El veterà de 41 anys Abraham Tadesse guanya la 45a edició de la Marató de Barcelona i estableix un nou rècord
Degitu Azimeraw s'imposa en categoria femenina sense batre el rècord de la prova en una gran festa amb més de 20.000 participants
Barcelona42 quilòmetres i 195 metres. La distància que no separa l'escenari de la batalla de Marató de la ciutat d'Atenes, com molta gent creu, però que sí que separa milers de persones dels seus somnis. Acabar una marató s'ha convertit en un repte per a moltes persones, que s'entrenen dur per poder completar la distància. I Barcelona, amb una feina constant, ha anat posicionant-se com un dels millors llocs per perseguir aquesta fita. L'edició d'aquest any, la 45a en total, tenia més de 20.000 corredors inscrits, la tercera millor marca de la història, la millor en els últims 10 anys. I tot, amb un nou recorregut, més ràpid que els últims anys.
El guanyador en categoria masculina ha estat l'atleta suís nascut a Asmara (Eritrea) Abraham Tadesse, primer suís a imposar-se a la prova, amb un temps de 2:05:00, després de superar en els últims 10 quilòmetres Kipkurui Kipkorir Collins, de Kenya. Tadesse ha pogut batre per ben poc el rècord de la prova, que l'havia aconseguit l'any passat Marius Kimutai, de Bahrain, amb una marca de 2:05:06. El campió en el Campionat d'Europa de mitja marató l'any 2016 ha aconseguit de forma inesperada un dels grans èxits de la seva llarga carrera quan ja passa dels 40 anys. Abans, Tadesse no havia guanyat cap marató de nivell. Avui ha travessat l'Arc del Triomf en solitari. Tadesse ha dedicat el triomf a l'atleta kenià Kelvin Kiptum, plusmarquista mundial de marató, que va perdre la vida als 24 anys a causa d'un accident de trànsit al seu país fa unes setmanes. "He pensat molt en ell", ha dit Tadesse, que ha celebrat el nou recorregut. "M'agrada més que el recorregut d'altres anys, feia una mica de vent a l'inici, però m'ha agradat", ha afirmat. "Vaig ser aquí l'any passat i vaig acabar una mica decebut, perquè em vaig posar una mica malalt tres dies abans de la cursa i no vaig córrer bé, vaig acabar sisè. Aquest any m'he preparat molt la carrera, he eliminat tots els errors de l'any passat i estava preparat per anar més de pressa", ha explicat l'atleta nascut a Asmara, que ha admès que el ritme massa lent dels primers quilòmetres l'ha obligat a fer un esforç en el tram final. En la segona posició ha entrat Collins, que participava per primer cop en una marató als seus 23 anys. Ha aconseguit un temps de 2:06:43, per davant del tercer classificat, Edmond Kipngetich, també de Kenya, amb un temps de 2:07:19.
En categoria femenina, el triomf ha estat per a la corredora d'Etiòpia Degitu Azimeraw, de 25 anys, que per ben poc no ha aconseguit establir un nou rècord de la prova. Degitu ha fet un temps de 2:19:51, pocs segons després de la marca aconseguida ara fa un any per la seva compatriota Zeineba Yimer, amb un temps de 2:19:44: ”Estic molt contenta d'haver guanyat a Barcelona. M'ha agradat molt el circuit. Intentaré repetir l'any que ve, perquè és un traçat que crec que es pot córrer encara més ràpid i m'agradaria batre el rècord de circuit en la pròxima ocasió”, ha explicat Azimeraw. El podi femení ha estat tot per a corredores etíops, les grans dominadores de la distància, ja que Shuko Genemo Wote ha estat segona, amb una marca de 2:21:35, i Meseret Dinke Meleka, tercera, amb un temps de 2:22:58.
Un nou recorregut
Després d'un dissabte de ruixats, el clima ha cuidat els corredors amb un dia sense pluja i sense sol en un nou recorregut que no s'enfilava més de 50 metres sobre el nivell del mar, amb grans rectes per intentar atraure més corredors que busquen millorar la marca, lluny de les rampes de Montjuïc. Amb sortida a passeig de Gràcia i arribada a l’Arc del Triomf, passava per 15 llocs emblemàtics de la ciutat, de la Casa Batlló a la Sagrada Família, de la Monumental a la plaça Catalunya, de Colom al Parc del Fòrum. Amb poques corbes per facilitar la feina als corredors, molts esportistes han pogut millorar les seves marques.
Al ritme de la cançó dedicada a Barcelona que el 1992 van cantar Freddie Mercury i Montserrat Caballé, els corredors han sortit a dos quarts de nou del matí en una cursa que, de pas, servia per organitzar el Campionat de Catalunya de Marató, la seva 46a edició. S'ha imposat en categoria absoluta masculina Artur Bossy (02:19:11h), i en absoluta femenina Jessica Tipán (02:48:21h).
A part de tenir professionals, però, la prova és ideal per a amateurs, amb rècord de dones i d'inscrits internacionals. Un dels que ha acabat, és el veterà Josep Maria Chéliz, qui va començar el 1980 i ha acabat totes les edicions de la cursa, després. I també cares conegudes, com el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ja havia baixat de les quatre hores l'any passat. El recorregut ha provocat talls al centre de la ciutat. L'ambient ha estat festiu, amb ple de gent que volia animar familiars i amics que han lluitat per finalitzar els 42 quilòmetres i els 195 metres de la Marató. Una prova que s'ha tancat amb rècord de participació femenina: 5.000 maratonianes han fet que un de cada quatre corredors fos una dona, així com el 57% dels corredors internacionals.