no podrem sortir al balcó quan faci calor? Tant costava emportar-se la runa a fora de Barcelona per fer aquest procés allà?", es pregunta Quílez. "Els veïns estem fent fotos i vídeos per enregistrar el que està passant", adverteix.
El peatge d'una recompensa posterior
L'ARA ha visitat la farmàcia més pròxima als terrenys del Miniestadi, ubicada al carrer del Gàllego, per preguntar si s'estaven venent més mascaretes de les habituals a causa de la pols provocada per la pedrera, i la resposta per part de les responsables d'aquest establiment ha estat negativa. "És cert el que diuen els veïns: hi ha més pols i has de netejar més sovint. Però considero que és el peatge que s'ha de pagar per tenir una zona que d'aquí uns anys farà goig, comportarà diners al barri i incrementarà el valor dels pisos d'aquests veïns", diu el responsable del restaurant Pipus del carrer Cardenal Reig, situat molt a prop de la pedrera.
"Als terrenys del Miniestadi s’hi està fent un projecte d’economia circular, en el qual el ciment i l’acer extrets de les demolicions de la tercera graderia es reciclaran per ser utilitzats al nou estadi. Nosaltres ho enfoquem en la línia del pilar del pla estratègic 2021-2026 de sostenibilitat i d’intentar fer el màxim d’iniciatives en aquest sentit", informen fonts oficials del Barça a l'ARA. A més, exposen que el fet que no es pugui regar constantment per reduir la pols a causa de les mesures per la sequera és un contratemps.
Per la seva banda, l'Ajuntament assegura que "des del districte s'està en diàleg constant amb el Barça i amb els veïns i les veïnes de la zona per analitzar l'estat actual de les obres, les actuacions previstes i les incidències detectades". En aquest sentit, "el districte és conscient de les queixes relacionades amb l’augment de la pols i el soroll per les obres". Així, l'ens municipal "està fent un seguiment de les incidències detectades a la zona per tal de trobar solucions i aplicar, juntament amb el Barça, les millores necessàries amb l'objectiu de reduir les molèsties als veïns i a les veïnes".
La indemnització al Laietà
D’altra banda, el portaveu dels veïns de la zona, Andrés Quílez, explica que no han rebut “cap mena d’indemnització per aquestes molèsties de soroll i pols”. En aquest sentit, menciona els 1,5 milions d’euros que la junta directiva de Josep Maria Bartomeu va pagar per possibles molèsties de soroll i pols al Club Esportiu Laietà, que fa frontera amb els terrenys del Miniestadi, abans que s’enderroqués el camp del filial entre finals del 2019 i principis del 2020. En aquella ocasió, els veïns van explicar als mitjans de comunicació que les molèsties havien estat pràcticament inexistents i que no creien que fossin mereixedores d’una indemnització.