RCD Espanyol

Veliz posa el turbo a la 'Manoleta' de l'Espanyol

Un gol agònic de l'argentí al minut 96 serveix per firmar el primer triomf dels blanc-i-blaus aquest curs

Veliz ha firmat el primer triomf en Lliga de l'Espanyol amb un gol agònic

BarcelonaL’Espanyol va retrobar-se amb el gol i amb la victòria a Primera gràcies a la insistència d'un argentí que va trobar premi després de 96 minuts de lluita al fang. Un gol d'Alejo Veliz al temps afegit va servir per remuntar i firmar un triomf agònic, el primer del curs (2-1), contra un Rayo Vallecano que va estar ben a prop d'esgarrapar la victòria a l'RCDE Stadium. Contra els madrilenys havia estat l'últim triomf a Primera (21 de maig del 2023) i contra ells va estrenar el marcador de victòries aquest any.

El partit no va poder començar pitjor per als blanc-i-blaus, que abans del minut 4 ja havien encaixat el primer gol. Álvaro García va recollir una passada filtrada de l’exespanyolista Embarba i va superar un Joan Garcia que va arribar a desviar la pilota amb el cos, però no prou per evitar el 0-1. Ben poc va poder el jove porter català, que va ser ovacionat per una grada que és conscient que la seva continuïtat és el millor fitxatge d’aquest estiu. I això que alguns dels nouvinguts ja han començat a mostrar alguns detalls il·lusionants.

Un d’ells, Romero, va trencar la sequera golejadora d’aquest inici de curs dels blanc-i-blaus, que va quedar-se en 277 minuts sense marcar. El jove cedit pel Vila-real va desfer-se de Lejeune amb un bon control orientat i va resoldre dins de l’àrea. Empatar només quatre minuts després va evitar que el nerviosisme s’escampés sobre la gespa, també en una grada que anhela tornar a veure triomfs de l’Espanyol a Primera. Per trobar l’últim registrat a l’RCDE Stadium, de fet, cal remuntar-se al 30 d’abril del 2023, un 1-0 contra el Getafe.

Romero marca l'empat i evita la derrota

Romero va tornar a mostrar una gran polivalència, actuant en el primer temps com a interior, per davant de Brian Oliván, i en el segon com a lateral. El de Torrent no només va aportar criteri amb la pilota, per dins i per fora, sinó també un important desplegament físic en atac i en defensa, capaç tant de fer gols com d’evitar-los: a la segona meitat, fent de lateral, va salvar una rematada d’Álvaro García des de dins de l’àrea que tenia totes les paperetes de convertir-se en l’1-2.

No va ser l’únic que va destacar davant del Rayo. Král va tornar a deixar clar que és un mariscal al mig del camp, on és capaç de recuperar pilotes, estirar l’equip fins al camp rival o fer canvis d’orientació amb gran criteri. A darrere, Kumbulla va demostrar que sembla haver oblidat dos anys plens de lesions i torna a ser el central ràpid i atent al tall que va portar la Roma a pagar prop de 30 milions. Ahir, va contenir amb eficàcia els ràpids i mòbils atacants del Rayo. També va estar prop de cometre penal per agafar de la samarreta Embarba quan estava sol davant de Joan, però l’àrbitre no va considerar-ho punible.

Aquests jugadors són tres peces que cada cop estan més consolidades en un onze que encara està obert a l’entrada d'algunes de les cinc cares noves d’aquest estiu. L’Espanyol, que va fer mans i mànigues per trobar nous titulars al mercat que augmentessin el nivell de l’equip, les necessitava. Especialment, un Manolo González que tindrà temps durant aquesta aturada per seleccions d'integrar les últimes incorporacions. Només n’hi faltaran dos, Král i Kumbulla, convocats amb les seleccions de la República Txeca i Albània, respectivament.

La posició en què el tècnic podrà fer més proves serà a dalt: Cheddira va estar a punt de caçar una rematada de Král que es va passejar per l’àrea petita. Ell i Ünüvar volen revolucionar un atac que enyora els gols de Braithwaite. Contra el Rayo, Veliz va tornar a viure una tarda més típica d'un boia de waterpolo que no pas d’un davanter de futbol, amb més picabaralles que xuts. Aquest cop li va tocar pugnar amb un dels centrals més imponents de la Lliga, un Lejeune que no només li va guanyar bona part dels duels aeris, sinó que va crear més perill en atac que ell: primer amb una falta llunyana i després amb un míssil al travesser. Manolo González va mostrar confiança a Veliz mantenint-lo sobre la gespa fins al final. I l'argentí, després de 96 minuts de feina fosca, li va compensar marcant el gol de la victòria al temps afegit i posant el turbo a la Manoleta en el seu viatge a Primera.

• FITXA TÈCNICA DEL PARTIT
  • Espanyol: Joan Garcia; Omar, Kumbulla, Calero (Sergi Gómez, 91’), Brian Oliván (Cardona, 46’); Jofre (Tejero, 65’), Král, Gragera (Aguado, 46’), Romero, Puado (Cheddira, 70’) i Veliz. Entrenador: Manolo González
  • Rayo Vallecano: Cárdenas; Andrei, Mumin, Lejeune, Pacha Espino (Pep Chavarría, 35’); De Frutos (Isi, 62’), Óscar Valentín, Unai López (Nteka, 72’), Álvaro García (Ciss, 72’); Camello (Balliu, 62’) i Embarba. Entrenador: Iñigo Pérez
  • Gols: 0-1 Álvaro García (4’), 1-1 Romero (8’), 2-1 Veliz (97')
  • Àrbitre: Cordero Vega (comitè càntabre)
  • Targetes grogues: Kumbulla (81’), Aguado (85’), Mumin (94')