Bàsquet

Quan dir la veritat sobre el futbol provoca un allau d'insults

La doble medallista Vega Gimeno fa valer el nou conveni signat per les jugadores de bàsquet

La selección femenina de 3x3, amb Vega Gimeno al mig de la foto
Bàsquet
01/10/2024
3 min

BarcelonaUnes setmanes després d'aconseguir la medalla de plata als Jocs Olímpics, Vega Gimeno va alertar que el 80% de les graelles televisives tornaven a estar dedicades al futbol masculí. La jugadora valenciana va rebre una allau d'insults a les xarxes socials. "Em vaig haver d'explicar, però crec que al final tothom va entendre la meva opinió", diu. El seu missatge és de sentit comú. “Els Jocs van ser un parèntesi i després tothom va tornar a parlar de futbol. Els esportistes que formem part de disciplines més minoritàries hem d’intentar esprémer experiències com aquesta. És la realitat que ens toca viure. A tots ens agrada el futbol, però no aniria malament repartir l’atenció que s'hi dedica a altres esports”, analitza durant una conversa amb l'ARA.

“Quan a la gent li arriben altres disciplines, s’interessa per elles. Els exemples del bàsquet o el waterpolo durant els Jocs ho expliquen molt bé. Els mitjans han de tenir més valentia a l’hora d’apostar per altres esports”, explica Gimeno, que encara al·lucina amb la repercussió que ha tingut durant les últimes setmanes. “El seguiment que hem tingut ens ha descol·locat. No només durant els Jocs, on vam intentar aïllar-nos en una bombolla, sinó també després. El seguiment, la visibilitat i l’impacte han sigut espectaculars. No hi estem acostumades i hem d’estar molt agraïdes perquè sempre demanem més atenció”, reconeix.

Gimeno ha viscut uns mesos farcits d'experiències exitoses. “No és només l’estiu. Des que vaig anunciar que em retirava, tot ha sortit perfecte. Tot han sigut bones notícies. El nostre objectiu era classificar-nos per als Jocs Olímpics, però no pensàvem que poguéssim aconseguir una medalla. Eren uns mesos per gaudir, però s’ha convertit en el millor estiu de les nostres vides”, confessa.

Les dues medalles d'aquest estiu, una de plata als Jocs Olímpics i una altra d'or a l'Europeu 3x3, són la recompensa perfecta a una trajectòria carregada de tanta passió com esforç. “Hem viscut situacions dures i de vegades les coses no et surten com vols, però quan les coses surten bé és molt gratificant. Encara no som conscients de tot el que hem aconseguit. La clau és que les quatre jugadores sabem el que fem bé i el que fem malament. Hem sabut ser generoses i posar-nos al servei de l’equip”, opina.

La jugadora s'ha retirat del bàsquet 5x5, però continuarà competint en el format 3x3. “Estic molt emocionada i molt sensible. Visc aquesta transició amb molta intensitat. No m’esperava tenir una repercussió tan positiva i n'estic molt orgullosa. He intentat sempre situar el bàsquet femení on jo creia que havia d’estar i ara m’adono que el treball ha tingut recompensa. És gratificant, però necessito temps per pair tot el que m’està passant. Quan la competició arrenqui suposo que em vindrà la nostàlgia”, assegura.

Vega Gimeno atenent els mitjans de comunicació.

Gimeno no s'ha plantejat fer marxa enrere. “Quan prenc una decisió, no dubto. Em venia de gust retirar-me estant bé, jugant a un bon nivell de bàsquet. Volia ajudar al 100% com a mi m’agrada. Pensava que si no em sentia útil em podria frustrar”, aclareix la jugadora, que s'instal·larà a València. “Tindré una vida tranquil·la, molt vinculada als meus amics i la meva família. La vida d’un esportista és molt curta”.

Un conveni decisiu

La veu de Vega Gimeno sempre ha tingut una gran repercussió dins del món del bàsquet femení. “Amb la signatura del conveni col·lectiu, hem fet un pas de gegant. El nivell pujarà. El que ara hem de fer és controlar que es compleixi i que els clubs s’ho hagin pres de manera seriosa. El pas següent és la consolidació. Hi ha clubs que estan fent bé les coses. Els que ja disposen d'estructures dels equips masculins estan aconseguint que els equips funcionin de manera molt professional. Hi ha clubs més modestos que també fan bé les coses amb un gran esforç. Els clubs que no estiguin a l'altura no poden estar en una estructura professional. Hi ha quatre o cinc pavellons que han de millorar molt”, resumeix.

stats